Umrla Rozalin Karter

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Imala je 96 godina

Rozalin Karter, doživotna zagovornica mentalnog zdravlja i ljudskih prava, umrla je okružena porodicom u nedelju popodne, dva dana nakon što je otišla u bolnicu nakon dijagnoze demencije u maju, piše People.

Imala je 96 godina.

Bila je supruga 39. predsednika SAD, Džimija Kartera, i nosilac titule prve dame SAD, od 20. januara 1977. do 20. januara 1981.

Kao prva dama je bila politički aktivna tokom svog boravka u Beloj kući i prisustvovala je mnogim sastancima predsednikovog kabineta, i jedna je od najaktivnijih i politički najpismenijih prvih dama.

Vršila je ulogu najbližeg savetnika svog muža, i često je boravila u zvaničnim posetama u inostranstvu, naročito u Latinskoj Americi.

Tokom izbora 1976 novinari su je nazvali "čeličnom magnolijom" zbog njenog krhkof i ženstvenog izgleda koji je sakrivao njenu čvrstu unutrašnjost.

(Telegraf.rs)

Video: Novi predsednik Amerike ušao u Belu kuću: Džo Bajden i prva dama prešli prag novog doma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    19. novembar 2023 | 22:55

    Da, da, Karter je poslednji američki predsednik koji je posetio Beograd. Te 1980. tadašnji jugoslovenski vrh je time što mu je zvanični domaćin bio samo gradonačelnik Beograda žestoko ponizio američkog predsednika. Predhodno, Karter je bio domaćin Titu u Vašingtonu 1978. a svoju majku poslao na Titovu sahranu.

  • Vidoje

    20. novembar 2023 | 00:46

    Karter "kikiriki" bio normalan,za razliku od ovih ostalih budalaša!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA