Šta nam najnoviji snimci, koje je objavila izraelska vojska, govore o tunelima ispod bolnice Al Šifa?

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

IDF tvrdi da je ovaj tunel bio širok oko 1,5 metara i nalazio se ispod bele improvizovane zgrade

Izraelska vojska tvrdi da su ispod bolnice Al Šifa u Pojasu Gaze pronašli Hamasov tunel.

Najnoviji snimak koji je vojska objavila daje uvid u unutrašnjost tunela koji se nalazi na istočnoj strani najveće bolnice u Gazi.

Hamas je više puta demantovao izraelske tvrdnje da su ovu medicinsku ustanovu koristili za svoje operacije. Sa druge strane Izrael tvrdi da je upravo u ovoj bolnici sedište njihove organizacije.

Tunel koji se nalazi ispod improvizovane zgrade, nedaleko od zgrade hirurgije na dubini od oko 40 metara ispod zemlje, a lociran je pomoću karakterističnih belih i sivih pruga koje se vide na snimku.

Snimak koji je IDF snimio u petak, a objavio u nedelju, montaža je dva odvojena videa koja su objavljena na njihovom Telegram kanalu.

Prema njihovim rečima, ovaj tunel je bio širok oko 1,5 metara i nalazio se ispod bele improvizovane zgrade.

Satelitski snimci sa Google Earth-a pokazuju da je zgrada postojala u maju prošle godine, ali ne i pre marta 2021. godine.


Koja je bila namena te zgrade, još uvek nije poznato.

Iako niko sa sigurnošću ne može da proveri ko je i za šta koristio tunel, u njemu postoje neke prepoznatljive karakteristike.

Na površini okna vidi se vertikalni betonski stub. Kako se kamera spušta vidi se još jedan stub i metalno stepenište. Kada se stigne do dna sa jedne strane nalazi se uzak hodnik i metalna vrata.

"Izgleda kao tunel koji pravi Hamas"

Profesorka Dafne Ričmond Barak, koja je spacijalizovana za podzemno ratovanje rekla je da veruje da je ovaj tunel u skladu sa onima koje pravi Hamas.

"Ono što smo videli na tim snimcima veoma liči na tunele koje pravi Hamas. Uporedila sam fotografije IDF-a sa onima koje je prethodno objavio Hamas. Ono što sam videla podseća na veliku rupu koja ima čvrstu betonsku strukturu, a zatim se na dnu nalazi suženje koje podseća na mračnu ulicu. Sve u svemu, slike koje smo do sada videli su u skladu sa onim što godinama znamo da Hamas pravi", rekla je ona za Sky news.

Izraelska vojska tvrdi da je tunel dugačak 55 metara i dubok je oko deset metara. Od toga tri metra odlazi na merdevine i još sedam metara za spiralno stepenište.

Telegraf nije mogao da nezavisno proveri ove tvrdnje.

Izraelske snage zauzele su bolnicu prošle nedelje da bi, kako su rekli, pretražili Hamasovu mrežu tunela koja se nalazi ispod bolničkog kompleksa.

Nekoliko stotina pacijenata, medicinskih radnika i raseljenih lica napustili su tokom vikenda ovu bolnicu.

Lekari su tvrdili da su izbačeni, ali je izraelska vojska negirala ove tvrdnje uz obrazloženje da su svi dobrovoljno napustili tu ustanovu.

Podsetimo, video koji je objavljen u nedelju nije prvi snimak navodnog tunela koji je objavila izraelska vojska.

IDF je prošlog petka takođe objavio jedan snimak tunela ispod ove bolnice. On je lošijeg kvaliteta i daje kratki pogled na spoljašnji deo tunela koji je bio prekriven betonom, drvećem i peskom.

Telegraf nije mogao da nezavisno potvrdi tvrdnje IDF-a o tome ko je izgradio i čemu je služio ovaj tunel.

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA