Ubila se učiteljica u Južnoj Koreji, pronašli je u školi: Samoubistvo pokrenulo talas protesta, "optužuju nas"

 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Učitelji su na protestima izrazili frustracije jer ih zlostavljaju roditelji, ali i učenici * Traže bolju zaštitu za prosvetne radnike

Tragična smrt učiteljice u jednoj osnovnoj školi u Južnoj Koreji izazvala je masovne proteste njenih kolega širom zemlje. Prosvetni radnici jedne od tehnološki najnaprednijih zemalja sveta gnevni su jer ih u svakodnevnom radu maltretiraju roditelji učenika, piše Jutarnji list.

Park Seo Jun izjavila je da učitelji u Južnoj Koreji znaju zašto je mlada koleginica počinila samoubistvo.

- Svi smo imali slične probleme s roditeljima naših učenika. Svaki od nas doživeo je pozive roditelja u kasno doba noći. Optuživali su nas da ne poštujemo njihovu dragocenu decu jer su kažnjeni zbog neučestvovanja u nastavi - rekla je.

- Imali smo roditelje koji su vikali na nas jer nismo dali dodatne materijale učenicima koji nisu doneli svoje, insistirajući da učenike koji ne rade domaći ne bi trebalo kažnjavati. Žalili su se jer neke učenike pohvalimo s tri rečenice, a druge s dve - ispričala je za Gardijan Park Seo Junn, koja koristi pseudonim.

Učitelji su na protestima izrazili frustracije jer ih zlostavljaju roditelji, ali i učenici. Traže bolju zaštitu za prosvetne radnike.

Učiteljica pronađena mrtva u školi u kojoj je radila

Talas protesta pokrenut je nakon smrti 23-godišnje učiteljice koja je pronađena mrtva u školi u kojoj je bila zaposlena u Seulu. Navodno je počinila samoubistvo zbog roditelja svojih učenika koji su je maltretirali.

Hiljade prosvetnih radnika napustili su u ponedeljak svoje učionice kako bi iskazali saosećanje s njom, ali i drugim učiteljima koji su oduzeli sebi život.

Vlada je obećala da će da sprovede dubinske promene kako bi se povećala prava nastavnika, ali protesti će se verovatno nastaviti sve dok se ne usvoje ključne zakonske promene. Traže usvajanje zakona kojim bi se učiteljima dao imunitet od tužbi roditelja za zlostavljanje dece. U petak se u Južnoj Koreji pojavila vest o samoubistvu još jednog učitelja osnovne škole kog su, prema navodima sindikata, zlonamerno optužili roditelji jednog učenika.

Obrazovni sistem Južne Koreje poznat je po superkonkurentnosti i visokom pritisku na učenike i učitelje. Dobre ocene i diploma s prestižnih univerziteta smatraju se u Južnoj Koreji ključnim za osiguravanje stabilnih i dobro plaćenih poslova. Zbog toga učenici koriste značajnu količinu energije na prijamnim ispitima za fakultete, što često podrazumeva da učenik provodi sate u učenju, ali i značajna finansijska ulaganja zbog dodatne edukacije.

Zabranjuje se gust saobraćaj i preletanje letelica

Za vreme polaganja ispita u Južnoj Koreji je zabranjen gust saobraćaj, a čak se i prizemljuju letelice kako bi što manje ometali učenike. Zbog izloženosti takvom pritisku mnogi se odaju buntovničkom ponašanju, a u ekstremnim slučajevima događa se suicid.

Za jednu nastavnicu u srednjoj školi noćna mora počela je kada su se svi učenici vratili na nastavu nakon pandemije i onlajn škole.

Događalo se da nisu donosili pribor za rad na nastavu, čak ni nakon nekoliko podsetnika, pa je ona pokušala da disciplinuje učenike naredivši im da stoje tokom nastave. To ih nije podstaklo da učestvuju u nastavi i vrate se na stolice, upravo suprotno: ometali su nastavu i stvarali buku, iskazujući nepoštovanje.

Roditelji su se žalili zbog takve kazne, što je dovelo do toga da je spomenuta učiteljica optužena za emocionalno zlostavljanje. Tvrdi da je suspendovana iz škole bez odgovarajuće istrage. Kada je tražila da se situacija razjasni na sastanku gde bi bile prisutne sve suprotstavljene strane, takvi su zahtevi odbijeni, rekla je.

Osećala je da nema podršku uprave škole i nadležne obrazovne ustanove pa je uzela bolovanje. Zapretili su joj da će biti smenjena nakon čega se našla u dugotrajnoj, skupoj i emocionalno iscrpljujućoj pravnoj bici.

- Nakon više od godinu dana, sudija je presudio u moju korist i proglasio da nisam kriva. Uprkos takvoj presudi, ipak mi je nadležno ministarstvo izreklo prekršajne mere, što je u suprotnosti s nalazima istrage. Takođe, nisam dobila celu platu, prisilili su me na premeštaj, a prilika za napredovanje je propuštena. Još se i moje fizičko zdravlje pogoršalo, a još uvek patim od anksioznosti i emocionalnog stresa - ispričala je istakavši da slične probleme imaju mnoge njeni kolege.

Roditeljima će biti zabranjeno da zovu učitelje

Ministarstvo obrazovanja već je počelo da preduzima korake kako bi zaštitilo učitelje od roditelja zlostavljača. Obećali su da će pokrenuti novi sistem za odgovor na pritužbe u kom će roditeljima biti zabranjeno da direktno kontaktiraju učitelje.

Takođe je u planu insistiranje na zakonskim izmenama potrebnim za razlikovanje legitimnih postupaka učitelja od zlostavljanja dece i za pozivanje učenika i roditelja na odgovornost za kršenje prava učitelja.

Od ove nedelje svaki roditelj koji telefonom nazove učitelja biće obavešten da se razgovor verovatno snima.

Park Seo Jun prepričao je za Gardijan incident koji se dogodio s učenikom oštećenog sluha. Tvrdi da je jedan učenik jedva čujnim glasom šaputao uvredljive primedbe iza leđa učenika s oštećenim sluhom kako bi bio siguran da ga nastavnik ne čuje.

Park je zamolio učenika da prestane s uvredama, ali on je nastavio da ometa učenika koji slabo čuje. Na kraju je završio s ukorom. Posledica incidenta tokom nastave bila je neočekivana. Park je iste noći primio telefonski poziv od roditelja učenika koji je ometao nastavu pa ga je roditelj optužio da favorizuje učenika s invaliditetom. Podnesena je službena žalba direktoru škole, a roditelj je optuženog učenika prebacio u drugu školu.

Svaku kritiku shvataju kao direktnu uvredu

- Direktor mi je rekao da je trebalo da budem ljubazniji, a ja sam počeo da preispitujem vlastitu ulogu učitelja.

Učiteljica u osnovnoj školi Kim Ji So komentariše kako su proces ocenjivanja učitelja, u kom učestvuju i roditelji i širenje tržišta privatnog obrazovanja stvorili okruženje u kom roditelji učitelje posmatraju samo kao pružaoca usluga.

- Bračni parovi obično imaju jedno ili najviše dvoje dece pa su u potpunosti na njih usmereni, s njima se identifikuju. Zbog toga im je teško da prihvate svaku kritiku koja je upućena njihovoj deci u školi. Shvataju to kao direktnu uvredu. Traže od učitelja da se izvine zbog navodnih nedela, a zatim to snime i dopuste deci da čuju. Ako mi se učitelj ne sviđa, podnose žalbu ili traže novog učitelja - kaže Kim ističući da se mnogi prosvetni radnci nalaze u situaciji gde izbegavaju pravilno da disciplinuju decu - piše Jutarnji list.

(Telegraf.rs)

Video: Zašto su napeti odnosi između Severne i Južne Koreje?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA