Najviši sud Francuske odobrio zabranu muslimanskih ogrtača abaja u školama

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Odluka je zasnovana na zabrani isticanja verskih simbola u školama u Francuskoj koja neguje sekularizam, strogu odvojenost crkve i države

Najviši sud u Francuskoj odobrio je nedavno uvođenje zabrane nošenja muslimanskih ogrtača abaja u školama, piše Hina.

Državno veće je danas odbacilo žalbu organizacije za prava muslimana na zabranu ogrtača koje tradicionalno nose islamske žene, prenosi Index.

Zabrana ne predstavlja ozbiljno i očito nezakonito uplitanje u temeljne slobode, presudio je sud u Parizu.

Ministar obrazovanja Gabrijel Atal je uoči početka nove školske godine zabranio ne samo abaje nego i sličnu odeću koju nose muškarci.

Odluku je zasnovao na zabrani isticanja verskih simbola u školama u Francuskoj koja neguje sekularizam, strogu odvojenost crkve i države.

Državno veće je u obrazloženju navelo da nošenje abaja u školama ima versku pozadinu i da zakon zabranjuje učenicima da nose obeležja ili odeću koja pokazuje njihovu versku pripadnost.

U francuskim školama od ranije je zabranjeno pokrivati glavu kako to čine muslimani. Francuska ima stroga sekularna pravila koja su često dovodila do napetosti u etnički i verski raznolikom društvu.

(Telegraf.rs)

Video: Bila je u depresiji jer je mislila da zbog vere ne sme da radi ono što voli: Sada je fitnes ikona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA