Kako je nerešeno ubistvo vođe Sika dovelo do sukoba između Indije i Kanade?

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Nidžar je bio istaknuti vođa Sika u Britanskoj Kolumbiji

Vlasti u Indiji su odbacile optužbe da su umešane u ubistvo vođe kanadskih Sika. Istovremeno, visoki kanadski diplomata dobio je pet dana da napusti Indiju, nakon što je Kanada donela odluku da protera indijskog diplomatu.

Indija je oštro odbacila optužbe o umešanosti te zemlje u ubistvo vođe kanadskih Sika, koje je juče izneo kanadski premijer Džastin Trido, piše BBC.

Istovremeno, Indija je saopštila da je proterala visokog kanadskog diplomatu, samo nekoliko sati nakon što je Otava proterala indijskog diplomatu za koga tvrdi da je povezan sa ubistvom vođe kanadskih Sika u Britanskoj Kolumbiji u junu.

"Od dotičnog diplomate je zatraženo da napusti Indiju u narednih pet dana", navodi se u saopštenju indijskog ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se dodaje da "odluka odražava rastuću zabrinutost Vlade Indije zbog mešanja kanadskih diplomata u naše unutrašnje stvari i njihovog učešća u antiindijskim aktivnostima".

Džastin Trido je sinoć izjavio da su proteklih nekoliko nedelja, "kanadske bezbednosne agencije aktivno pratile verodostojne navode o potencijalnoj vezi između agenata vlade Indije i ubistva kanadskog državljanina Hardipa Singa Nidžara".

Dodao je da će njegova vlada preduzeti sve neophodne korake kako bi se "počinioci ubistva pozvali na odgovornost“.

Nidžar je bio istaknuti vođa Sika u Britanskoj Kolumbiji.

Prema lokalnoj policiji, u junu su ga u njegovom kamionu ubila dvojica maskiranih naoružanih ljudi ispred hrama Sika u Sariju.

Njegova smrt je šokirala i razbesnela veliku zajednicu Sika u Kanadi koja broji stotine hiljada ljudi.

Indija je Nidžara označila kao terorističku pretnju pre nekoliko godina, označivši ga delom separatističkog pokreta za sikizam.

(Telegraf.rs)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA