Putin za zimu šalje novo oružje u Ukrajinu: Da li su dronovi Italmas ozbiljna pretnja HIMARS-u?

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Mnogi analitičari upoređuju Italmas sa izraelskim dronom "IAI Harop" i iranskim "Shahed 136"

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno planira da do zime na front u Ukrajini uključi i nove Italmas dronove.

Ovi dronovi prvi put su predstavljeni na ovogodišnjem vojno-tehničkom forumu "Armija". Ono što ova dron izdvaja od drugih je njegov domet koji iznosi više od 200 kilometara zbog motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Neki stručnjaci smatraju da bi ovo oružje moglo da bude ozbiljna pretnja HIMARS-ima, koje je Ukrajini donirao SAD, piše Independent.

Nije Lancetov stariji brat

Oružane snage Ukrajine već znaju za novu modifikaciju ruskih Lancet dronova. Nedavno je na internetu procurio snimak ukrajinskog lovca koji je na pisti uništen od strane ovih dronova. Linija borbenog dodira bila je udaljena više od 70 kilometara. Međutim, dron je savladao rastojanje i pogodio metu. Tako je teorija o "bezbednosnom džepu" od 30 do 70 kilometara, odakle HIMARS može da gađa ruske položaje bez straha od uzvratnog artiljerijskog udara, više ne važi.

U suštini, radi se o baražnoj, "lutajućoj municiji" velikog dometa sa povećanim borbenim opterećenjem od 23 kilograma. Ovim je upotpunjen širok spektar dronova sa modelom koji može precizo da uništava ciljeve i na više od 200 kilometara. Očito je da su tvorci računali na borbu protiv PVO sistema i MLRS tipa HIMARS, odnosno, na statične i dinamičke mete.

Mnogi analitičari upoređuju Italmas sa izraelskim dronom "IAI Harop" i iranskim "Shahed 136".

Pomenuti dronovi su uglavnom slični po spoljašnjem izgledu. Svi su izrađeni po istom aerodinamičkom dizajnu, a takođe koriste kompozitne materijale, što ih čini nevidljivim i relativno jeftinim.

Međutim, prema rečima glavnog inženjera kompanije Zala Aero, Aleksandra Zaharova, dron kamikaza Italmas je izrađen po dizajnu sličnom "lutajućoj municiji" Geranj, a opremljen je uvećanom bojevom glavom.

Glavne prednosti takve municije su u tome što ne samo da vrše izviđanje, već i pogađaju otkrivene ciljeve koje su na velikom rastojanju, ili imaju mogućnost prilagođavanja kursa u zavisnosti od trenutnog zadatka.

Ruska vojska je prvi put upotrebila nove bespilotne letelice većeg dometa u napadu na Ukrajinu u blizini Kijeva, pokazuju izveštaji.

Oružje Italmas, koje je teže otkriti od drona Shahed iranske proizvodnje, moglo bi biti deo strategije Vladimira Putina da proširi ruski arsenal tokom zimskog perioda, saopštio je Institut za proučavanje rata.

Ruski blogeri navode da su ovi dronovi jeftiniji, što znači da za isti novac mogu da proizvedu više komada.

Ono što je njihova mana je da isporučuju lakši teret, što ograničava njihovu korisnost u izolaciji, navodi Institut u izveštaju.

(Telegraf.rs)

Video: Šta sve morate reći anesteziologu pre operacije i zašto je njihova uloga jedna od najavažnijih

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    26. oktobar 2023 | 17:38

    NATO RAT U UKRAJINI PROTIV RUSIJE CE POTRAJATI JOS DUGO SVE DOK NEDODJE DO NIVOA UPOTREBE NUKLEARNOG ORUZJA !!!! NATO ZELI POBEDU I UNISTENJE RUSIJE KOJU I DALJE STITI 7.000 NUKLEARNIH BOJEV GLAVA!!!!!!!

  • Amer

    27. oktobar 2023 | 07:30

    Ukraina dobila samo 6 sistema himarsa zar nisu vec unisteni od stranw mocne ruske armije izgleda da se stvarno amerika igra s njima ko beba sa sbojim igrackama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA