Od početka godine samo u jednoj američkoj državi nestalo više od 1.000 dece: Brojke su alarmantne

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Nestanak je stvorio uznemirujući trend u severnom Ohaju, koji je počeo u maju, kada je skoro 30 dece nestalo u samo prve dve nedelje

Deca nestaju iz severnog Ohaja u rekordnom broju, sa više od 1.000 maloletnika čiji je nestanak prijavljen samo ove godine.

Više od 45 dece nestalo je ovog meseca iz područja Klivlenda-Akrona, a u avgustu bilo je više od 35 nestalih maloletnika, prema sajtu za nestalu decu državnog tužilaštva.

Nestanak je stvorio uznemirujući trend u severnom Ohaju, koji je počeo u maju, kada je skoro 30 dece nestalo u samo prve dve nedelje.

Tadašnji zvaničnici su to nazvali "izuzetnim porastom" nestanaka, prenosi New York Post.

Državni tužilac Ohaja Dejv Jost ponovio je u ponedeljak da je broj nestale dece alarmantan, iako je tvrdio da bi cifra mogla biti naduvana zbog nedoslednosti u ažuriranju izveštaja, što je policija Klivlenda priznala u prošlosti.

"Sada, ono što znamo je da kada pogledamo iza brojeva, neki od njih predstavljaju ponovljene bekstva i lokalna policija je pričala o tome", dodao je Jost.

Istakao je da se podaci za odbegle, otete ili trgovinu ljudima ne unose uvek korektno, dok se država bore sa nedostatkom policijskog osoblja.

"Sve ove stvari su lokalizovale probleme sa izveštavanjem koji su, opet, funkcija lokalnih uslova. Dajemo sve od sebe da podstaknemo poštovanje i poboljšamo pomoć za uklanjanje barijera, ali na kraju krajeva, moramo se osloniti na naše lokalne partnere koje ne kontrolišemo", rekao je Jost.

Džon Medžoj, predsednik Nestalih Klivlenda i šef policije Njuberg Hajtsa, ranije je podigao uzbunu zbog porasta broja nestale dece.

"Iz nekog razloga, u 2023. videli smo puno više nego obično, što je problematično jer ne znamo šta se dešava sa nekom od ove dece - da li su žrtve trgovine ljudima ili su uključeni u aktivnosti bande ili droge", rekao je on za Fox News u maju, dodajući da do sada nije video takav porast broja nestalih u svojoj 33-godišnjoj karijeri.

Medžoj je rekao da je verovatno da većina slučajeva uključuje decu koja su pobegla od kuće i nisu oteta - ali je istakao da tinejdžeri mogu da budu naivni u vezi sa predatorima, koji mogu da budu "vukovi u koži ovce".

Među nestalima je Kešuan Vilijams (15) koja je nestala nakon što je bila na kućnoj žurci 17. juna.

Gideon Hefner (14) je nestao 12. septembra, a Nikol Golijas (17) je poslednji put viđena u Akronu ranije ovog meseca.

Teona Tompkins (17) je poslednji put viđena u Sinsinatiju, kada je nosila crnu majicu, crne pantalone i bele patike.

Jost je rekao da država sarađuje sa Univerzitetom u Toledu na razvoju poboljšanog sistema za prikupljanje podataka u celoj državi kako bi se pomoglo u pronalaženju ovih nestalih maloletnika.

"Službenici za sprovođenje zakona ne mogu biti svuda i ne mogu sve da vide. Oslanjamo se na ljude, populaciju jer imamo 11,7 miliona pari očiju koje treba držati na oku", dodao je on.

U međuvremenu zabrinuti roditelji su sami pokrenuli napore da pronađu nestalu decu - uključujući Breanu Braun, koja je osnovala organizaciju "Join Us in Minors Protection", kako bi proširila svest i dobila veću podršku.

"Kao zajednica mislim da moramo da uradimo više. Moramo da to učinimo prioritetom", rekla je ona.

Majka je dodala da žele da znaju šta se dešava u njihovoj zajednici, a posebno sa decom.

"Imamo puno nestale dece, moramo da sprečimo da se to dešava", poručila je ona.

(Telegraf.rs)

Video: Traže ih svuda po prašumi: U Amazoniji nestao britanski novinar i brazilski antropolog

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    2. oktobar 2023 | 07:58

    Pa od čega bi multimilioneri i milijarderi menjali srca, bubrege, jetre...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA