Više od 60 odsto generacije Z u SAD ima anksiozni poremećaj

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Oko 48 odsto ispitanih je reklo da idu u šetnju ili na planinarenje kako bi kontrolisali svoju anksioznost

Više od 60 odsto pripadnika generacije ''Z'' u SAD ima medicinski dijagnostikovan anksiozni poremećaj, pokazuje izveštaj kompanije "Harmony Healthcare", koji se odnosi na osobe starosti od 18 do 26 godina, prenosi Tanjug.

Više od polovine ispitanika - 54 odsto, reklo je da je njihovo stanje ove godine gore, prenosi portal "Hil". Od onih koji imaju anksiozni poremećaj, 43 procenata je navelo da doživljava napad panike najmanje jednom mesečno.

Skoro polovina anketiranih je rekla da je uzrok njihove anksioznosti strah od budućnosti, dok je 45 odsto njih reklo da su uzrok finansije. Jedna trećina pripadnika generacije ''Z'' koji uzimaju lekove sa anksioznost kažu da su počeli da ih piju već sa 19 godina, a 83 odsto lekove uzima svakodnevno. Oko 48 odsto ispitanih je reklo da idu u šetnju ili na planinarenje kako bi kontrolisali svoju anksioznost, dok drugi navode da slikaju, pišu ili sviraju neki instrument.

Istraživanje je pokazalo da dvoje od petoro ispitanih ide na terapiju, a da je 53 odsto u nekom trenutku dobilo stručnu pomoć. Više od 40 odsto mladih sa anksioznim poremećajem jede nezdravu hranu kako bi se izborili sa stresom, a 30 procenata je navelo da se prejeda.

Istovremeno, 34 odsto ispitanih reklo je da konzumiraju kanabis kako bi se izborili sa anksioznošću, dok 32 procenta njih navodi da piju alkohol.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Glupost

    3. oktobar 2023 | 17:27

    Ta anksioznost. Kul bolest kad god da se žalis na nešto a doktor nema pojma šta ti je a ne sme da istražuje jer ti osiguranje ne pokriva troškove oni samo napišu anksioznost daju ti lekiće i uzivaj.Meni se isto dogodilo u Kanadi dok nisam otišao u Meksiko kod privatnih doktora. Onda su mi našli povredu kičme i nervnog sistema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA