Rusija uvrstila svog dobitnika Nobelove nagrade za mir u registar "stranih agenata"

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 7

Prema ruskom zakonu predviđeno je da svi pojedinci ili organizacije koje primaju finansijska sredstva ili podršku iz inostranstva budu klasifikovani kao "strani agenti"

Rusko Ministarstvo pravde uvrstilo je u petak glavnog urednika ruskog nezavisnog lista "Novaja gazeta" i dobitnika Nobelove nagrade za mir Dmitrija Muratova u svoj registar "stranih agenata".

Muratov je dospeo na naslovne strane prošle godine kada je najavio da planira da na aukciji proda medalju Nobelovu nagradu za mir koju je dobio 2021. kako bi prikupio novac za ukrajinske izbeglice, prenosi CNN.

Dmitrij Muratov Foto: Tanjug/AP

Prema ruskom zakonu koji je izmenjen i dopunjen u decembru 2022, predviđeno je da svi pojedinci ili organizacije koje primaju finansijska sredstva ili podršku iz inostranstva budu klasifikovani kao "strani agenti".

Kritičari kažu da Rusija koristi ovaj zakon da uguši slobodu govora i slobodu izražavanja u zemlji, ukazujući na ograničenja sa kojima se suočavaju "strani agenti" koja uključuju zabranu većine nastavničkih poslova i državno finansiranje projekata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Usnimljen trenutak kada morska neman iskače iz vode

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cile Mile

    2. septembar 2023 | 09:53

    Da nije žalosno bilo bi smešno. Ko god u Rusiiji misli svojom glavom i ko ima pameti u glavi smeta Putinu i njegovim poslušnicima.

  • Krkiša

    2. septembar 2023 | 10:02

    Ako ako i treba tako jer bata Pule u sve sumnja uključujući i svoju senku i odraz u ogledalu da nisu kakvi špijuni.

  • D'Mitar

    2. septembar 2023 | 13:41

    Kada čitam ovakakav tekst setim se Ive Andrića. Dođu tako vremena kada pametan zaćuti, budala progovori a fukara se obogati. E čemera na koga je spala grandiozna Rusija da o njoj odlučuje. Neostaljinizam na (ne) delu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA