Vreme čitanja: oko 5 min.

Vagnerovci pretrpeli teške gubitke u sukobu u Africi

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ruski plaćenici su potisnuti nazad u Centralnoafričku Republiku, prema dokazima do kojih je došao "Middle East Eye"

  • 0
Vagner grupa Foto: Tanjug/AP

Vagner grupa pretrpela je značajne gubitke u Centralnoafričkoj Republici (CAR), prema fotografijama i video snimcima koje je dobio "Middle East Eye" (MEE).

Vladu CAR-a podržavaju ruska vojna grupa i ruandski vojnici, dok se upušta u krvavi sukob sa pobunjeničkim snagama.

Fotografije i video snimci koje je video MEE pokazuju kako pobunjeničke snage okružuju mrtvog ruskog vojnika, sa vidljivim zalihama novca i oružja, kao i ličnim dokumentima. Fotografije možete videti OVDE.

Opozicioni izvori rekli su za MEE da su ubili druge ruske borce u sukobima, ali da je Vagner uspeo da evakuiše njihova tela.

Plaćenička grupa je oslabljena sporovima sa ruskom vladom nakon smrti njenog vođe Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći 23. avgusta.

Vagner se bori da zaštiti svoje prisustvo u CAR-u, a opozicioni izvori u toj afričkoj zemlji govore MEE-u da su ruski borci preraspoređeni i zamenjeni plaćenicima iz Ruande.

Prema izvorima MEE-a, borbe su se proširile na istok, sever i zapad zemlje, a naoružane opozicione grupe napreduju u nekim regionima, najznačajnije oko severoistočnog grada Ndele i drugih oblasti poznatih po rudnicima zlata i dijamanata, koje čuvaju Vagnerovi operativci.

Stotine Vagnerovih plaćenika iskrcale su se u CAR 2018. u znak podrške predsedniku Faustinu-Aršanžu Tuaderi, prema uslovima odbrambenog sporazuma sa Rusijom.


Krajem 2020. godine, kada je Tuaderi pretila pobunjenička ofanziva na prestonicu Bangi, pridružilo im se još nekoliko stotina plaćenika. Lider je zbog toga postao poznat kao "predsednik Vagner", ali kako je nedavno izvestio "Africa Confidential", njegova vezanost za Moskvu slabi.

Nakon godina napetosti između CAR-a i bivše kolonijalne sile Francuske, Tuadera se u sredu sastao sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom, u okviru onoga što je Pariz nazvao "nastavkom dijaloga i pozitivne dinamike u bilateralnim odnosima".

Ipak, Tuadera je Makronu rekao da se "očekuje da će se njegovo partnerstvo sa Rusijom nastaviti", a afričkom lideru je potrebna podrška Vagnera kako bi osigurao pobedu – obezbeđenu sa 95 odsto glasova – na julskom referendumu koji mu je dao pravo da se kandiduje za treći predsednički mandat.

U junu je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije za četiri kompanije povezane sa Vagnerom i operacijama zlata i dijamanata u CAR.

Prema izvorima MEE u Sudanu i CAR, ruska paravojna grupa takođe podržava sudanske paravojne snage za brzu podršku (RSF), koje su u ratu sa sudanskim oružanim snagama (SAF) od aprila.

Vagner je bio uključen u tranzit oružja preko granice u regiju Darfur u zapadnom Sudanu, a opozicioni izvori u CAR naglašavaju da su vojnici RSF-a takođe prešli u istočni deo CAR iz Sudana.

Mrtav vojnik

Fotografije i video snimci koji su podeljeni sa MEE prikazuju vojnike pobunjeničke Unije za mir u Centralnoafričkoj Republici (UPC), koja je deo Koalicije patriota za promene (CPC), kako stoje oko tela ruskog vojnika.

Prema opozicionim izvorima CAR, snimak je nastao nakon žestokih sukoba između pobunjenika i vladinih snaga koje podržava Vagner u selu Bnaga Bingi na severozapadu zemlje.

Na slikama i snimcima se takođe vidi kako pobunjenici okružuju telo ruskog vojnika nakon što su mu skinuli odeću i seli pored njega sa svojim oružjem.

Druga slika prikazuje uniformu koja liči na Vagnerovu, sa ličnim kartama za koje se veruje da pripadaju grupi plaćenika.

Na jednom snimku se vidi kako pobunjenici CAR plešu, pevaju i veselo viču pored tela ubijenog Rusa.

Drugi prikazuje ruskog vojnika ubijenog u šumi, a jedan od pobunjenika poziva na masovno ubijanje ruskih vojnika u regionu.

Vagnerovo povlačenje

Abdu Buda, portparol UPC, rekao je da su tokom protekle nedelje izbile rasprostranjene borbe između pobunjeničkih snaga i Vagnerovih plaćenika, sa desetinama Rusa ubijenih u sukobima.

Izvori u oružanoj opoziciji CAR rekli su za MEE da oni napreduju protiv vlade i Vagnerovih snaga na severu, istoku i zapadu zemlje.

Buda je takođe rekao da se Vagner postepeno povlači - ili barem preraspoređuje - u Centralnoafričku Republiku, nakon sporova sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i smrti Prigožina.

"Verujemo da Vagner, koji je dao punu podršku vladi u Bangiju, trenutno pokušava da praktikuje postepeno povlačenje iz zemlje zbog njenih međunarodnih problema", rekao je Buda za MEE.

"Videli smo ih kako se povlače iz nekih oblasti, gde su ih zamenile vladine snage ili nedavno dovedeni ruandski plaćenici."

"Ne znamo da li je ovo taktika preraspoređivanja od strane neprijatelja ili je to stvarno povlačenje, jer smo videli hiljade ruandskih snaga, od kojih su neki iz ruandske vojske, a neki su plaćenici", dodao je Buda.

Portparol UPC je rekao da su se borbe zaoštrile i da opozicione snage nameravaju da marširaju na Bangi i da "sruše vladu i proteraju sve plaćenike iz zemlje".

Regionalna borba

Prisustvo Vagnerovih snaga u Centralnoafričkoj Republici omogućilo je Bangiju da pomogne sudanskom RSF-u preko granice.

Buda je potvrdio da su ruska grupa i vlada CAR-a pružile široku vojnu pomoć sudanskoj paravojsci, uključujući velike količine protivavionskih topova i drugih vrsta naoružanja.

Uprkos izveštajima iz MEE i drugih publikacija o vojnoj podršci koja dolazi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i preko granice iz CAR-a, RSF je nastavio da poriče da prima bilo kakvu spoljnu pomoć u borbi protiv sudanske vojske.

"Vagner i vlada CAR – a to je možda deo Vagnerove taktike povlačenja – žele da obezbede situaciju svog saveznika u Sudanu, a to je RSF, tako da su predali ogromne količine oružja RSF-u preko granice", rekao je Buda.

Prema izvorima nevladinih organizacija koji rade u CAR, veze između RSF-a u Sudanu i Vagnera u CAR-u deo su šireg regionalnog takmičenja između Zapada i Rusije, koje se proteže širom regiona Sahela i u drugim delovima Afrike.

"Postoji široka regionalna konkurencija između Francuske i Rusije u regionu, uključujući CAR, Sudan, Niger, Mali, Burkinu Faso, Gabon i druge zemlje zapadne i centralne Afrike u pokretu koji se protivi francuskom uticaju u regionu", rekao je izvor iz međunarodne organizacije, koji je tražio da ne bude imenovan jer nije ovlašćen da razgovara sa medijima.

"Znali smo da Rusija podržava vladu CAR i RSF, dok Francuska indirektno stoji iza opozicije CAR i demokratskih grupa koje se protive nizu vojnih udara u regionu!, rekao je drugi izvor iz nevladine organizacije.

Tuadera se, međutim, sada sastao sa Makronom, pri čemu su Pariz i Bangi razgovarali o ponovnom pokretanju bilateralnih odnosa.

Ruanda, regionalni igrač čiji uticaj u CAR-u raste kako šalje trupe u zemlju i preuzima rudarske koncesije i poljoprivredne projekte, održava dobre odnose sa Zapadom i Rusijom.

Predsednik Ruande Pol Kagame dogovorio je sporazum sa britanskom vladom da ugosti migrante i tražioce azila deportovane iz Velike Britanije, dok su ruandske trupe zaštitile naftne radnike francuske kompanije "Total" u Mozambiku.

U istočnom Kongu, "Amnesty international" je otkrio da su borci pobunjeničke grupe M23, koju sponzoriše Ruanda, krivi za pogubljenje po prekom postupku i silovanje desetina žena.

(Telegraf.rs)

Video: "Gori" Tašmajdan: Grobari napravili bakljadu na meču sa Fuenlabradom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA