Vreme čitanja: oko 1 min.

Edinburški zamak pod ključem nakon što su eko-klovnovi razbili staklo pod kojim se nalazi Kamen sudbine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Policajci su rekli da su uhapšene dve žene, starosti 20 i 24 godine, kao i jedan 20-godišnji muškarac

  • 0
Stone of Destiny, kamen sudbine krunisanje Foto: Russell Cheyne / PA Images / Profimedia

Edinburški zamak je danas stavljen "pod ključ" nakon što je grupa eko-klovnova razbila staklo u kome se nalazio Kamen sudbine, javlja "Daily Mail".

Demonstranti iz predizborne grupe "This Is Rigged" pokušali su da razbiju staklenu kutiju koja štiti legendarni kamen, koji je odigrao ključnu ulogu u Kraljevom krunisanju, zbog čega je ova škotska znamenitost na kratko zatvorena.

Policajci su rekli da su dve žene, starosti 20 i 24 godine, i jedan 20-godišnji muškarac, uhapšeni zbog oštećenja stakla.

Grupa, koja poziva na ukidanje novih ugovora o nafti i gasu, saopštila je da je izvršila vandalizam da bi pozvala supermarkete da smanje cene proizvoda za bebe i pozvala škotsku vladu da finansira centar za hranu u zajednici za 500 ljudi.

"Oko 10.45 u sredu, 15. novembra, pozvani smo na izveštaj o malom protestu u Edinburškom zamku. Policajci su prisustvovali i dve žene starosti 20 i 24 godine, i 20-godišnji muškarac uhapšeni su u vezi sa pričinjenom štetom. Istrage su u toku", rekao je portparol škotske policije.

"Možemo da potvrdimo da je ranije danas došlo do malog nereda u Krunskoj sobi u Edinburškom zamku i da je policija pozvana na lice mesta. Postojala su neka oštećenja na zaštitnom staklu, ali kućište nije razbijeno i relikvije nisu oštećene. Zamak ostaje otvoren, ali smo privremeno zatvorili Krunsku sobu i Kraljevske apartmane", izjavio je portparol "Historic Environment Scotland" (HES).

(Telegraf.rs)

Video: Dolazak kralja Čarlsa i kraljice Kamile zlatnom kočijom u Vestminstersku opatiju na krunisanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA