Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li se u Africi sprema veliko krvoproliće: Nigerski pučisti traže pomoć od Vagnera

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nova vojna vlada traži pomoć od plaćenika protiv intervencije ECOWAS-a

  • 1
Vojni udar, Niger, državni udar, puč, pučisti Foto: Tanjug/AP

Nigerski pučistički generali zatražili su pomoć od ruske plaćeničke grupe Vagner dok se približavao rok (koji je u međuvremenu istekao) da oslobode smenjenog predsednika zemlje ili se suoči s mogućom vojnom intervencijom zapadnoafričkog regionalnog bloka ECOWAS, javlja "Al Jazeera".

Zahtev je usledio tokom posete vođe puča – generala Salifua Modija – susednom Maliju, gde je stupio u kontakt sa Vagnerom, rekao je Vasim Nasr, novinar i viši naučni saradnik u centru Soufan, za AP.

Tri malijska izvora i francuski diplomata potvrdili su sastanak o kom je prvi izvestio France 24, dodao je Nasr.

"Potreban im je Vagner jer će garancija da se održe na vlasti", rekao je on, dodajući da privatna vojna kompanija razmatra zahtev.

Vojnoj vladi Nigera istekao je rok od nedelju dana, koji je odredio regionalni blok poznat kao ECOWAS, da oslobodi i vrati na funkciju demokratski izabranog predsednika Mohameda Bazuma, koji je sebe opisao kao taoca.

Šefovi odbrane iz članica ECOWAS-a su u petak finalizirali plan intervencije i pozvali vojsku da pripremi resurse nakon što posredničkom timu koji je u četvrtak poslat u Niger nije bilo dozvoljeno da uđe ili se sastane sa vođom vojne vlade generalom Abdurahmaneom Čianijem.

Nakon posete Maliju, kojim je upravljala vojna vlada, general Modi je upozorio na vojnu intervenciju, obećavajući da će Niger učiniti sve što je potrebno da ne postane "nova Libija", izvestila je državna televizija Nigera.

Niger se smatra poslednjim pouzdanim partnerom Zapada u borbi protiv terorizma u regionu gde su državni udari bili uobičajeni poslednjih godina. Vojne vođe su odbacile bivšeg kolonizatora Francusku i okrenule se Rusiji.

Vagner deluje u nekoliko afričkih zemalja, uključujući Mali, gde su grupe za ljudska prava optužile njihove snage za kršenje ljudfskih prava.

"Sve je laž"

Neki stanovnici su odbacili tvrdnje pučista o razlozima za preuzimanje vlasti.

"Sve je to laž", rekao je Amad Hasan Bubakar, koji predaje na Univerzitetu u Niameju.

"Oni se protive stranom mešanju kako bi se obnovio ustavni poredak i zakonitost. Ali naprotiv, oni su spremni da sklope pakt sa Vagnerom i Rusijom da potkopaju ustavni poredak... Spremni su da zemlja gori u plamenu kako bi mogli nezakonito da održe svoju poziciju."

Vojni lideri Nigera su pratili planove Malija i susedne Burkine Faso, koje takođe vode vojne vlade, ali se kreću brže ka konsolidaciji vlasti, rekao je Nasr.

Jedno je pitanje kako će međunarodna zajednica reagovati ako Vagner uđe u Niger, rekao je on. Kada je Vagner došao u Mali krajem 2021. godine, francuska vojska je ubrzo uklonjena nakon godina partnerstva. Vagner je kasnije proglašen za "terorističku" organizaciju od strane Sjedinjenih Država, a međunarodni partneri bi sada mogli snažnije da reaguju, rekao je Nasr.

Mnogo više je u igri u Nigeru, gde su SAD i drugi partneri uložili stotine miliona dolara vojne pomoći za borbu protiv rastuće bezbednosne pretnje u regionu.

Nema detalja o mogućoj intervenciji

Nejasno je kako bi izgledala regionalna intervencija, kada bi počela, ili da li će dobiti podršku zapadnih snaga. Vojna vlada Nigera pozvala je stanovništvo da pazi na špijune, a samoorganizovane odbrambene grupe su se mobilisale da noću nadgledaju automobile i patroliraju prestonicom.

"Ako bi hunta okupila stanovništvo oko zastave – možda čak i naoružavajući civilne milicije – intervencija bi se mogla pretvoriti u višestruku kontrapobunu sa kojom ECOWAS ne bi bio spremna da se nosi", navodi se u izveštaju Instituta Hadson.

Dok se jedni u Nigeru pripremaju za borbu, drugi pokušavaju da se izbore sa putnim i ekonomskim sankcijama koje je uveo ECOWAS nakon državnog udara zbog koga su zatvorene kopnene i vazdušne granice sa zemljama ECOWAS-a i suspendovane komercijalne i finansijske transakcije sa njima.

Stanovnici kažu da cene rastu i da je pristup gotovini ograničen.

"Duboko smo zabrinuti zbog posledica ovih sankcija, posebno njihovog uticaja na snabdevanje osnovnim prehrambenim i farmaceutskim proizvodima, medicinskom opremom, naftnim derivatima i električnom energijom", rekla je Sita Adamu, predsednica Nigerskog udruženja za odbranu ljudskih prava.

ECOWAS - unija 15 afričkih država

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) ima 15 članica. To su: Benin, Burkina Faso, Kabo Verde, Obala Slonovače, Gambija, Gana, Gvineja, Gvijeja Bisao, Liberija, Mali, Niger, Nigerija, Senegal, Sijera Leone i Togo.

(Telegraf.rs)

Video: Pustinja se podigla u vazduh i krenula da proždire grad

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    7. avgust 2023 | 11:22

    NATO FASISTI CE I OVDE IZAZVATI KRVOPROLICE ZBOG ,DEMOKRATIJE,!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA