≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počeo "glavni udar" ukrajinske kontraofanzive, tvrde zvaničnici Pentagona

Vreme čitanja: oko 2 min.

Igor Konašenkov, glavni portparol ruskog ministarstva odbrane, izvestio je o "masovnom" napadu i žestokim borbama južno od Orikiva, grada koji Ukrajina drži oko 60 milja severno od Azovskog mora

  • 18
Rat u Ukrajini, dronovi, ukrajinski vojnici sa dronovima Tanjug/AP

Glavni udar ukrajinske kontraofanzive, koja je trajala skoro dva meseca, sada je u toku na jugoistoku zemlje, izjavila su u sredu dvojica zvaničnika Pentagona, prenosi New York Times.

Navodno stiže pojačanje u hiljadama, koji se priključuju žestokim bitkama, od kojih su mnogi obučeni i opremljeni od Zapada i do sada su "držani u rezervi".

Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti, a prema pisanju američkog lista, njihovi komentari poklapaju se sa izveštajima sa bojnog polja u sredu, gde su se rasplamsale artiljerijske borbe duž južne linije fronta u regionu Zaporožja.

Igor Konašenkov, glavni portparol ruskog ministarstva odbrane, izvestio je o "masovnom" napadu i žestokim borbama južno od Orihiva, grada koji Ukrajina drži oko 60 milja severno od Azovskog mora.

Vladimir Rogov, zvaničnik kojeg je imenovala Moskva u južnoj Ukrajini, rekao je da su u napadu učestvovale ukrajinske trupe koje su bile obučene u inostranstvu i koje su bile opremljene sa oko 100 oklopnih vozila, uključujući leoparde nemačke proizvodnje i borbena vozila Bredli američke proizvodnje.

Drugi ruski zvaničnik u Zaporožju, Jevgenij Balicki, rekao je da je Ukrajina od utorka napravila 36 pokušaja granatiranja naselja u regionu. Ruske tvrdnje da su ukrajinski napadi odbijeni nisu se mogle odmah proveriti.

Ukrajinske trupe duž južnog fronta rekle su u sredu da neprestano potiskuju ruske trupe, ali da je njihov napredak bio postepen bez većih prodora. Usporila su ih minska polja, a neki su rekli da su najveće prepreke ruska artiljerijska vatra i vazdušni udari.

Ukrajinski zvaničnici rekli su američkim kolegama da će proširene ukrajinske snage pokušati da napreduju na jug kroz ruska minska polja i druga utvrđenja prema gradu Tokmak, i, ako uspeju, do Melitopolja, blizu obale.

Njihov cilj je da preseku takozvani kopneni most između Ukrajine pod ruskom okupacijom i poluostrva Krim, ili barem napreduju dovoljno daleko da strateški važno poluostrvo stave u domet ukrajinske artiljerije.

Rusija je anektirala Krim 2014. i koristi ga kao bazu za svoju Crnomosku flotu, kao i za snabdevanje svojih snaga na jugu.

Nova operacija, ako bude uspešna, mogla bi da potraje od jedne do tri nedelje, rekli su ukrajinski zvaničnici zvaničnicima u Vašingtonu.

Međutim, malo toga je išlo po planu otkako je kontraofanziva počela početkom juna, a zvaničnici Bele kuće i Pentagona rekli su u sredu da sa velikim interesovanjem posmatraju pojačanu aktivnost.

"Ovo je veliki test", rekao je jedan visoki zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    26. jul 2023 | 23:05

    AMERI I KLOVN GURAJU UKRAJINCE U MASOVNU POGIBIJU KAKO BI OPRAVDALI MILIJARDE DOLARA ULOZENIH U ORUZJE I RAT PROTIV RUSIJE !!!! NATO JOS UVEK ZELI POBEDU I UNISTENJE RUSIJE STO JE NEMOGUCA MISIJA JER SAMO DUBLJE TONU U BLATO!!!

  • Veteran K i M

    26. jul 2023 | 23:29

    Da nije tuzno bilo bi smesno, nato ce u Ukrajini ratovati do poslednjeg Ukrajinca a Ukrajinski narod i dalje nije svestan da ide polako ali sigurno u nestanak. Rusi jos uvek nisu upotrebili 60% naoruzanja nove generacije koje poseduju a vec godinu ipo dana uspesno odolevaju celoj nato alijansi.

  • Перагеније

    26. jul 2023 | 22:46

    А шта су до сада радили - обучавали се - са 30000 погинулих?...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA