Vreme čitanja: oko 6 min.

Ukrajinci se snalaze "pomoću štapa i kanapa": Snimak rata dronovima sa prve linije fronta

Vreme čitanja: oko 6 min.

Pročešljavanje ogromnog pejzaža da bi pronašli metu traje satima. Ruske trupe su postale bolje u skrivanju i kamufliranju

  • 3
Rat u Ukrajini, ukrajinska jedinica za rukovanje dronovima Foto: Tanjug/AP

Leteći iznad neprijateljskih linija u Luganjskom regionu, ukrajinski izviđački dron šalje jasnu sliku vojnicima koji se kriju u podrumu nekoliko kilometara dalje: rusko oklopno vozilo miruje duž ključne logističke rute, izgledajući kao lak plen u zelenom pejzažu s ožiljcima od artiljerije, piše AP.

Zatim, u tren oka, slika nestaje, a ekran operatera dronova zamenjuje gomila crno-belih piksela.

"Sneg", kaže smireni komandant poznat po bojnom imenu Đokondo, koji je dozvolio Asošiejted presu da prati njega i njegovu jedinicu pilota dronova pod uslovom anonimnosti kako bi zaštitio njihov identitet. Visokotehnološki rat preseca dva načina ratovanja, a Rusi koriste elektroniku da onemoguće signale dronova.

Nekoliko sekundi kasnije, pilot drona prelazi na frekvenciju koju Rusi ne mogu lako da otkriju. Ponovo se pojavljuje slika oklopnog vozila iz ptičje perspektive, a drugi dron – ovaj natovaren eksplozivom – brzo je lansiran.

Devetnaest meseci nakon početka ruske invazije, dok traje iscrpljujuća kontraofanziva, ukrajinska vlada želi da potroši više od milijardu dolara da unapredi svoje sposobnosti za borbu protiv bespilotnih letelica. Bilo da se koriste za izviđanje, bacanje bombi ili samouništavanje pri udaru, dronovi štede novac i živote vojnika. Takođe su precizniji od tradicionalne artiljerije — koje nema dovoljno — i može da obavi brojne zadatke, kao što su mapiranje bojnog polja u realnom vremenu, uništavanje tenkova i brodova i zaustavljanje ruskog napredovanja.

Međutim, prednosti dronova mogu biti prolazne. Ruska vojska, koja se oslanja na iransku ekspertizu za sopstvenu hordu smrtonosnih dronova, brzo reaguje svaki put kada Đokondova jedinica pređe u prednost. Uspeh, kaže on, leži u stalnom ponavljanju na bojnom polju i inovacijama.

Ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju Mihail Federov kaže da je vlada posvećena izgradnji najsavremenije "armije dronova" i da će njena vrednost za ratne napore biti očigledna do kraja ove godine. Zemlja je ove godine već obučila više od 10.000 novih pilota dronova.

"Uskoro će početi nova faza rata", obećava Federov.

Savršena meta

Đokondova jedinica deluje u blizini grada Svatove koji drže Rusi, na severoistoku Ukrajine. Proveo je mesece modifikujući bespilotne letelice kako bi im omogućio da lete dublje iza neprijateljskih linija i kako bi bolje izbegao da ih Rusi otkriju i sabotiraju.

Svi njegovi piloti dronova su dobrovoljci, a mnogi od njih nisu imali vojno iskustvo pre ruske invazije.

Skrivajući se u štali, pilot koji na bojnom polju nosi ime Bakeneko podiže dron iznad zelenih polja punih ruskih borbenih vozila i pešadije. On leti dronom napunjenim eksplozivom prema tenku sovjetske proizvodnje koji je nekoliko trenutaka ranije primetio izviđački dron.

Bakeneko na jedno uvo sluša nemački hevi metal bend "Powerful", objašnjavajući da "ne može da leti u tišini".

Nekoliko metara dalje, drugi vojnik — menadžer prodaje pre rata — priprema bombe. Koristeći plastične savitljive manžetne i lepljivu traku, on osigurava artiljerijske granate i glomazne baterije, pretvarajući jeftin komercijalni dron u mašinu za ubijanje.

Kako sunce izlazi, ruske trupe na istoku imaju prednost dobrog svetla, zavirujući u ukrajinske položaje sopstvenim dronovima. Ali ta prednost se preokreće popodne, kada ukrajinski piloti dronova ponekad mogu da uoče pokretne senke ruskih pešadinaca.

Pročešljavanje ogromnog pejzaža da bi pronašli metu traje satima. Ruske trupe su postale bolje u skrivanju i kamufliranju.

Kada je Bakenekova meta na vidiku, on potrese daljinski upravljač i dron se spušta. Krajolik juri ka dronu, a onda nestaje.

"Super, shvatili smo", kaže Đokondo, koji gleda na odvojenom ekranu, koji pokazuje oblak dima.

Pokušaji i greške

Sve veće oslanjanje na bespilotne letelice kratkog dometa na liniji fronta podstaklo je Ruse da primene više ručnih uređaja za ometanje, kažu ukrajinski zvaničnici. To je primoralo Đokondovu i druge jedinice da osmisle kreativne protivmere.

Posle tri meseca pokušaja i grešaka, ukrajinski vojnici koji su delovali u istočnom selu Andrijevka, južno od Bahmuta, smislili su kako da izbegnu ruske uređaje za ometanje koji su dugo blokirali njihove dronove.

Rešenje je dovelo do toga da je selo ponovo zauzeto početkom septembra. Portparol bataljona koji je ponovo zauzeo selo rekao je da su samoubilački dronovi ključni jer su primorali Ruse da povuku teško naoružanje za otprilike 15 kilometara kako bi ostali van dometa.

Ali ukrajinski piloti dronova kažu da će Rusi naučiti iz onoga što se dogodilo i da će se ponovo prilagoditi.

"Ovo je interaktivno, dvostrano takmičenje", rekao je Stiven Bidl, viši saradnik za politiku odbrane u Savetu za spoljne odnose.

Od ranih dana rata, Rusija je koristila bespilotne letelice dugog dometa vojne klase da nanese razornu štetu i psihološki teror u prestonici Ukrajine, Kijevu, kao i drugim gradovima. Vremenom je ukrajinska vojska odgovorila lansiranjem sopstvenih dronova vojnog kvaliteta duboko iza neprijateljskih linija, gađajući ratne brodove u Crnom moru, aerodrom u zapadnoj Rusiji, pa čak i zgrade u Moskvi, prema ruskim zvaničnicima i medijima.

Ubrzanje dronova kratkog dometa od strane jedinica poput Đokondove je direktan odgovor na nevolje koje su ukrajinske snage iskusile ovog leta koristeći konvencionalno oružje kako bi pokušale da probiju rusku utvrđenu odbranu. Kontraofanziva koja je počela u junu iscrpila je novac, artiljeriju i vojnike - i nije dala onoliko zamaha koliko se Ukrajina nadala.

Suočen s ovim izazovima, vođa elitnog odreda dronova pod nazivom Asgard grupa, koja nadgleda Đokondovu jedinicu, osetio je priliku. Vođa, bivši bogati biznismen koji se na bojnom polju zove Farmaceut, uputio je svoje vojnike da počnu da gađaju veliko i skupo rusko oružje malim i jeftinim dronovima.

Logika je bila jednostavna, kaže Farmaceut: pravljenje eksplodirajućih dronova košta oko 400 dolara, dok konvencionalni projektil može koštati skoro 10 puta više. Čak i ako je za gađanje tenka potrebno više dronova – a ponekad i jeste – ipak vredi.

Strategija je imala dodatnu korist od dovođenja u opasnost života manjeg broja vojnika.

Ali prvo su morali da modifikuju komercijalne bespilotne letelice sa hardverom i softverom kako bi odgovarali bojnom polju, omogućavajući im da prodru dublje iza neprijateljskih linija bez da budu otkriveni. Proboj je došao kroz pametno korišćenje nekoliko dronova unisono.

Svojim preduzetničkim duhom, Farmaceut je pomogao da se otrcana grupa inženjera, korporativnih menadžera i filmskih stvaralaca pretvori u elitnu borbenu snagu. On procenjuje da je njegov tim od 12 ljudi, sastavljen sa samo 700.000 dolara, uništio neprijateljsku opremu vrednu 80 miliona dolara.

Ruska vojska — koja se suočava sa sopstvenim ekonomskim i vojnim izazovima dok se rat u Ukrajini odugovlači — takođe nastoji da ubrza upotrebu dronova. Rusija je pojačala proizvodnju pre svoje pune invazije na Ukrajinu početkom 2021. godine, ali zvaničnici su priznali da nisu učinili dovoljno. Sada, dok ih Ukrajina sustiže, ruski tržni centri se prenamenjuju u istraživačke laboratorije i fabrike posvećene bespilotnim letelicama, prema Institutu za proučavanje rata, istraživačkom centru sa sedištem u SAD.

"Neprijatelj vrlo brzo uči", rekao je farmaceut.

Uvećanje

Ukrajinska vlada je primetila inovacije koje su sproveli ljudi poput Đokonda i Farmaceuta; sada želi da ponovi te napore ulivanjem gotovine.

Nacrt budžeta za 2024. uključuje dodatnih 48 milijardi grivni u potrošnji za odbranu koja je namenjena za kupovinu dronova.

Stručnjaci kažu da je jedan od razloga za davanje prioriteta unapređenju domaćih kapaciteta za proizvodnju dronova u Ukrajini sve veće poteškoće u nabavci delova iz Kine, vodećeg svetskog proizvođača dronova.

"Činimo sve da preduzeća investiraju u proizvodnju raznih dronova", rekao je Federov, ukrajinski ministar digitalne transformacije. Procenjuje da će domaća proizvodnja porasti sto puta iznad prošlogodišnjeg nivoa. Od marta, u okviru inicijative formirano je najmanje osam novih ukrajinskih kompanija koje prave eksplozivne dronove.

Gledajući u horizont, Federov je rekao da će napredak u veštačkoj inteligenciji koju koriste neke brigade verovatno samo da pojača efikasnost — i isplativost — dronova.

Ipak, neki operateri dronova uzimaju taj entuzijazam sa rezervom. Oni su skeptični da se ukrajinska vojna kultura, koja ima tragove rigidnosti iz sovjetske ere, može dovoljno brzo promeniti.

Uspešna operacija dronova ne zavisi samo od obuke i njihove nabavke, kažu oni. Kritičniji deo slagalice je povećanje genijalnosti i prilagodljivosti jedinica u realnom vremenu kao što je Đokondova.

"To je složena interakcija unutar same jedinice", rekao je farmaceut.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    1. oktobar 2023 | 08:25

    NATO SPECIJALCI RATUJU NA STRANI UKRAJINE A NATO SATELITI POMAZU U NAVODJENJU VATRE NA RUSE !!! DESETINE HILJADA PLACENIKA SA ZAPADA RATUJE I IZ AMERIKE STIZE SAVREMENO ORUZJE !!! NATO RAT PROTIV RUSIJE DOVESCE DO NUKLEARNOG RATA !!!

  • Гаргамел

    1. oktobar 2023 | 08:21

    Да је запад уместо у сво ово оружје инвестирао у Украјинску економију ( а они су 2014 изабрали власт ) сваки Рус у Украјини би гласао за њих!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA