Vreme čitanja: oko 2 min.

Autistični blizanci umalo umrli od gladi, otac pronađen mrtav u drugoj sobi: Horor trajao 20 godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oni su 2020. pronađeni goli u spavaćoj sobi s uklonjenim kvakama, u zaprljanim pelenama

  • 0
Decko depresija tinejdžer tužan mladić mladići blizanci, muškarci, muskarac Foto-kolaž: Shutterstock

Vlada australijske savezne države Kvinslend izvinila se i obećala da će razmotriti preporuke izveštaja o maltretiranju dvoje autističnih tinejdžera, nakon što je u njihovom slučaju iz 2020. otkriven čitav niz strašnih nepravilnosti, javlja "Daily Mail".

Ministar za brigu o deci Kreg Kroford rekao je da zlostavljanje, zanemarivanje i nasilje koje su pretrpeli tinejdžeri, poznati pod pseudonimima Kejleb i Džonaton, nikada nije trebalo da se dogodi.

Oni su 2020. pronađeni goli u spavaćoj sobi s uklonjenim kvakama, u zaprljanim pelenama. Njihov mrtav otac bio je u drugoj prostoriji. Godinu dana ranije, jedan od dečaka viđen je kako grize pseću kost, a ta dojava dovela je do posete nadležnih službi njihovoj kući u Brizbejnu.

Ovi detalji su otkriveni tek na javnom saslušanju Kraljevske komisije za osobe s invaliditetom u maju.

"Ovo nikada nije trebalo da se desi. To ne bi trebalo da se dešava u našoj zemlji", rekao je Kroford novinarima u utorak.

Komesar Džon Rajan je ono kroz šta su prošla dvojica tinejdžera uporedio sa mučenjem, a savetnica koja pomaže komisiji Kejt Istman izjavila je da su vladine agencije svesne rizika za dečake.

U tri nalaza koja su doneta u utorak, navodi se da su Kejleb i Džonaton doživeli nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje i lišavanje ljudskih prava od strane svog oca u periodu od čak 20 godina - između 2000. i maja 2020. godine.

Zlostavljanje koje su pretrpeli bilo je moguće sprečiti i vlada je mogla i morala da učini više da Kejleb i Džonaton ne budu lišeni ljudskih prava, navodi se u izveštaju.


Predloženo je pet preporuka, uključujući izvinjenje i obeštećenje od strane vlade, kao i provera aktuelnih politika i prakse kako bi se utvrdilo da li su dovoljne da spreče uskraćivanje ljudskih prava deci sa smetnjama u razvoju.

Bolja obuka i resursi za relevantna vladina odeljenja takođe čine deo preporuka za rešavanje uticaja nesvesnih i svesnih pristrasnosti i načina po kojima se diskriminacija javlja prema deci sa smetnjama u razvoju.

Država bi takođe trebalo da razmotri reviziju procedure o obaveznom prijavljivanju osoba angažovanih na određenom poslu – što je odredba Zakona o zaštiti dece – koja bi trebalo da se primenjuje na sve policajce Kvinslenda.

Kroford je rekao da će se razmotriti preporučena nezavisna revizija nalaza, kao i kompenzacija.

"Trebaće vremena da se prođe kroz izveštaj, kako bismo mogli da razgovaramo sa svim tim agencijama", rekao je on.

"Potrebno nam je da sa raznim vladinim agencijama duboko zaronimo u ovo."

Konačni izveštaj za Kraljevsku komisiju za nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje i eksploataciju osoba sa invaliditetom treba da bude završen do 29. septembra.

(Telegraf.rs)

Video: Snažno nevreme pogodilo Španiju, ima mrtvih

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA