Đakon prerušavao muškarce u monahe da bi izbegli regrutaciju: Slao ih u "misije" u Evropu, za to uzimao novac

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ako bude proglašen krivim, mogao bi da bude osuđen na devet godina zatvora.

Bivši đakon u ukrajinskom lučkom gradu Odesi uhapšen je i optužen da je uzimao mito kako bi pomogao muškarcima da izbegnu regrutaciju.

On ih je prerušavao u monahe, a zatim ih je slao u "misije" u evropske zemlje kako bi mogli da napuste Ukrajinu.

Ukrajinska služba bezbednosti saopštila je da je bivši đakon bio pripadnik Ukrajinske pravoslavne crkve. U pitanju je jedna od dve glavne grane pravoslavlja u zemlji koja je donedavno bila povezana sa Moskovskom patrijaršijom.

Inspektori kažu da je bivši đakon, čiji identitet nije poznat, uspešno olakšao bekstvo za najmanje šest osoba u nekoliko zemalja EU.

"Osumnjičeni je sastavio spiskove misionara koji su nameravali da putuju u inostranstvo u ime poglavara eparhije i verske zajednice, sa ciljem da postanu sveštenici", saopštila je Ukrajinska tajna služba.

Đakon je navodno uzeo oko 4.500 dolara mita da bi potvrdio da je odlazak muškaraca iz zemlje neophodan za rad eparhije u Evropi.

Tajna služba je bivšem đakonu zaplenila računare, mobilne telefone, mobilne kartice i veću sumu američkih dolara u kešu.

Ako bude proglašen krivim, mogao bi da bude osuđen na devet godina zatvora.


Skandali oko izbegavanja regrutacije sve češći u Ukrajini

Ovo je poslednji u nizu korupcijskih skandala oko izbegavanja regrutacije u Ukrajini.

Prošlog meseca, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je sve regionalne šefove za regrutaciju u zemlji, navodeći kao glavni razlog probleme sa korupcijom.

Kancelarija glavnog tužioca u Odesi otkrila je da je rukovodstvo regionalnih policijskih snaga pomoglo da navodno više desetina muškaraca pobegne iz Ukrajine i na taj način izbegne obaveznu regrutaciju.

Kao rezultat toga, pokrenuta je istraga protiv šefa vojnomedicinske komisije i dva sekretara.

Oni se sumnjiče da su su falsifikovali na desetine lekarskih uverenja kako bi pokazali da su pojedinci nesposobni za vojnu službu.

Svaki sertifikat navodno su prodavali za između 7.000 i 10.000 dolara.

Mariupolj Ukrajina rat u Ukrajini Rusija Foto: Tanjug/AP

U prvim mesecima rata, kada su se stotine hiljada Ukrajinaca prijavili u dobrovoljce, nije bilo velike potrebe da se odmah primenjuje mobilizacija.

Osamnaest meseci kasnije, nakon što je Ukrajina pretrpela više desetina hiljada žrtava, vojska je bila prinuđena da mobiliše ljude.

Umor među vojnicima, kao i odsustvo sa fronta zbog ranjavanja takođe su uticali na ovu odluku.

Muškim državljanima Ukrajine dozvoljeno je da odu iz zemlje samo ako finansijski izdržavaju troje ili više dece koja su mlađa od 18 godina, ako su samohrani očevi dece mlađe od 18 godina, ili imaju decu ili su staratelji dece sa smetnjama u razvoju.

Ukrajina rat u Ukrajini Rusija Foto: Tanjug/AP

U mnogim gradovima, formirane su Telegram grupe u kojima ljudi šalju dojave o tome gde se nalaze službenici koji regrutuju Ukrajince za rat.

Mnogi vlasnici preduzeća prijavljuju svoje radnike da ne dolaze na posao jer strahuju da će biti regrutovani ako napuste kuću.

Oni sa "dubljim džepom", imali su više mogućnosti ga izbegnu odlazak na front.

Uglavnom su kupovali lekarska uverenja koje im omogućavaju da izbegnu služenje vojnog roka i omogućava im da napuste zemlju.

Na početku rata cena za ove usluge bila je nekoliko stotina evra, ali je zbog dešavanja na frontu cena sada nekoliko hiljada evra.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA