Potomci žrtava nacističkih zločina u Italiji očekuju odštetu

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Svaka tužba će verovatno uključivati više tužilaca, što znači da 61 milion evra predviđen za reparacije možda neće biti dovoljno da pokrije sve očekivane isplate, kažu advokati

Potomci žrtava nacističkog režima u Italiji, danas, 80 godina posle zločina, očekuju da im se isplati po oko 130.000 evra kompenzacije na osnovu sudske presude iz 2020. godine, a prve isplate očekuju se do januara, piše Tanjug.

Nemačke trupe obesile su u oktobru 1943. godine šest italijanskih civila u Forneliju u južnoj Italiji kao kolektivnu kaznu za ubistvo vojnika.

Svi osim jednog člana porodica žrtava koji su bili živi u vreme ubistva sada su mrtvi, ali prema italijanskom zakonu, isplaćivanje odštete se prenosi dalje na naslednike, preneo je Rojters.

U ironičnom obrtu, Italija će pre Nemačke morati da isplati tu odštetu nakon što je izgubila bitku pred Međunarodnim sudom pravde u sporu o tome da li bi Berlin i dalje mogao biti odgovoran za odštetu u vezi sa zločinima iz Drugog svetskog rata, navodi britanska agencija.

Jevrejske organizacije u Italiji veruju da bi Berlin trebalo plaćanjem odštete da prizna svoju istorijsku odgovornost.

Potomci žrtava takođe strahuju da Rim odugovlači u isplati odšteta jer bi to moglo da optereti državni budžet.

Studija, koju je finansirala nemačka vlada i koja je objavljena 2016, procenjuje da su 22.000 Italijana bili žrtve nacističkih ratnih zločinina, uključujući do 8.000 Jevreja deportovanih u logore.

Još na hiljade Italijana bilo je prinuđeno da radi u Nemačkoj, na osnovu čega bi Berlin trebalo da im isplati reparacije.

Prva sredstva iz novog vladinog fonda koji je osnovan za rešavanje potraživanja dobiće potomci šestorice muškaraca koji su obešeni u Forneliju.

Njihovo ubistvo usledilo je mesec dana nakon što je Italija potpisala primirje sa savezničkim snagama, čime je okončano njeno učešće u

Drugom svetskom ratu, a nemački nacisti su odmah počeli okupaciju italijanske teritorije.

Bivši italijanski premijer Mario Dragi formirao je fond u aprilu 2022. godine za pokrivanje rastućih troškova kompenzacije.

Rok za podnošenje novih pravnih zahteva istekao je 28. juna i italijansko ministarstvo finansija, koje se bavi isplatama, saopštilo je za Rojters da je do sada dobilo obaveštenje o 1.228 legalnih tužbi.

Svaka tužba će verovatno uključivati više tužilaca, što znači da 61 milion evra predviđen za reparacije možda neće biti dovoljno da pokrije sve očekivane isplate, kažu advokati.

Na osnovu vladine uredbe izdate u julu, prve isplate bi trebalo da budu izvršene potomcima žrtava iz Fornelija do januara.

(Telegraf.rs)

Video: MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA