Ruski sud produžio pritvor američkom novinaru Evanu Gerškoviču

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

"Odlukom suda u odnosu na Gerškovića, pritvor je produžen za tri meseca, a ukupno do osam meseci, odnosno do 30. novembra 2023. godine", saopštila je pres-služba suda

Moskovski sud produžio je pritvor novinaru Evanu Gerškoviču za tri meseca, javlja "The Times".

Sud je odlučio da će reporter "The Wall Street Journal"-a (WSJ) ostati u pritvoru najmanje do 30. novembra. Gerškovič, koji je prvobitno uhapšen zbog lažne optužbe za špijunažu, pojavio se u sudu u četvrtak ujutro na kratkom saslušanju.

"Odlukom suda u odnosu na Gerškovića, pritvor je produžen za tri meseca, a ukupno do osam meseci, odnosno do 30. novembra 2023. godine", saopštila je pres-služba suda, a citirala ruska pravna novinska agencija Rapsi.

Gerškovič, američki državljanin, radio je kao akreditovani novinar kada je priveden u martu ove godine, i od tada se nalazi u zatvoru Lefortovo u Moskvi. Geršković i WSJ negiraju optužbe za špijunažu, a američka vlada tvrdi da je on pogrešno pritvoren.

Bela kuća je nazvala optužbe "smešnim", a predsednik SAD Džo Bajden je rekao da je Gerškovičev pritvor "potpuno nezakonit".

Ako Gerškovič (31) bude osuđen za špijunažu po članu 276 Krivičnog zakona Rusije, mogao bi da se suoči sa do 20 godina zatvora.

Njegovi roditelji, koji su napustili SSSR da bi živeli u SAD 1979. godine, otputovali su u Rusiju da bi bili sa njim. Lin Trejsi, američka ambasadorka u Rusiji, posetila je Gerškoviča i izjavila da je "Evan izgleda dobrog zdravlja i da je jak".

U julu je Bajden je rekao da je ozbiljan u vezi sa mogućnošću razmene zatvorenika sa Rusijom kako bi se obezbedilo Gerškovičevo oslobađanje, dodajući da je "proces u toku". Prošlog decembra Britni Grajner, košarkašica koja je bila deset meseci pritvorena zbog posedovanja kertridža sa uljem kanabisa, zamenjena je za Viktora Buta, trgovca oružjem.

Gerškovič je prvi američki novinar koji je uhapšen zbog optužbi za špijunažu u Rusiji od kraja Hladnog rata. Imao je akreditaciju ruskog ministarstva spoljnih poslova za izveštavanje, ali je uhapšen 29. marta u Jekaterinburgu.

U maju je sud odobrio zahtev ruske Službe državne bezbednosti (FSB) da ga zadrži u pritvoru najmanje do 30. avgusta. Zahtevi da se on prebaci u kućni pritvor, da se složi sa ograničenjima kretanja ili da mu se odobri kaucija su svi odbijeni.

(Telegraf.rs)

Video: Ršumovićevi stihovi oslikani kao mural na beogradskim Silosima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    24. avgust 2023 | 21:59

    Једна грешка - и постанеш Грешковић...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA