Vreme čitanja: oko 3 min.

Policija objavila snimak kakav se ne viđa ni na filmu: Zapucao na policajce, oni mu uzvratili sa 36 hitaca

Vreme čitanja: oko 3 min.

Policija Baltimora ispalila je 36 hitaca u naoružanog muškarca, pokazuju snimci kamera sa tela pripadnika snaga reda koji su učestvovali u incidentu

  • 2
Baltimor, pucnjava, policija Foto: Tanjug/AP

Četiri policajca iz Baltimora su prošle nedelje ispalila kišu metaka na čoveka koji je uperio pištolj u njih dok je bežao, pokazuju snimci kamera sa tela policajaca koji su objavljeni u petak, javlja AP.

Policajci su ispalili 36 hitaca, rekli su zvaničnici tokom konferencije za novinare u petak popodne u sedištu policije u Baltimoru, gde su pustili snimke i predstavili stav odeljenja o incidentu.

Pucnjava se dogodila 7. novembra, kada su službenici okružnog akcionog tima - odreda fokusiranog na zaplenu ilegalnog oružja - proaktivno patrolirali u jugozapadnom Baltimoru. Muškarac, kasnije identifikovan kao Hanter Džesup (27), ubijen je tokom kratke potere.

Na snimcima se vidi kako on puca iz sopstvenog oružja pre nego što su policajci uzvratili vatru, a on pao na trotoar.

Zvaničnici su rekli da nisu utvrdili koliko puta je Džesup upucan.

Nakon pucnjave, neki članovi zajednice pitali su se da li je njegova smrt neophodna. Rekli su da policajci specijalizovanih odeljenja za oružje imaju reputaciju da pokazuju preterano agresivno ponašanje i eskaliraju inače mirne susrete, posebno u tom kraju.

Međutim, komesar policije Baltimora Ričard Vorli pohvalio je postupke policajaca, rekavši da su štitili javnu bezbednost u oblasti koja je opterećena nasiljem. Takođe je rekao da su više puta vikali Džesapu da baci oružje pre nego što su otvorili vatru.

"Iako se radi o nesrećnom incidentu, istraga je i dalje u toku", rekao je on, dodajući da će policajci nastaviti da patroliraju područjem "kako bi obezbedili veću vidljivost i bolje vreme reagovanja u cilju odvraćanja i sprečavanja nasilnog kriminala".

Vorli je rekao da je policija obučena da "puca da onesposobi" kad god naiđe na nekoga koga smatraju "pretnjom smrtonosnog nasilja", što često znači da policajci nastavljaju da pucaju dok pretnja ne prođe. U ovom slučaju, policajci su ispalili 36 hitaca na Džesapa, rekao je Vorli.


Cela interakcija je trajala manje od jednog minuta.

PAŽNJA! SNIMAK JE UZNEMIRUJUĆI!

Na snimcima se vidi kako policija u dva vozila razgovara sa dvojicom muškaraca koji stoje na uglu. Muškarci podižu svoje košulje kao odgovor na zahtev policajaca, koji su videli "izbočinu" na Džesapovoj odeći, rekli su zvaničnici. Izvan kadra on počinje da beži. Policajci ga progone peške i automobilom.

Jedan policajac iskače iz vozila i pokušava da se uhvati u koštac sa Džesapom, uprkos pištolju u njegovoj desnoj ruci, ali on izmiče.

Drugi upiru oružje u njega, više puta vičući na njega da "sedne na zemlju" i "spusti pištolj". Džesap nastavlja da trči i okreće se ka drugom policajca, dok sva četvorica otvaraju vatru.

Tokom konferencije za novinare u petak, zvaničnici su ukazali na usporenu verziju video snimka na kojoj se čini da metak iz Džesapovog pištolja pogađa parkirani automobil. Zvaničnici su rekli da još obrađuju dokaze kako bi utvrdili koliko je hitaca Džesap ispalio.

Vorli je rekao da su članovi Džesapove porodice pogledali snimke sa kamera četvorice policajaca pre nego što su isti objavljeni.

Žena koja se javila na broj naveden za Džesapovog mogućeg rođaka rekla je da nema komentar pre nego što je spustila slušalicu.

Policija je saopštila da je Džesap bio pod popravnim nadzorom u slučaju iz druge jurisdikcije. Nisu dali dodatne detalje o slučaju.

Kancelarija državnog tužioca Merilenda istražuje slučaj.

Prema promeni državnog zakona koja je stupila na snagu 1. oktobra, državna kancelarija će odlučiti da li će podneti krivičnu prijavu protiv bilo kog od uključenih policajaca. Prethodno je ta odluka bila na lokalnim tužiocima.

Baltimorski DAT timovi su pažljivo ispitani, posebno nakon još jedne policijske pucnjave koja se dogodila pod sličnim okolnostima ove godine, ostavljajući tinejdžera u kritičnom stanju manje od kilometar i po od mesta gde je Džesap ubijen. Policija je pokušala da zaustavi tinejdžera jer je verovala da je naoružan, a policajac ga je upucao s leđa dok je bežao držeći pištolj u jednoj ruci.

Čelnici odeljenja su formirali DAT odrede nakon što je Operativna grupa za traganje za oružjem raspuštena zbog federalnih optužbi za reketiranje optužujući nekoliko službenika da sistematski pljačkaju grad i njegove stanovnike koristeći nezakonite pretrage i podmetnute dokaze. Korupcijski skandal je pomogao da se podstaknu široki reformski napori unutar odeljenja, koje ima dugu istoriju problematičnih interakcija sa gradskom afroameričkom zajednicom.

(Telegraf.rs)

Video: Zašto u Americi ima toliko masovnih ubistava? Dok se raspravlja o uzrocima broj mrtvih raste

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA