Velika Britanija će posle nekoliko smrtnih slučajeva zabraniti američke bulije: "To je obrazac ponašanja"

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Objava je stigla manje od nedelju dana pošto je jedan od pasa napao 11-godišnju devojčicu koja je sa sestrom išla u prodavnicu u Birmingemu i pošto je jedan muškarac ubijen u napadu

Britanski premijer Riši Sunak rekao je danas da će psi američki buli XL biti zabranjeni do kraja godine nakon što je čovek ubijen u još jednom napadu u četvrtak, piše Hina.

Objava je stigla manje od nedelju dana pošto je jedan od zdepastih, mišićavih pasa bio uključen u napad na 11-godišnju devojčicu koja je sa sestrom išla u prodavnicu u engleskom gradu Birmingemu.

Objavljujući plan, Sunak je rekao da "deli užas nacije" u vezi s nizom ozbiljnih napada pasa.

- Jasno je da se ne radi o šačici loše dresiranih pasa, to je obrazac ponašanja i to više ne može da se nastavi - rekao je Sunak u video poruci, prenosi Index.

Rekao je da je muškarac ubijen u četvrtak u centralnoj Engleskoj u napadu u kom je učestvovao osumnjičeni pas buli xl. Policija je rekla da je muškarac uhapšen zbog sumnje da je počinio ubistvo iz nehata.

Prema kampanji Buli voč, koja se zalaže za zabranu prodaje i uzgoja velikih pasa bulija xl, pasmina je odgovorna za više od polovine svih smrtonosnih napada pasa u Britaniji prošle godine.

Buli xl izvorno su uzgojeni od američkih pit bul terijera i američkih stafordskih terijera i prvi put su se pojavili u Ujedinjenom Kraljevstvu "oko 2014. ili 2015.", a broj ovih pasa naglo raste poslednjih godina, rekla je grupa za kampanju.

Sunak je zatražio od policije i stručnjaka da definišu pse buli xl, što je prema njegovim rečima prvi korak, a zatim će, nada se premijer, do kraja godine biti donesena i zabrana.

Brojne britanske dobrotvorne organizacije za dobrobit životinja, uključujući RSPCA, rekle su ove nedelje da zabrana određenih rasa pasa nije rešenje.

U zajedničkom su saopštenju umesto toga okrivili "neodgovoran uzgoj i vlasništvo" i rekli da bi se vlada umesto toga trebalo da koncentriše na "propise o kontroli pasa i na promociju odgovornog posedovanja pasa i dresure".

(Telegraf.rs)

Video: Policija ubila 3 pitbula jer su klali ljude po kraju: Stariji čovek jedva preživeo napad

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli

    15. septembar 2023 | 21:57

    I od Engleza nešto pametno da se čuje. Treba rasu zabraniti u celom svetu, imaju nešto u sebi zlo....

  • mm

    16. septembar 2023 | 16:30

    Uopste ne volim pse. Psi su "dobri" dok im povladjujes, a samo da slucajno zaboravis da im das da jedu jednom, u njima ce se probuditi njihov zverski instinkt. Zato, sopove, ast, rotove i slicne zabranite, a svim ostalim psima korpa. Ko nece da im stavi korpu oduzimanje psa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA