Gubitak podrške u Libanu, loša reputacija: Koji su rizici za Hezbolah ukoliko uđe u rat sa Izraelom?

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Mnogi analitičari se sada pitaju da li ćemo uskoro videti još jedan veliki sukob koji bi mogao da ima ne samo regionalne, već i globalne posledice

Od početka sukoba između Izraela i Hamasa, mnogi su se pitali zašto je lider Hezbolaha Hasan Nasralah ćutao.

Njegovo prvo pojavljivanje bilo je na sastanku sa liderima Islamskog džihada i Hamasa u Libanu.

Mediji bliski Hezbolahu prenose da je na pomenutom sastanku trebalo da se razgovara o trenutnoj situaciji, ali i odgovoru "osovine otpora".

Ono što mnoge zbunjuje jesu kontradiktorne poruke koje je Hezbolah poslao o tome kakvi su im planovi za dalje.

S jedne strane ukazivali su na to da će proširiti svoje napade na Izrael ukoliko dođe do kopnene ofanzive, dok su sa druge strane govorili da ne žele eskalaciju sukoba.

Ono što je sigurno je da je situacija napetija čak i od one koja je postojala tokom letnjeg rata 2006. godine, kada su se sukobili Hezbolah i Izrael. Ovaj rat trajao je 34 dana.

Mnogi analitičari se sada pitaju da li ćemo uskoro videti još jedan veliki sukob koji bi mogao da ima ne samo regionalne, već i globalne posledice.

Hezbolah Foto: Tanjug/AP

Izrael se svakako sprema za otvaranje drugog fronta. Oklopna vozila premestili su na sever, a povećavaju i broj vojnika u oblastima blizu granice sa Libanom.

Izvori bliski Hezbolahu kažu da se spremaju na najgore, a u nekoliko navrata već je došlo do uzajamne razmene vatre između Hezbolaha i Libana.

Neki analitičari smatraju da je akcija Hezbolaha način solidarnosti sa Hamasom, jer na taj način odvraćaju pažnju Izraela ka severu i na tako sprečavaju da dođe do veće eskalacije sukoba.

Analitičar Sky news-a Alek Rosi smatra da odluka da li će Hezbolah ući u rat zavisi od toga koliko daleko izraelske snage napreduju u Gazi.

"Ako izbije još jedan rat, postoji dosta razloga zbog kojih možemo da pomislimo da bi mogao da bude gori od prethodnih", smatra on.

Činjenica je da je Hezbolah izgubio veliki broj boraca tokom rata u Siriji. Njihove akcije u ovoj zemlji bile su vrlo nepopularne u arapskom svetu, zbog čega je dosta narušio svoju reputaciju.

"ukoliko se Hamas odluči da uđe u rat, to bi moglo da mu pomogne da podigne reputaciju. Međutim, rizik je pogroman. Hezbolah je izgubio dosta podrške u Libanu, a ova država ne može sebi da dozvoli još jedan rat sa Izraelom", smatra Rosi.

Većina Libanaca je u rteškoj ekonomskoj situaciji, pa bi sukob koji bi pokrenuo Hezbolah verovatno imao ograničenu podršku.

"Rizik od slučajne eksalacije ili pogrešne kalkulacije je vrlo realan. Ovo je vrlo opasan trenutak", zaključio je Rosi.

(Telegraf.rs)

Video: Šta sve morate reći anesteziologu pre operacije i zašto je njihova uloga jedna od najavažnijih

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA