Vreme čitanja: oko 2 min.

Japanski stručnjak za zemljotrese upozorio na novi potres u Turskoj: "Pogodiće Izmir"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Japanski stručnjak za zemljotrese Joshinori Morivaki izjavio je da sve dok se preduzmu mere predostrožnosti tokom zemljotresa, šteta može biti smanjena za 70 odsto

  • 2
Turska zemljotres Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Generalni sekretar Japanske asocijacije prekomorskih građevinskih kompanija, građevinski inženjer MSc Jošinori Morivaki, upozorio je Izmir. Morivaki je izjavio da je u Turskoj već 32 godine i da je tri godine ispitivao sve trusne linije počevši od Silivija i rekao da se očekuje zemljotres jačine 6,5 stepeni u Izmiru.

Japanski stručnjak za zemljotrese Jošinori Morivaki izjavio je da sve dok se preduzmu mere predostrožnosti tokom zemljotresa, šteta može biti smanjena za 70 odsto.

- Jednog dana će biti zemljotresa u Turskoj i Japanu, ova budućnost se mora prihvatiti. U redu, ali ne pravimo previše štete. Šta treba učiniti da se izbegne prevelika šteta? Ako se zajedno u Vladi, opštini, preduzeću, porodici i školi spremamo za ovakvo stanje, šteta se može smanjiti za 70 odsto. Nije li to veliki broj? Ako možemo da smanjimo za 70 odsto, zašto to ne bismo mogli da uradimo - rekao je on, piše milliyet.com.

U Izmiru se očekuje zemljotres od 6,5 Rihtera 

- U zemljotresu u Izmiru srušilo se 18 zgrada, ali izmirova sopstvena linija raseda nije prekinuta, već je prekinuta linija raseda u Egejskom moru. Stoga će Izmirova sopstvena linija kvara pokušati da odbaci snagu koju je akumulirala. Dakle, možemo reći da očekujemo zemljotres za Izmir i kaže se da će biti 6,5. Drugim rečima, ako se radi o normalnoj i dobroj zgradi i ako pravilno obezbedimo nameštaj, ne bi trebalo da pretrpi prevelika oštećenja. Naravno, svi zajedno treba da budemo spremni. Ovo je takođe veoma važno - rekao je Jošinori Morivaki.

Najvažnija stvar - voda

- Najvažnija stvar je voda. Koliko dana čovek može da živi bez vode? Ako ima vode, čovek može da živi 3 dana, 5 dana, nedelju, 10 dana, 20 dana, skoro i mesec. Za njega je voda najvažnija. Nažalost, zgrada se srušila, živimo u trouglu. Ima vode, pijemo je. Čak i ako spasilačka ekipa ne dođe, počinjemo da vičemo upomoć, upomoć, ali zvuk nestaje za pola dana. Onda ćeš dunuti u ovu zviždaljku. Ali prošlo je nekoliko dana, prošla je nedelja. Tada možete samo izdahnuti. Zvižduk više neće biti dovoljno glasan. Šta ćemo onda? Udarićete nešto malo jako, pored kreveta, o pod. Čak i ako ljudi ne mogu da čuju vaš glas, uređaj odozgo može čuti vaš glas. Može se razumeti da ste pod ruševinama -  objašnjava Morivaki.

"Može doći do zemljotresa magnitude 7,9"

Govoreći o očekivanom zemljotresu u Istanbulu, viši građevinski inženjer, arhitekta i stručnjak za zemljotrese Morivaki je rekao da se očekuje zemljotres pošto je prošlo 150 godina od poslednjeg velikog zemljotresa u regionu Burse.

- Očekuje se zemljotres u regionu Bandirma nakon 200 godina. Grubo govoreći, u tom regionu postoji 8 rasednih linija. Ako se jedan od njih slomi, može doći do zemljotresa jačine 6,8 stepeni Rihterove skale. Međutim, ako 2-3 ili svi rasedi puknu u isto vreme, može doći do zemljotresa od 7,9. Ovo je malo verovatno, ali bi moglo da se desi - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ARS

    5. novembar 2023 | 17:06

    Nego, treba je disciplinovati mnogo se protivi Amerima a Japan je potparol Amera !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA