Turisti pronađeni mrtvi nakon što im se automobil pokvario usred pustinje: Temperature dostižu i do 80 stepeni

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Lice, ruke i stopala su potpuno izgoreli i pocrneli zbog ekstremnih temperatura kojima je telo bilo izloženo

Četvoro turista pronađeni su mrtvi nakon što su im se automobili pokvarili usred "Mora smrti" u Kini. Tela trojice muškaraca i žene pronađena su u smrtonosnoj pustinji nakon što su u nju ušli bez dozvole.

Turisti su navodno pokušavali da pređu nacionalni rezervat prirode divlje kamile Sinđang Lop Nur, na severozapadu Kine, kada se incident dogodio.

Oni su započeli svoje opasno putovanje 22. jula i navodno nisu bili spremni za teške uslove koji su pred njima, jer su temperature često dostizale 40 stepeni Celzijusa.

Ušli su u rezervat prirode iako nisu imali ovlašćenje i izgubili se negde na putu.

Nakon opsežnih operacija potrage i spasavanja, vozilo je locirano 27. jula, pri čemu su dva muškarca i žena pronađeni mrtvi unutra, a četvrta osoba je nestala. Odmah je formiran spasilački tim za potragu za nestalim čovekom, koji je takođe pronađen mrtav u noći 29. jula.

Zastrašujući snimak pokazuje trenutak kada su ekipe hitne pomoći otkrile beživotno telo kako leži na leđima u pesku.

Na snimku se vidi kako nosi duge pantalone sa raskopčanom košuljom koja otkriva njegov raspadajući torzo. Njegovo lice, ruke i stopala su potpuno izgoreli i pocrneli zbog ekstremnih temperatura kojima je telo bilo izloženo.

Veruje se da je, nakon što im se vozilo pokvarilo, pešice pokušao da potraži pomoć, dok su ostala tri putnika ostala da čekaju, piše britanski San.

Tunis, Sahara, pustinja Foto: Pixabay/hbieser

Nacionalni rezervat prirode divljih kamila Lop Nur, koji pokriva površinu od 26.000 kvadratnih milja, izuzetno je opasan za ulazak tokom letnjih meseci jer površinske temperature mogu dostići i do 80 stepeni Celzijusa.

Automobili se lako mogu zaglaviti u rastresitom pesku i bez odgovarajuće opreme i velikih zaliha hrane i vode, to se brzo može pretvoriti u smrtonosno iskustvo.

Rezervat je takođe zatvoren za turiste kojima je dozvoljen ulazak samo uz posebnu dozvolu jer je to jedno od tri preostala staništa divlje baktrijske kamile, kritično ugrožene vrste.

„U ovom zaštićenom području postoje divlje kamile koje štitimo. Njihov broj je veoma mali, a ranije su bili skoro nestali. Broj ugroženih divljih životinja koje pripadaju ovom području polako se malo povećavao u proteklih nekoliko godina. Veoma su plašljivi i plaše se ljudi. Njihovo stanište je na ničijoj zemlji, tako da mi meštani tamo nikada ne idemo, iz straha da ih ne uznemirimo i uništimo njihovu ekološku sredinu", rekle su lokalne vlasti.

Zvaničnici su dodali da „pozdravljaju to što posetioci žele da dođu, ali bez dobijanja saglasnosti ili komunikacije sa nadležnim odeljenjima, ne sme se ući u ovo područje, ne samo zbog sopstvene bezbednosti već i zbog zaštite životinja u tom području".

(Telegraf.rs)

Video: Peščana oluja guta sve pred sobom: Zapanjujući snimak oluje koja nadire pred gradićem

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA