Greškom osuđen za ubistvo, sad će dobiti odštetu od 5 miliona dolara

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Vrhovni sud je saopštio da su ključni dokazi na njegovom suđenju "materijalno izmenjeni"

Alanu Holu, koji je na Novom Zelandu pogrešno osuđen za ubistvo, biće isplaćena rekordna odšteta od gotovo pet miliona dolara i dobiće izvinjenje nakon što je proveo više od 18 godina u zatvoru.

Vrhovni sud Novog Zelanda je prošle godine poništio osudu Holu (60) za ubistvo 52-godišnjeg Artura Istona u njegovoj porodičnoj kući 1985. godine, a vlada je ove sedmice pristala da mu isplati odštetu od 4,933 miliona dolara kao kompenzaciju za vreme provedeno u zatvoru.

Vrhovni sud je saopštio da su ključni dokazi na njegovom suđenju "materijalno izmenjeni", objavio je NZ Herald.

Iston i njegova dva sina tinejdžera napadnuti su nožem u oktobru 1985. godine. Iston je uboden u jetru i preminuo je od gubitka krvi. Bajonet i vuneni šešir su ostali na licu mesta, a ubica je opisan kao muškarac Maor, visok i krupan.

Hol, kome je kasnije dijagnostikovan autistični poremećaj, privukao je pažnju policije dva meseca kasnije jer je posedovao bajonet i kapu slične onima pronađenim na mestu ubistva, a šetao se tim područjem u vreme napada.

Porota je Hola proglasila krivim za ubistvo 1986. godine, a u junu prošle godine presuda je konačno poništena u petom pokušaju njegove porodice da to učini.

Holova porodica veruje da je napad na Istonovu kuću koji su izvršila tri muškarca istog dana bio u vezi sa ubistvom.

Hol je imao 23 godine kada je osuđen za ubistvo. Pušten je na uslovnu slobodu 1990-ih nakon što je odležao devet godina, ali je vraćen u zatvor 2012. zbog kršenja uslovne kazne.

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    19. avgust 2023 | 06:23

    Nisu se nešto ni pretrgli. Dali su mu samo godišnju prosečnu platu. I to u Australijiskim Dol. Znači isto bi zaradio da je bio slobodan. I šta je zaključak da je radnik zatvorenik sa ograničenom slobodom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA