≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako dete u Padovi ima 2 mame, jedna se briše iz rodnog lista: Treba im pismena dozvola da pokupe dete iz škole

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mera podrazumeva da se u izvodu iz matične knjige rođenih može navesti samo biološki roditelj deteta

  • 7
foto Pixabay foto Pixabay

Grad Padova na severu Italije počeo je da uklanja imena nebioloških gej majki iz izvoda iz matične knjige rođenih njihove dece u skladu sa novim zakonima koji je usvojila vlada premijerke Đorđe Meloni "na prvom mestu za porodicu".

U pitanju je 33 italijanske dece čije su majke otišle na veštačku oplodnju u inostranstvo, a zatim upisale scoju decu u knjigu rođenih dok je na vlasti bio levi centar, koji je 2017. predvodio Serđo Đordani.

Tužilaštvo u Padovi potvrdilo je CNN-u da je od četvrtka 27 majki skinuto sa 27 izvoda iz matične knjige rođenih.

Đordani je došao na vlast obećavajući da će ukloniti tradicionalne oznake "majka" i "otac" iz izvoda iz matične knjige rođenih, ali je to poništeno kada je Melonijeva vlada naredila lokalnim vlastima da prestanu da registruju decu istopolnih roditelja sa oba imena roditelja, piše CNN.

Mera podrazumeva da se u izvodu iz matične knjige rođenih može navesti samo biološki roditelj deteta.

Surogatsko majčinstvo je ilegalno u Italiji, a gej brakovi nisu legalizovani. Pošto istopolni odnosi nisu priznati u zakonu, nebiološki roditelj mora da iznese poseban slučaj za legalno usvajanje svog deteta.

Ova mera takođe sprečava muškarce u istopolnoj vezi da registruju rođenje svog deteta sa imenima oba oca. Umesto toga, oni moraju da izaberu jednog da bude zakonski otac.

- Nema diskriminacije prema deci - rekla je ministarka porodice Evgenia Ročela u parlamentu kada je predstavila zakon u junu, objašnjavajući da će deca gej parova imati pristup školi i medicinskim uslugama baš kao i ona koja imaju samo jednog živog roditelja.

Efekat ovog poteza je ograničavanje određenih prava za neregistrovane roditelje i zahteva od njih da imaju dozvolu za obavljanje svakodnevnih porodičnih zadataka, kao što je preuzimanje deteta iz škole ili korišćenje javnih usluga u njihovo ime.

Lokalni ogranak LGBT grupe za kampanju, Udruženje porodice Duga, pokrenulo je zvaničan protest.

- Ovi izvodi iz matične knjige rođenih nisu prekršili nijedan zakon od kada su potpisani u zakonodavnom vakuumu, koji sada našu decu ostavlja u neizvesnosti. Tražimo da naša deca budu ništa drugo do građani, potpuno zaštićeni i da naše porodice ne budu uništene političkom voljom vlade da nametne jedinstven porodični model - navodi grupa u saopštenju objavljenom kada su prvi sertifikati poništeni u junu.

U martu, Melonijeva vlada je takođe uvela zakon za proširenje nacionalne zabrane surogat majčinstva na parove koji koriste takve usluge u inostranstvu. Ako prođe, svako ko prekrši zakon mogao bi da se suoči sa kaznom od dve godine zatvora i novčanom kaznom od više od milion dolara.

Zakon još nije stigao do rasprave u parlamentu, a kritikovan je zbog toga što je posebno ciljao na istopolne parove, ali bi se proširio i na heteroseksualne parove koji koriste usluge surogat majčinstva u inostranstvu. Meloni je vodila žestoku kampanju za anti-LGBT kartu, a otkako je preuzela dužnost u oktobru, glasno je govorila o svojoj želji da osigura da se "sve bebe rađaju od muškarca i žene".

Padova je prvi grad u Italiji koji je retroaktivno otkazao izvode iz matične knjiga rođenih, ali grupe za ljudska prava su zabrinute da će drugi regioni, posebno oni koje kontrolišu vlade desnog centra, slediti taj primer.

Krajem juna, oko 300 žena učestvovalo je u protestu ispred Palate pravde u Padovi nakon što je državni tužilac u gradu rekao da izvode iz matične knjige rođenih 33 dece rođene od lezbejskih parova nisu legalni. U mirnom protestu, žene su držale natpise sa sloganima poput: "Učiteljica nas je naučila da smo svi isti. Zar te tvoj učitelj nije naučio?"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • toy

    23. jul 2023 | 15:27

    To Giorgia Meloni svaka cast!

  • Febo

    23. jul 2023 | 14:45

    Fala... na udarcu , znaci na zapadu ima I normalnih ljudi

  • Перагеније

    23. jul 2023 | 15:41

    Буде се и у ЕУ из англосексонске хипнозе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA