Tramp ima realne šanse da ponovo postane predsednik SAD: Zanimljivi rezultati anketa, sve mu ide na vodenicu

 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 3

Niko u modernoj eri nije ispustio prednost koju trenutno ima Tramp na stranačkim izborima za nominaciju, a ankete pokazuju da, iako je u pitanju nivo statističke greške, ima prednost i nad aktuelnim predsednikom SAD Džoom Bajdenom

Donald Tramp se suočava sa dve optužnice, ali i sa potencijalom za više njih. Politička mudrost je možda nekada sugerisala da bi kandidatura bivšeg predsednika za drugi mandat u Beloj kući u tim okolnostima bila ništa drugo do san. Ali većina nas sada zna bolje, navodi CNN u velikoj analizi Trampovih šansi da uđe u Belu kuću.

Tramp ne samo da je u istorijski jakoj poziciji da dobije republikansku nominaciju, već je i u boljoj poziciji da pobedi na opštim izborima nego u bilo kom trenutku tokom ciklusa 2020. i skoro u bilo kom trenutku tokom ciklusa 2016.

Niko na Trampovoj trenutnoj poziciji u modernoj eri nije izgubio predsedničku nominaciju ako je prethodno bio predsednik. On ima više od 50 odsto podrške u nacionalnim primarnim anketama, odnosno više nego svi njegovi konkurenti zajedno.

Tri prethodna kandidata na otvorenim predizborima su povukla više od polovine glasova u primarnim anketama u drugoj polovini kalendarske godine pre izbora: demokrata Al Gor i republikanac Džordž V. Buš 2000. i demokrata Hilari Klinton 2016. Gor je ostao jedini gubitnik na izborima koji je pobedio u svakom pojedinačnom nadmetanju za predsedničku nominaciju, dok Buš i Klinton nikada nisu izgubili svoju nacionalnu prednost u anketama na predizborima.

Da li je moguć povratak Desantisa?

Danas je Trampov najbliži konkurent za nominaciju, guverner Floride Ron Desantis, pao ispod 20 odsto podrške glasača na nacionalnom nivou. Nijedan drugi kandidat nije na ili iznad 10 odsto. Ovo čini razliku između Trampa i konkurencije od 30 poena naviše, u proseku.

Osvrt na prethodne ankete pokazuje da se kandidati vraćaju iz manjka većeg od 10 poena da bi osvojili nominaciju, ali u ovom trenutku nijedan nije blizu tog zaostatka. Zapravo, najveći povratnici su uspeli da se izvuku iz zaostatka od oko 20 poena (demokrate Džordž Mekgavern 1972., Džimi Karter 1976. i Barak Obama 2008.).

Obama je pao na gotovo 30 poena zaostatka u kratkom periodu u jesen 2007, iako njegov povratak sledeće godine i povratak republikanca Džona Mekejna (još jedan potencijalni kandidat koji je zaostao više od 10 poena na nacionalnom nivou) ukazuju na još jedan razlog zašto je Tramp toliko jak.

Tramp je vodeći ne samo na nacionalnom nivou, već i u državama u kojima je prevremeno glasanje. Dvocifren je u Ajovi, Nju Hempširu i Južnoj Karolini.

Džon Mekejn (čija se kandidatura često navodi kao primer kako bi se Desantis mogao vratiti u trku) uvek je bio znatno bliži nacionalnim i državnim liderima nego što je bilo ko Trampu u ovom trenutku.

Naravno, pobeda na predizborima je jedna stvar za Donalda Trampa, koji je vodio u skoro svim republikanskim predizborima objavljenim u poslednjih osam godina.

Optužnice su u redu, ali...

Iako se većina Amerikanaca slaže da su Trampove dve dosadašnje optužnice bile opravdane, on ostaje konkurentan u potencijalnom revanšu s aktuelnim predsednikom SAD Džoom Bajdenom. Prošlonedeljna anketa Pravnog fakulteta Univerziteta Market pokazala je da su Bajden i Tramp izjednačeni u procentima (sa statistički beznačajno više ispitanika koji su izabrali Trampa).

Anketa Marketa je jedno od brojnih istraživanja koja pokazuju da je Tramp ili izjednačen ili ispred Bajdena. Anketa ABC News  i Vašington posta objavila je tri istraživanja o bici između njih dvojice, a Tramp je svaki put izlazio kao pobednik – iako unutar granice greške. Drugi anketari su pokazali da je Bajden malo ispred Trampa.

Da to stavimo u perspektivu: Tramp nikada nije vodio ni u jednoj nacionalnoj anketi koja je ispunila standarde CNN-a za objavljivanje tokom čitave kampanje 2020.

Istraživanja u kasno leto 2015. govorila su o istoj priči: Klintonova je bila dvocifrena u odnosu na Trampa krajem jula i jednocifrena od sredine do kraja avgusta 2015.

Najneomiljeniji predsednički kandidati

Činjenica da je anketa između Bajdena i Trampa pokazala da su njihovi rezultati tako blizu ne bi trebalo da bude veliko iznenađenje. Izbori su izbor između dva kandidata. Tramp nije popularan, ali nije ni Bajden. Njih dvojica, u tandemu, bili bi najneomiljeniji predsednički kandidati u istoriji anketa, ako bi njihovi rezultati ostali takvi do izbora.

Uzimajući sve to u obzir, izbori 2024. će se verovatno svesti na nekoliko država u kojima se obično nikada ne zna ko će pobediti.. Ankete u tim državama su ograničene jer je još više od godinu dana od izbora.

Jedan ogroman znak upozorenja za demokrate bila je anketa krajem juna Univerziteta Kvinipiak iz Pensilvanije, ključne države u poslednjih nekoliko izbornih ciklusa u kojoj je Tramp u subotu okupio pristalice u Eriju. Država je jedva glasala za Trampa 2016. i za Bajdena 2020. godine.

Rezultat unutar granice greške, ali...

Tramp je bio bolji od Bajdena za jedan procentni poen u anketi tog univerziteta, što je rezultat unutar granice greške, ali je to ipak izvanredan uspeh za bivšeg predsednika.

Dobra vest za demokrate je da rezultati ankete na opštim izborima, za razliku od primarnih, u ovom trenutku nisu predvidivi. Stvari se sigurno mogu promeniti.

Ali za sada, šansa da Tramp bude predsednik za manje od dve godine je vrlo realna mogućnost.

(Telegraf.rs)

Video: Ličnosti sveta: Donald Tramp

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA