Tinejdžerku iznose iz voza, završila u komi jer nije nosila hidžab? Strah da će doživeti sudbinu Mahse Amini

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 10

Armita Geravang (16) navodno je pretrpela teške povrede od strane takozvane moralne policije na stanici Šohada u Teheranu u nedelju

Tinejdžerka iz Irana je u komi nakon što su je "fizički napale" iranske vlasti jer nije nosila hidžab, rekla je grupa za ljudska prava.

Armita Geravang (16) pretrpela je teške povrede od strane takozvane moralne policije na stanici Šohada u Teheranu u nedelju, saopštila je organizacija za ljudska prava Hengaw.

Ona je navodno izvučena iz voza, a organizacija je objavila fotografiju na kojoj se vidi Armita u krevetu u bolnici Fajr, prenosi Sky news.

Slučaj je doveo do zabrinutosti da bi tinejdžerka mogla da doživi istu sudbinu kao Mahsa Amini (22), mlada devojka čija je smrt prošle godine u pritvoru moralne policije izazvala proteste širom zemlje.

Istaknuti aktivista za ljudska prava rekao je za Reuters da pažljivo prate slučaj.

"Ona je u komi na odeljenju intenzivne nege i njeno stanje je kritično", rekao je on.

Drugi aktivista je rekao da su bezbednosne snage zabranile njenim roditeljima da objave njene fotografije na društvenim mrežama ili da razgovaraju sa organizacijama za ljudska prava.

Snimak nadzorne kamere pokazuje kako Armita sa dve drugarice ide prema vozu, a onda kako putnici iznose jednu devojku iz voza nakon što ju je navodno napala moralna policija.


Snimak nije nezavisno proveren.

Masud Dorosti, šef operativne kompanije Metro Teheran, ​​rekao je da snimci kamere ne pokazuju znake sukoba.

Prema lokalnim izveštajima, novinarka je uhapšena u ponedeljak kada je otišla u bolnicu da se raspita o stanju tinejdžerke.

U snimku koji je objavila agencija IRNA, Armitini roditelji su rekli da je njihova ćerka doživela pad krvnog pritiska pre nego što je izgubila ravnotežu i udarila glavu.

Grupe za ljudska prava tvrde da su izjave roditelja date pod prisilom i pozvale su na objavljivanje snimak sa stanice.

Do incidenta je došlo nešto više od nedelju dana nakon što je Iran usvojio zakon o izricanju strožih kazni ženama koje odbijaju da nose obaveznu islamsku maramu u javnosti.

Predlog zakona - koji je usvojen nekoliko dana nakon prve godišnjice smrti Mahse Amini - proširuje kazne za vlasnike preduzeća koji služe žene koje ne nose hidžab i aktiviste koji se organizuju protiv toga.

Svako ko krži zakon mogao bi da se suoči sa do 10 godina zatvora.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok oglasila se na mrežama povodom ovog incidenta.

"Još jednom se mlada žena u Iranu bori za svoj život. Samo zato jer je pokazala svoju kosu u metrou. To je nepodnošljivo. Roditeljima Armite Garavanda nije mesto pred kamerama, već imaju pravo da budu uz krevet svoje ćerke", napisala je ona.

(Telegraf.rs)

Video: Ambasador Srbije u Libanu: "U kontaktu smo sa našim državljanima"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gagga

    5. oktobar 2023 | 08:59

    Poštujem tuđe religije i običaje, tako sam vaspitana. Ali kad je nošenje tih krpetina u pitanju iz verskih razloga, gde se ženi vide samo oči, mnogo sam tužna... Njihovim muževima ništa ne bih prigovorila. Ne. Samo bih njih obukla u krpetine i čaršave na minimum godinu dana.. Sve isto kako oni očekuju da nose njihove žene. Vrlo brzo bi se stvari promenile. Moralna policija?!! Pa još napada fizički mlade žene jer ne nose hidžab... Jako me rastužuje kad god vidim sličnu vest... Zbog verskih krpetina mlada devojka je umrla od batina u 21.veku u svojoj 22 godini. Pretužno.

  • Vitez Koja

    5. oktobar 2023 | 09:53

    A koja je poenta nošenja te marame? Verovatno nešto slobodno protumačeno iz Kurana.A da li je bezdušno mlaćenje devojčice od 16 godina isto nešto iz Kurana?Moralna policija? Koji to oni moral sprovode, kada na javnim mestima prebijanju i ubijaju decu, o kom moralu pričamo?tako je radila i inkvizicija.Ljudi su skloni da se istripuju gadno da će nekim glupim formalnostima, koje sami tumače na veoma primitivan način, dokazati veru i odanost bogu.A pri tome raditi sve suštinski suprotno od onoga što ih uči ta vera, što piše u tim verskim knjigama, što će i oni sami reći, ali ipak uraditi suprotno.Strašno

  • 🤔

    5. oktobar 2023 | 08:50

    Njihova zemlja njihov zakon 🤷‍♂️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA