Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovaj grad novim roditeljima daje 2.500 dolara za bebu: Mame i tate kažu da to nije dovoljno ni za stanarinu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iako se ova mera može činiti velikodušnom, ona je daleko od podsticaja koji se nude u drugim zemljama istočne Azije koje se takođe bore sa niskim natalitetom, a roditelji kažu da nije dovoljna

  • 2
Hongkong dete porodica Foto: Tanjug/AP

Hongkong plaća novim roditeljima više od 2.500 dolara za rođenje bebe u pokušaju da poveća natalitet, ali mnogi stanovnici ovog poznatog i skupog grada kažu da je to jedva dovoljno da pokriju mesečnu stanarinu.

Izvršni direktor Hong Konga Džon Li Ka-čui, najavio je taj potez tokom svog godišnjeg obraćanja u sredu. Prema njegovim rečima, roditelji svake bebe rođene od sada do 2026. godine dobiće 2.556 dolara u nastojanju da se podigne "stalno niska stopa nataliteta" u gradu.

Stopa nataliteta pala je na rekordno nizak nivo od 0,9 rođenih po ženi, što je daleko ispod 2,1 koliko je potrebno da bi se obezbedila stabilna populacija.

"Rađanje dece je glavna životna odluka koja uključuje mnogo razmatranja", rekao je Li dok je predstavljao niz finansijskih mera koje su takođe uključivale smanjenje takse za kupce kuća sa 15% na 7,5%.

To dolazi uz postojeće poreske olakšice za nove roditelje, koji primaju godišnje poreske olakšice za svako dete, uz dodatni odbitak za novorođenčad.

Iako se ova mera može činiti velikodušnom, ona je daleko od podsticaja koji se nude u drugim zemljama istočne Azije koje se takođe bore sa niskim natalitetom.

Singapur, čija je stopa nataliteta 1,05, daje 8.0536 dolara za prvo i drugo dete i 9.497 dolara za treće dete, pored četiri nedelje odsustva za očeve, do 16 nedelja porodiljskog odsustva za majke i poreskih olakšica za zaposlene majke.

Južna Koreja, koja ima stopu nataliteta 0,78, trenutno daje 518 dolara mesečno dok dete ne napuni godinu dana, a očekuje se da će da cifra sledeće godine porasti na 740 dolara.

U Japanu, gde je stopa nataliteta 1,3 roditelji dobijaju mesečno 107 dolara za svako novorođenče do druge godine. Za svako dete između tri godine i starijeg uzrasta, roditelji dobijaju 66,7 dolara mesečno.

Većina roditelja sa kojima je razgovarao CNN osećaju da nova mera neće biti dovoljna da ih ohrabri da imaju više dece, ističući visoke cene života u gradu koji se često nalazi na vrhu liste najskupljih gradova u Aziji.

"Ne može da pokrije ni jedan mesec moje hipoteke, kao ni račune za gas i struju", rekao je Ken Lau, otac jednog deteta koji razmišlja o drugom detetu, ubrzo nakon što je mera objavljena.

"Šta kažete na jednu pomoć godišnje?" rekla je Kristi Čen, majka sa jednom ćerkom koja je rekla da će taj potez malo promeniti njeno mišljenje o drugom detetu.

"Ovo neće funkcionisati"

Prema Midland Realty, agenciji za nekretnine u Hongkongu, prosečna mesečna zakupnina stana 46 kvadrata sa dve spavaće sobe u gradu je oko 2.253 dolara ove godine, što bi progutalo više od 90% novca koji bi vlada dala.

Sa cenama kuća među najskupljim na svetu (stan slične veličine može lako da dostigne 1,3 miliona dolara), visokim kamatama i rastućim troškovima života za proizvode kao što su formula za bebe i pelene, mnogi parovi se osećaju previše opterećeni da razmišljaju o bebi.

"Oni koji znaju da računaju, shvataju da ovo neće funkcionisati", rekao je Lau.

Majka sa punim radnim vremenom Kim Jeung, koja je odlučila da neće imati drugo dete, kaže da će pomoć pokriti otprilike tromesečne naknade za jaslice za njenog dvogodišnjeg sina, na osnovu prosečne cene od 766 dolara. Vrhunski vrtići mogu da koštaju više nego duplo više, dodala je ona.

Hongkong subvencioniše obrazovanje od obdaništa do viših razreda, ali jaslice, godinu ili dve pre vrtića, obično nije pokriveno.

U Hongkongu i drugim kineskim gradovima takođe je uobičajeno da se angažuje dadilja za prvi mesec da kuva obroke i obavlja kućne poslove dok se nova majka oporavlja od porođaja. Opet, državna isplata ne bi puno olakšala.

"Unajmljivanje dadilje bi već koštalo 2.556 dolara", rekla je Jeung.

Profesor Paul Jip Siu-fai, koji proučava zdravlje stanovništva na Univerzitetu u Hongkongu, rekao je da jednokratna novčana pomoć neće rešiti dugoročne finansijske probleme roditelja.

"Postoje tri dela koja treba uzeti u obzir prilikom rađanja deteta, to jest stvarni deo rađanja, zatim njihovo vaspitanje i njihovo obrazovanje", rekao je on.

On je rekao da Hongkong mora da učini više da pomogne roditeljima u druge dve faze, kao što je podsticanje kancelarijskih okruženja prilagođenih roditeljima koji, na primer, nude fleksibilne šeme smena.

"Rađanje deteta ne bi trebalo da bude samo stvar roditelja. To bi trebalo da bude odgovornost koju deli društvo", rekao je Jip.

Se Lai-šan, zamenik direktora Društva za organizaciju zajednice, nevladine organizacije koja opslužuje neke od najsiromašnijih u gradu, rekao je da su se mnogi ljudi sa nižim primanjima suočili sa nemogućim izborom jer nisu mogli da priušte brigu o deci, ali isto tako ne mogu da odsustvuju sa posla da bi čuvali dete.

Vlada Hongkonga se takođe obavezala da će ubrzati pristup javnom smeštaju za porodice sa decom i povećati kapacitet javnih službi za brigu o deci, iako je Se rekao da to nije dovoljno.

Se je pozvao vladu da obezbedi stambene dodatke, kao i subvencije za jaslice kako bi usluge dnevne brige o deci bile dostupnije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    29. oktobar 2023 | 22:39

    Kad pogledam ove "podsticaje" za porodicu u zemljama daleko ekonomski moćnijim od Srbije, kao što je Japan, ali i Hongkong, tek onda shvatim da je za razliku od njih Srbiji stvarno stalo da se rađaju deca, naši podsticaji su neuporedivo veći, a mi smo neuporedivo siromasniji! BRAVO ZA SRBIJU, IMA NADE!!!

  • Aca

    30. oktobar 2023 | 00:08

    Mož da žive gde xoce svima se isto xvata 2,500 dolara pa mi imamo te plate u Srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA