U svežim paprikama iz Turske otkriven zabranjeni pesticid opasan po zdravlje

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 5

Visoko je akutno toksičan ako u organizam dospe oralnim putem, umereno toksičan ako se udahne i ima nisku akutnu toksičnost ako dođe u dodir s kožom

U svežem povrću iz Turske otkrivena je visoka koncentracija zabranjenog i toksičnog pesticida, javljaju iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, a prenosi Danica.hr.

Ostaci zabranjenog pesticida formetanata pronađeni su u svežim paprikama iz Turske, a rizik je ozbiljan, navodi se u saopštenju.

Srećom, pesticid je utvrđen kontrolom uzorka na granici, pa je pošiljka paprike vraćena.

Reč je o proizvodu kategorije slatka paprika.

Zemlja prijave je Bugarska, a paprika je trebalo da završi i na hrvatskom tržištu. Isti je pesticid, zabranjen u EU, u septembru otkriven je u Hrvatskoj u paprikama uvezenim iz Makedonije. Pronađen je u paprikama koje su se prodavale u trgovačkim lancima.

Formetanat je, inače, izuzetno učinkovit insekticid koji se koristi u proizvodnji voća i povrća. Mnoge ga zemlje i dalje koriste, ali zabranjen je na području EU zbog sumnje da može da utiče na zdravlje ljudi.

Visoko je akutno toksičan ako u organizam dospe oralnim putem, umereno toksičan ako se udahne i ima nisku akutnu toksičnost ako dođe u dodir s kožom.

Brojne naučne studije dokazale su kako formetanat može biti toksičan putem inhibicije kolinesteraze. Aktivnost kolinesteraze prvenstveno se određuje kod jetrenih oboljenja, sumnje na trovanje pesticidima i atipičnog oblika enzima.

Klinički znakovi nakon akutne i hronične izloženosti formetanatu kod miševa bili su smanjena telesna težina, a kod pasa preterano lučenje slina, otežano disanje, drhtanje, povraćanje, kašalj i abnormalna tišina.

Zaključeno je kako je pesticid formetanat potencijalno neurotoksičan upravo zbog svoje sposobnosti da inhibira kolinesterazu.

(Telegraf.rs)

Video: Jezivi snimci iz Saudijske Arabije: Hteli da spreče najezdu skakavaca, pa ubili stotine kamila

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rad

    26. oktobar 2023 | 07:05

    Neka neko uradi studiju koji ce nam k paprika iz Turske. Mi nemamo paprike izgleda jel tako

  • Mtmot

    26. oktobar 2023 | 08:13

    Ko zna sta mi jedemo, ovde takve stvari ne kontrolisu, bitna je samo zarada

  • E jeste mi drago

    26. oktobar 2023 | 07:26

    Nek nas truju i Turci i Nemci. Bolje zaslužili i nismo. Pozdrav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA