Bivši šef Mosada za Telegraf.rs: Video sam svašta tokom života i karijere, ali ovo se nikada pre nije desilo

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 15

"Svi se zbog toga osećamo loše i želimo osvetu", rekao je Dani Jatom

"Video sam svašta tokom života i karijere, sahranio mnogo kolega i saboraca, ali ovo se nikada pre nije desilo", rekao je za Telegraf.rs Dani Jatom, bivši šef izraelske obaveštajne agencije Mosad, povodom napada Hamasa 7. oktobra na Izrael.

"Svi se zbog toga osećamo loše i želimo osvetu", rekao je Jatom, dodajući da je Hamas "ubilačka organizacija".

"Jednostavno, cilj im je da ubijaju Jevreje i unište Izrael", kaže on.

Napadom od 7. oktobra Hamas je, smatra Jatom, želeo da nanese što je moguće veći bol Izraelcima.

"I uspeli su u tome, ubijajući ljude u njihovim domovima", rekao je Jatom.

Na pitanje ko je odgovoran, odnosno kako je moguće da se desio ovakav propust izraelske vojske i službi zbog kog se desio tako masivan iznenadni napad, on smatra da je "zakazao sistem bezbednosti".

"Naš bezbednosni sistem, koji je poznat kao najbolji na svetu, sada je zakazao. Hamasovci su želeli da izazovu paniku i uspeli su u tome. Ljudi u Izraelu su se uplašili zbog ubistava i otmica beba i dece", objašnjava on.

Na pitanje koliko će trajati ovaj rat i šta posle njega sledi, bio je kratak, ali direktan.

"Kada se ovaj rat završi, a to će biti kada ispunimo sve zacrtane ciljeve, moraćemo da se preispitamo kako je i zašto došlo do ovoga. Nejasno je kako je do ovoga uopšte moglo da dođe, pošto je u Hamasovu akciju bilo uključeno na hiljade ljudi. Kako niko nije otkrio tu informaciju?", rekao je Jatom.

"Jaki smo, pobedićemo! Nećemo stati sve dok ne ispinimo ciljeve naše misije - uništenje Hamasa i povratak oteti", zaključio je bivši šef Mosada.

Ko je Dani Jatom

Dani Jatom (78) je bivši izraelski političar koji je bio član Kneseta za rad. U periodu 1996–1998, Jatom je bio šef Mosada, a između 1999. i 2001. bio je šef kabineta premijera Ehuda Baraka i savetnik za bezbednost.

Od 1963. do 1996. godine služio je u Odbrambenim snagama Izraela i radio u specijalnim jedinicama Sajeret Matkal, dospevši do mesta zamenika komandanta, nakon čega je prešao u oklopni korpus, a zatim postao šef izraelske Centralne komande, u činu general-majora.

Godine 1994. Jatom je služio kao komandant IDF za Zapadnu obalu.

(Telegraf.rs)

Video: "Pucali smo dok nije prestao da se čuje dečiji plač": Jezivo priznanje teroriste Hamasa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MILAN-psiholog

    8. novembar 2023 | 14:08

    I ja sam svasta gledao ali nikad ne videh da neka zemlja juri teroriste a ubija narod, decu, proteruje ljude van zemlje i sravnjava istu.

  • MedlinO

    8. novembar 2023 | 15:27

    Ovo se nas ne tiče. Znamo ko nam je smestio mnoge loše stvari 1990ih a mi smo bili baš humani prema njima i cenili ih tokom istorije i dali im da se dosele kod nas u 18 v.

  • A. P

    8. novembar 2023 | 14:18

    Sa ratom se nista dobro ne postize, toje zadnja opcija za resavanje problema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA