Vreme čitanja: oko 4 min.

Sevastopolj u plamenu: Najjači udar na Crnomorsku flotu, požar i šteta na 2 plovila

Vreme čitanja: oko 4 min.

U sredu rano ujutro napadnut je Sevastopolj, najveći grad okupiranog Krima, a ujedno i sedište ruske Crnomorske flote

  • 8
Berdjansk, Ukrajina, ruski brod Foto: VMS Ukraine

Na dan koji je trebalo da bude jedna od retkih prilika kada Putin može da proglasi kakvu takvu diplomatsku pobedu, makar i u obliku posete kolege koji je takođe globalno izopšten, severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Ukrajinci su ruskom lideru spakovali neugodno iznenađenje, izveštava Jutarnji list.

U sredu rano ujutro napadnut je Sevastopolj, najveći grad okupiranog Krima, a ujedno i sedište ruske Crnomorske flote. Ruski guverner Mihail Razvožajev poručio je da je prema brodogradilištu ispaljeno 10 krstarećih projektila, a napad su upotpunila i tri pomorska drona. Vrlo brzo društvenim mrežama proširili su se video snimci i fotografije brodogradilišta u plamenu, a čak su i Rusi bili prisiljeni da priznaju da je napad uzrokovao požar, ali i štetu na dva plovila.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije oglasilo se saopštenjem u kojem su naveli oštećenje na "dva plovila", a rečeno je i da su u požaru povređene čak 24 osobe. Dodali su i da je sedam od 10 ukrajinskih projektila oborila protivvazdušna odbrana kao i da su uništena sva tri pomorska drona.

Nije dugo trebalo čekati ni da se Kijev oglasi. Zvaničnik ukrajinske vojno-obaveštajne službe Andrij Jusov Rojtersu je potvrdio da su u napadu pogođeni veliki desantni brod i jedna podmornica. Naizgled bez direktnog preuzimanja odgovornosti za napad, Jusov je dodao da "ne može da komentariše koja su sredstva korišćena u napadu".

Udar na podmornicu?

Gotovo istovremeno s njegovom izjavom na Tviter nalozima koji prikupljaju podatke iz otvorenih izvora pojavile su se spekulacije da su pogođena plovila koja su bila na suvom doku i koji su bili na popravci. Kako se navodi, pogođen je desantni brod "Minsk" klase Ropuša i podmornica "Rostov na Donu" koja pripada modernizovanoj Kilo klasi podmornica. I dok je "Minsk" brod koji ima već 40 godina aktivne službe, "Rostov na Donu" je moderna dizel-električna jurišna podmornica koja je u aktivnoj službi od 30. decembra 2014. godine.

Ako se pokaže da je brodu i podmornici nanesena značajna šteta (a za Minsk snimci već sugerišu da je toliko oštećen da se ne može popraviti), radi se o jednom od najznačajnijih napada na rusku Crnomorsku flotu od početka invazije.

Istina, ne može se uporediti s potapanjem krstarice "Moskva", ali se radi o ozbiljnom udaru u samo srce flote, plus potencijalno prvom izbacivanju iz stroja neke ruske podmornice. I to jedne od samo četiri ili pet aktivnih koje Rusi imaju u Crnom moru i s kojih krstarećim projektilima Kalibr terorišu Ukrajinu od početka invazije.


Činjenica da je Sevastopolj pretrpeo ovako veliki napad dodatno bi mogla uveriti Ruse da brodove i podmornice Crnomorske flote bazira isključivo u Novorosijsku, gradu na obali Crnog mora koji se nalazi u sklopu teritorija Ruske Federacije. I koji je, važno je istaći, naizgled ipak van dometa projektila kojima bi ga Ukrajinci mogli napasti (to ne važi za pomorske dronove, kojima je početkom avgusta u toj bazi izvršen uspešan napad na još jedan desantni brod klase Ropuša - Olengorskij Gornjak).

- Ovaj napad bio je prilično odlučan i čini se da je napravio ozbiljnu štetu. Iako neće značajno narušiti postojanost cele ruske flote, Moskvi će jasno naznačiti da Sevastopolj više nije sigurna luka, smatra vojni analitičar Sky Newsa, profesor Majkl Klark, inače bivši direktor Instituta Royal united services.

Napad Storm Shadow-ima?

Osim utvrđene štete i narušavanja iluzije o sigurnoj luci, ovaj napad značajan je u još jednom pogledu, a to je oružje kojim je izvršen. Dok napadi pomorskim dronovima više nisu tako retki, napadi projektilima na ciljeve koji su toliko iza linije ratne zone kao što je to brodogradilište u Sevastopolju - jesu.

Taj je grad od Hersona, koji se nalazi praktično na prvoj liniji ratne zone, udaljen oko 240 kilometara vazdušne linije. To znači da je, barem u teoriji, napad mogao biti izvršen krstarećim projektilima Storm Shadow ili njegovim francuskim parnjakom SCALP EG. Te projektile pre nekoliko meseci Ukrajini su donirale Velika Britanija i Francuska, pretpostavlja se u ne prevelikim brojevima. Koriste ih Vazdušne snage Ukrajine koje kao platformu za njihovo ispaljivanje koriste sovjetske borbene avione Su-24, te su njima više puta izvršili napade iza neprijateljskih linija, uglavnom na skladišta oružja i zapovedne centre ruske vojske. Ruski vojni bloger Ribar navodi da je napad izvršen upravo Storm Shadow projektilima, lansiranim iznad površine Crnog mora (što bi sugerisalo zaobilaženje ruskih linija odbrane na kopnu).

Isti scenario sugerisao je i zapovednik Vazdušnih snaga Ukrajine Mikola Oleščuk koji je poručio da se "okupatori i dalje oporavljaju od noćnog bombardovanja Sevastopolja":

- Želeo bih da zahvalim našim pilotima na sjajno obavljenom poslu. Nastaviće se.., poručio je ovaj general.

Uprkos ovim navodima s ruske i ukrajinske strane, ima i onih koji smatraju da je napad možda izvršen i ukrajinskim projektilima Neptun. Reč je o protivbrodskim projektilima kojima je svojevremeno potopljena ‘Moskva‘, a za koje su ukrajinski obaveštajci pre nekoliko nedelja rekli da ih sada imaju i u varijanti kojom se može delovati na kopnene ciljeve. Upravo je tim projektilom, tvrdili su Ukrajinci, u avgustu na samom zapadu Krima uništen najpotentniji ruski PZO sistem S-400 Trijumf. Ali, kako tih projektila teško da ima više od dvadesetak (pod uslovom da zaista funkcionišu), manje je verovatno da su čak polovinu njih Ukrajinci potrošili u samo jednom napadu.

(Telegraf.rs)

Video: Napad na Krimski most: Internetom kruže dramatični snimci

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    13. septembar 2023 | 20:56

    RUSOFOBI I NATO FASISTI RADOVACETE SE PUTINOVOM ODGOVORU !!!

  • Tasmanija

    13. septembar 2023 | 21:41

    Nije okupirani, već OSLOBOĐENI KRIM.

  • Nikola Niš

    13. septembar 2023 | 21:58

    Samo nemoj da bude kme , kme , kme , kad Rusi u narednim danima nešto razvale do neprepoznatljivosti ! Tražili ste , gledajte!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA