Mesec dana od napada Hamasa na Izrael: Zastave na pola koplja, minut ćutanja i jedna poruka porodica otetih

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

U 11 časova po lokalnom vremenu biće održan minut ćutanja širom zemlje, uz spuštene zastave na pola koplja u celom Izraelu. Komemorativne svečanosti održavaće se u školama i na univerzitetima tokom celog dana

U Izraelu se danas obeležava mesec dana od napada koji je izvršila palestinska militantna organizacija Hamas, u kojem je ubijeno više od 1.400 ljudi, većinom civila, a oko 240 njih je uzeto za taoce, prenosi Tajms of Izrael.

U 11 časova po lokalnom vremenu biće održan minut ćutanja širom zemlje, uz spuštene zastave na pola koplja u celom Izraelu. Komemorativne svečanosti održavaće se u školama i na univerzitetima tokom celog dana.

Kasnije u toku dana na gradskim trgovima i centralnim ulicama biće organizovana okupljanja uz paljenje sveća, u znak sećanja na poginule vojnike i ubijene civile tokom napada Hamasa 7. oktobra.

Porodice otetih ljudi, za koje se sumnja da ih Hamas drži u Pojasu Gaze, samo žele da se njihovi najbliži vrate kući.

U Tel Avivu, komemoracija uz prisustvo ožalošćenih porodica biće održana sa početkom u 18:30 časova uz nastup Izraelske filharmonije.

U Jerusalimu će sa početkom u 19:30 časova biti održan komemorativni i protestni skup ožalošćenih porodica ispred Kneseta. U tom gradu je sinoć održana verska komemoracija povodom 30 dana od napada Hamasa na Izrael, a rođaci poginulih okupili su se ispred Zida plača, sa zapaljenom svećom za svaku žrtvu, da obeleže mesec žalosti, kod najsvetijeg mesta za Jevreje.

Ispred ogromne izraelske zastave, glavni vojni rabin Šai Abramson predvodio je molitvu za preminule, koja je uključivala blagoslov za bezbednosne snage koje su "svojim životima platile za zaštitu izraelske zemlje", navodi britanski list.

Ovo je prva verska komemoracija organizovana na Zidu plača od 7. oktobra, prenosi Gardijan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Srbin Goran preživeo napad Hamasa u Izraelu: Čuveni Kibucnik ekskluzivno za Telegraf

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    7. novembar 2023 | 11:40

    Подршка. То што се десило у Израелу 7 октобра, планирано је да се деси у централној Србији са простора КиМ. Али је спречено. Нажалост, Израел је остављен на милост и немилост терористима Хамаса. Желим вам победу и повратак талаца кући.

  • MILAN-psiholog

    7. novembar 2023 | 17:45

    Mnogo lupetaš i mnogo smaraš, progutaju neki sedativ da se smiris i ne pišeš gluposti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA