Neverovatan snimak dronom zemlje koja se sprema za vulkansku erupciju: Zemljotresi ne jenjavaju

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Na snimaku se jasno vidi da se tlo ispod grada "priprema" za vulkansku erupciju usled prevelikog broja potresa u toku jednog dana

Island ima najveći broj aktivnih vulkanskih sistema u Evropi, a svedoci smo da se u gradu Grindavik trenutno svi pripremaju za moguću erupciju.

U prilog tome govori i snimak dronom koji je ovekovečio pucanje tla i širenje provalija iz kojih kulja dim.

Na snimku se jasno vidi da se tlo ispod grada "priprema" za vulkansku erupciju usled prevelikog broja potresa u toku jednog dana.

Najnovija seizmiološka aktivnost prema Meteorološkom zavodu na Islandu zabeležena je na dubini od maksimalnih četiri kilometara.

Pored toga, Zavod je izvestio da postoji i formacija nalik grebenu gde je moguć prodor magme. Taj greben je deo Zemljine kore koji se pomerio nadole dok je ostatak u svom prvobitnom stanju i ide nagore.

Stanovnici grada evakuisali su se nakon najave da preti vulkanska erupcija, a u ponedeljak im je dozvoljeno da se vrate kućama i uzmi neophodne stvari.

Stanovnici su se vratili svojim kućama kako bi pokupili osnovne stvari za život, kućne ljubimce ili vozila koja su ostavili prilikom kratke evakuacije.

Za to vreme, zemljotresi su nastavili da tresu tlo i u ponedeljak je do ponoći prijavljeno čak 900 potresa, ali se navodi da se intezitet i učestalost smanjuju.

Inače, poluostrvo Rejkjanes se nalazi jugozapadno od prestonice Rejkjavika i poznato je vulkansko i seizmičko žarište.

U martu 2021. godine lava je spektakularno eruptirala iz pukotine u zemlji širine između 500 i 750 metara u oblasti vulkanskih sistema Fagradalsfjal.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA