≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Donald Tramp se izjasnio da nije kriv po svim tačkama: Ovo je progon političkog protivnika

Vreme čitanja: oko 6 min.

Sudija za prekršaje odredio je 28. avgust 2023. kao datum prvog saslušanja

  • 8
Donald Tramp Foto-kolaž: Tanjug/AP

Bivši američki predsednik Donald Tramp, u federalnom sudu u Vašingtonu danas se izjasnio o optužnici koja ga tereti za pokušaje poništavanja rezultata predsedničkih izbora 2020. Tramp se izjasnio da nije kriv po svim tačkama!

Izjašnjavanjem Trampa o krivici formalno je počeo višemesečni pretpretresni proces koji će se uklopiti u raspored njegovih drugih krivičnih suđenja sledeće godine i predsedničke trke 2024, gde je Tramp favorit za republikansku nominaciju.

Optužnica tereti Trampa po četiri tačke: za zaveru radi prevare Sjedinjenih Država, za zaveru radi ometanja zvaničnog postupka, ometanje i pokušaj ometanja zvaničnog postupka i zaveru protiv prava.

Optužnica na 45 stranica detaljno je opisala kako su Tramp i njegovi saveznici svesno širili lažne navode o izbornoj prevari, sazivali lažne birače i pokušavali da blokiraju overu izbora 6. januara.

Trampove pristalice okupile su se ispred kako bi ga podržali. Evo nekih od najnovijih fotografija ispred saveznog suda u Vašingtonu gde se sudi Donaldu Trampu.

Prisutne su bile jake snage policije u zgradi suda i oko nje.

01.02 Ko je Tanja Čutkan?

Sudiji Tanji Čutkan, koja je nasumično izabrana da predsedava ovim slučajem, ovo neće biti prvi put da ima posla sa bivšim predsednikom. Imenovao ju je Barak Obama, presudila je 2021. da odbor Predstavničkog doma od 6. januara može da pristupi Trampovim fajlovima Bele kuće, što je pomoglo odboru da pristupi evidenciji poziva, memorandumima i drugim dokumentima koji su pružili ključne dokaze u njihovoj istrazi.

„Predsednici nisu kraljevi, a Tužilac nije predsednik“, nezaboravno je napisala Čutkan u svojoj odluci tada.

Čutkan je takođe izrekla oštre kazne demonstrantima 6. januara, iako je izbegavala da komentariše ulogu koju su igrali Tramp i njegovi saveznici, kao što su to uradile neke od njenih kolega, prenosi Gardijan.

00.38 Određivanje datum suđenja

Sledeći korak u ovom slučaju biće određivanje datuma suđenja. Datum prvog ročišta određen je za 28. avgust, ali će u međuvremenu vlada podneti kratak izveštaj sa detaljima koliko misli da će suđenje trajati i predložiti datume, a Trampova odbrana će imati vremena da odgovori i odgovori na te predloge.

Kao i u slučaju sa poverljivim dokumentima, očekuje se da će vlada želeti brzo suđenje, kako bi se to pitanje rešilo brzo, pre izbora 2024, dok će Trampov tim želeti da odloži stvari do posle izbora.

00.05 Skica iz sudnice

Kamere nisu bile dozvoljene u saveznoj sudnici u Vašingtonu, pa zato skica pokazuje kako se Tramp izjasnio da nije kriv..

Umetnik skica u sudnici Bil Henesi uhvatio je trenutak kada se bivši predsednik izjasnio o krivici za četiri krivična dela navedena u optužnici specijalnog tužioca Džeka Smita.

23.10 Tramp: Tužan dan za Ameriku

Donald Tramp je dao kratku izjavu novinarima po dolasku na Vašingtonski nacionalni aerodrom Ronald Regan nakon što je optužen.

Bivši predsednik je rekao da je to bio „tužan dan za Ameriku” i da je takođe „veoma tužno” voziti se Vašingtonom i videti „prljavštinu i propadanje”.

Suđenje Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

„Ovo nije mesto koje sam napustio. To je veoma tužno videti. Kada pogledate šta se dešava, ovo je progon političkog protivnika. Ovo nikada nije trebalo da se desi u Americi. Dakle, ako ne možete da ga pobedite, vi ga progonite. Ne smemo dozvoliti da se ovo desi u Americi", rekao je Tramp.

23.00 Policajci prisustvovali saslušanju

Tri policajca koji su branili Kapitol SAD od nasilnih izgrednika 6. januara prisustvovali su saslušanju Donalda Trampa u federalnom sudu u Vašingtonu.

„Sve što sam želeo od prvog dana je odgovornost“, rekao je olicajac Kapitola Hari Dan u izjavi koju je objavio njegov advokat.

22.58 Očekuje se obraćanje Trampa

Povorka automobila Donalda Trampa napustila je zgradu federalnog suda u Vašingtonu nakon što je njegovo sudsko saslušanje završeno posle nešto manje od pola sata.

Očekuje se da će bivši predsednik razgovarati sa novinarima kada stigne na nacionalni aerodrom Ronald Regan u Vašingtonu. Zatim će se ukrcati u avion da bi se vratio kući u Bedminster u Nju Džersiju.

22.47 Završeno saslušanje

Saslušanje Donalda Trampa je završeno i on je napustio sudnicu.

Suđenje Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

22.36 Prvo ročište 28. avgusta

Sudija za prekršaje odredio je 28. avgust 2023. kao datum prvog saslušanja za Trampa pred sudijom američkog okružnog suda Tanjom Čutkan.

Ponuđeno je tri potencijalna datuma. Tužioci su tražili najraniji - 21. avgust, dok je odbrana tražila - 28. avgust.

22.26 Donald Tramp se izjasnio da nije kriv po svim tačkama

Dok je sudija govorio o „zatvorskoj kazni“ sa kojom bi mogao da se suoči ako bude osuđen, Trampov tim se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Sudija: Ako ne ispunite bilo koji od uslova vašeg puštanja na slobodu, može biti izdat nalog za vaše hapšenje.

22.18 Saslušanje je počelo

Sudija čita svaku tačku protiv Donalda Trampa. Zatražio je od Trampa da navede svoje puno ime za zapisnik.

- Dnald Džej Tramp, Džone - odgovorio je bivši predsednik.

On je rekao i da ima 77 godina i da u protekla 24 sata nije uzimao lekove koji bi otežali učešće u današnjem postupku.

21.53 Seo na stolicu za optužene

Donald Tramp je stigao u sudnicu na svoje prvo pojavljivanje nakon što je optužen za četiri krivična dela zbog svojih napora da podrži rezultate predsedničkih izbora 2020. Očekuje se da će se Tramp izjasniti da nije kriv po svim tačkama optužnice, tvrde ljudi bliski njegovom pravnom timu.

Bivši predsednik sedi za stolom rezervisanim za optužene sa svojim advokatima Džonom Laurom i Todom Blanšom. Još jedan Trampov advokat, Evan Korkoran, ranije je seo u prvi red publike. Tramp je u sudnici u plavom odelu, beloj košulji i crvenoj kravatu.

Glavni sudija američkog okružnog suda Jim Boasberg već se nalazi se u sudnici za suđenje Donaldu Trampu.

21.30 Stiže u zgradu suda

Donald Tramp stigao je u zgradu federalnog suda u Vašingtonu. Po dolasku u sudnicu Trampu će biti uzeti otisci prstiju pre nego što bude sproveden na suđenje. Bivši predsednik bi trebalo da se pojavi pred sudijom za prekršaje Moksila Upadjaja. Slučaj će ubuduće voditi federalni okružni sudija Tanja Čutkan.

Donald Tramp, Vašington, optužnica Foto: Tanjug/AP

Avion Donalda Trampa sleteo je na vašingtonski nacionalni aerodrom Regan (DCA). Njegova povorka će ga zatim odvesti do sudnice, oko 8 kilometara vožnje od aerodroma.

Uoči dolaska u Vašington on je izjavio da mu treba "još jedna optužnica" da bi osigurao izbore.

"Idem u Vašington da me uhapse zbog toga što sam doveo u pitanje korumpirane, nameštene i pokradene izbore. Velika mi je čast zato što će me uhapsiti zbog vas. Učinimo Ameriku opet velikom!", naveo je Tramp na svojoj društvenoj platformi.

Specijalni tužilac Džek Smit podigao je u utorak novu optužnicu protiv Trampa, koja se sastoji iz četiri tačke u kojima se bivši predsednik optužuje za prevaru Sjedinjenih Država, zaveru radi ometanja službenog postupka (prenosa vlasti), ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka, kao i za kršenje prava zagarantovanih zakonima i Ustavom SAD.

20:05 Poletela ''Trampova sila 1''

Tramp se ukcao u svojoj privatni avion na aerodromu u Nju Džersiju, kako bi odleteo ka Vašingtonu. Trampov privatni Boing 747 nosi naziv ''Trampova sila 1'', a na karoseriji je zlatnim slovima odštamapno Trampovo prezime.

Donald Tramp, Vašington, optužnica Foto: Tanjug/AP

Let će trajati nešto više od jedan sat, nakon čega će se bivši američki predsednik automobilom odvesti do sudnice, sa pripadnicima tajne službe kao obezbeđenjem.

Specijalni tužilac Džek Smit podigao je u utorak novu optužnicu protiv Trampa, koja se sastoji iz četiri tačke u kojima se bivši predsednik optužuje za prevaru Sjedinjenih Država, zaveru radi ometanja službenog postupka (prenosa vlasti), ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka, kao i za kršenje prava zagarantovanih zakonima i Ustavom SAD.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte snimak Trampa u sudnici kad ga izvode kod sudije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    3. avgust 2023 | 20:25

    Ako prođeš ovaj haos ,a pobjediš na predsjeničkim izborima ,e paaa Donalde u pamet se! Hapsi Bajdwne ,Klintone i pogotovo Obame ,daj č9vječe -Diktaturu uvedi i red u USA!

  • Aca

    3. avgust 2023 | 22:28

    Ziv bio i do pobede nad fašistima!!!

  • Aca

    3. avgust 2023 | 22:29

    Do pobede i do oslobodjenja Amerike!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA