Putin spreman da završi rat ukoliko Ukrajina ispuni jedan uslov? Krim bi i dalje bio veliki problem

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 17

Lavrov je medijima rekao da je Rusija 1991. godine priznala suverenitet Ukrajine na osnovu Deklaracije o nezavisnosti koja je potpisana nakon raspada SSSR-a

Visoki zvaničnik Kremlja sugerisao je da bi Rusija mogla da prekine rat u Ukrajini ukoliko Kijev ispuni jedan uslov.

Ova vest dolazi nedugo nakon što je ruski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare u UN rekao da bi Rusija mogla da prizna ukrajinske granice i prekine rat ukoliko Kijev obeća da se neće pridružiti NATO.

Nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, ruski predsednik Vladimir Putin i visoki zvaničnici Kremlja su na različite načine pravdali razloge za pokretanje sukoba. Jedan od njih bio je i da to čine jer NATO preti da se približi njihovim granicama. Takođe, oni su više puta istakli da se protive ulasku Ukrajine u ovaj savez.

Lavrov je medijima rekao da je Rusija 1991. godine priznala suverenitet Ukrajine na osnovu Deklaracije o nezavisnosti koja je potpisana nakon raspada SSSR-a.

"Jedan od naših glavnih uslova bio je da Ukrajina bude nesvrstana zemlja i da se ne pridružuje nijednom savezu. Pod tim uslovima priznajemo suverenitet Ukrajine", rekao je nedavno Lavrov.

Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

Profesori Džordž Mejson i Mark Kac potvrđuju ove navode i kažu da pomenuta Deklaracija zaista sadrži klauzulu koja zahveta trajnu neutralnost Ukrajine, kao i zahtev da se nikada ne pridruži nijednoj vojnoj organizaciji.

"Izjava Lavrova zbog toga implicira da bi Moskva mogla da prizna granice Ukrajine iz 1991. godine ukoliko odustanu od NATO", tvrdi profesor Mejson za Newsweek.

Sa druge strane, još pre početka rata, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tražio da se njegova zemlja primi u ovaj savez, a u više navrata je razgovarao i tražio pomoć od najviših zvaničnika saveza.

Problem oko Krima

Međutim, čak i da Kijev pristane na ovaj zahtev, situacija oko Kirma će ipak ostati nerešena.

Putin je 2014. godine anektirao Krim, ali je Zelenski često isticao da će njegova vojska vratiti ovo poluostrvo Ukrajincima.

S obzirom na to da je Deklaracijom o nezavisnosti Ukrajine predviđeno da Krim ostane deo Ukrajine, mnogi se pitaju da li onakva izjava Lavrova sugeriše da je Kremlj spreman da odustane od ove teritorije.

Mapa Krima Foto: Shutterstock

Profesor Kac smatra da će Lavrov u budućnosti dati pojašnjenja o ovoj izjavi i da "tada neće delovati tako velikodušno prema Ukrajini kao danas".

"Ukoliko Moskva želi da okonča rat, možda će prihvatiti ovakav dogovor, međutim, šanse za to su jako male. Putin bi jako teško pristao na to jer bi svom narodu morao da objasni da li su tolike žrtve bile vredne takvog sporazuma, pod sulovom da NATO i Ukrajina pristanu na tako nešto", smatra profesor.

Čak iako Rusija nije voljna da vrati Krim Ukrajini, čini se da ovakve izjave Lavrova mogu da ukazuju na to da je Putin spreman da se odrekle Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja. Ove četiri teritorije, Putin je anektirao prošle godine.

(Telegraf.rs)

Video: Ukrajina gradi naprednu armiju dronova, ali za sada piloti improvizuju selotejpom i bombama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ktć

    27. septembar 2023 | 23:47

    Možda bi ovo bilo kompromisno rešenje, prihvatljivo za Rusiju, pod uslovom da Krim ostane u njenom sastavu, obzirom da je i bio deo njene teritorije. Bilo bi dobro za sve da se ovaj besmisleni i nepotreban rat što pre završi.

  • Dejan

    27. septembar 2023 | 23:38

    Nema ništa od toga, posto nacisti nikad nisu postovali dogovor, a druga stvar bez obzira koliko je velikoj vecini Srba Putin drag, to mu nebi dozvolili Ruski jastrebovi a oni imaju veoma jak uticaj u Rusiji.

  • Pa

    27. septembar 2023 | 23:50

    Ništa lakše, šta ih košta da obećaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA