Sin ratovao za Vagner, majka Violeta i žena vlasnice brojnih firmi: Ko su članovi Prigožinove porodice

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

U avionu koji se srušio u Tverskom regionu bilo je 10 ljudi, među njima navodno i lider Vagnera

Šef ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin navodno je poginuo danas nakon što se privatni avion srušio u ruskoj Tverskoj oblasti.

"Pokrenuta je istraga o padu aviona Embraer, do koga je došlo večeras u Tverskoj oblasti. Prema spisku putnika, među njima je i Jevgenij Prigožin", navodi se u saopštenju ruske Federalne agencija za vazdušni saobraćaj.

Iako se o Prigožinu i njegovoj karijeri dosta zna, on se trudio da svoju privatnost drži dalje od javnosti. On je oženjen i ima troje dece. Prigožin je u braku sa Ljubov Valentinovnom Prigožinom, koja kao i on ima pozamašnu svotu novca na svom računu.

Ljubov je farmaceutkinja koja poseduje butike poznate kao "Muzej čokolade" u Sankt Peterburgu, piše portal Thedistin.com. Ona je 2012. otvorila banju "Kristal" u Sankt Peterburgu koja je sledeće godina osvojila priznanje Savršenog banjskog projekta. Poseduje kompanije "Nju tehnolodžis SPA LLC" i "Agat", deo grupe "Konkord".

Fajnenšel tajms piše da je Ljubov igrala "različite uloge" u poslovnom carstvu svog muža, zajedno sa drugim članovima porodice. Prigožinova deca, navodi list, su sva imala akcije u očevim kompanijama, pri čemu se se one često menjale između njih.

Prigožinova deca

Tako je, na primer, starija ćerka Polina 2019. bila akcionar u ruskoj kompaniji Lahta plaza, koja se u martu 2022. našla pod američkim sankcijama. Sada je pod kontrolom Prigožinovog sina Pavela.

Lahta plaza je, prema korporativnim dokumentima, delila revizora i broj telefona sa ruskim kompanijama koje su isporučivale tešku industrijsku opremu rudarskim i šumarskim kompanijama u Africi koje su kasnije sankcionisale SAD i EU kao paravan Vagnera.

Polina je prvo dete Prigožina. Rođena je 1992, dok je sin Pavel rođen ili 1996. Ili ‘98. Mlađa ćerka Veronika rođena je 2005.

Fajnenšel tajms piše da je plavokosa ruska tinejdžerka koja se amaterski takmičila u skupom sportu, jahanju sa preponama, u mediteranskom odmaralištu Oliva blizu Valensije u Španiji 20. februara 2022. – četiri dana pre invazije na Ukrajinu – upravo bila Veronika Prigožina.

Jahala je sivog konja Dithara i završila četvrta sa nagradom od 50 evra. I Polina se takmičila na međunarodnim konjičkim disciplinama iako je njen otac bio pod sankcijama, navodi list.

Pavel se borio za Vagner

O Prigožinovom sinu Pavelu se malo toga zna. SAD su prošle godine rekle da su Polina, Pavel i supruga Ljubov igrali "različite uloge" u Prigožinovom poslovnom carstvu, koje ima koristi od njegovog favorizovanog statusa u ruskoj eliti.

Pavel se, prema objavama svog oca na društvenim mrežama, borio za Vagner u Siriji i dobio je priznanje grupe "crni krst" za vojne usluge.

Sem Prigožina, njegove supruge, Poline i Pavela, na meti zapadnih sankcija nakon početka rata u Ukrajini bila je i njegova majka Violeta, bivši lekar i trenutni zakoniti vlasnik firmi "Konkord menadžment i konsultacije" od 2011, "Etalona" od 2010. i "Kreda", prema javno dostupnim podacima.

FT piše da je Violeta krenula na časove iz slikanja 2017. sa svojih 77 godina, a da je godinu dana kasnije otvorila sopstvenu umetničku galeriju "Boje života" u centru Sankt Peterburga. Ubrzo je izlagala svoje slike, držala otvaranja i privlačila pažnju medija. Državni Kanal 1 se divio njenoj transformaciji u svet umetnosti preko noći.

Podsetimo, osim Prigožina, u avionu koji se danas srušio je trebalo da bude još šest putnika i tri člana posade. Do sada je pronađeno osam tela, veruje se da niko nije preživeo pad.

Avion tipa Embraer leteo je iz Moskve za Sankt Peterburg.

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA