Ovo je američki vojnik uhapšen u Severnoj Koreji: Od ranije poznat policiji, njegova sudbina neizvesna

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

S obzirom na to da je Trevis bio običan vojnik, sumnja se da je imao pristup poverljivim obaveštajnim podacima, međutim strahuje se da bi mogao da im otkrije pozicije baza, koje jedinice postoje, kao i koliko vojnika boravi u njima

Vlasti u Severnoj Koreji uhapsile su juče američkog vojnika, prvi put posle nekoliko decenija.

Ovaj incident mogao bi da napravi probleme SAD-u, a njihov najveći saveznik u tom delu Azije, Južna Koreja trpi veliki pritisak posebno nakon što su vlasti u Pjongjangu juče lansirale novu raketu za koju se sumnja da bi mogla da bude balistička.

Američka vojska saopštila je da je uhapšen redov Trevis King.

U saopštenju se dodaje da je on svojevoljno, bez dozvole nadležnih, prešao u Severnu Koreju dok je obilazio demilitarizovanu zonu, koja se nalazi na granici između Severne i Južne Koreje.

"Verujemo da je on trenutno u pritvoru, radimo sa našim kolegama na rešavanju ovog incidenta", navodi se u saopštenju američkih snaga koje su smeštene u Južnoj Koreji.

King nije bio uzoran vojnik

Trevis King se pre dve godine priključio američkoj vojsci, a u trenutku njegove rotacije u Južnoj Koreji bio je pripadnik šestog konjičkog puka.

Još uvek nije poznato koliko je boravio u Južnoj Koreji, ali se zna da se nedavno suočio sa disciplinskom kaznom zbog napada i proveo je 50 dana u pritvoru.

Ne zna se da li je kaznu služio u južnokorejskom zatvoru ili u vojnom pritvoru u američkoj bazi.

On je pre incidenta trebalo da se ukrca u avion za SAD, međutim on i njegova pratnja nisu mogli da prođu kontrolni punkt. On je u nekom trenutku napustio aerodrom i krenuo ka demilitarizovanoj zoni.

Veruje se da je on prvi američki vojnik koji je posle 1982. godine prešao na teritoriju Severne Koreje.

Južna Koreja, South Korea Koreas Tensions Foto: Tanjug/AP

Da li je američki vojnik u opasnosti?

Nakon hapšenja King se nalazi u rukama autokratskog režima Severne Koreje koji decenijama SAD smatra najvećim neprijateljem.

S obzirom na to da je bio običan vojnik, sumnja se da je imao pristup poverljivim obaveštajnim podacima, međutim strahuje se da bi mogao da im otkrije pozicije baza, koje jedinice postoje, kao i koliko vojnika boravi u njima.

Čak i da ne oda nikakve informacije, to što se jedan američki vojnik nalazi u rukama Pjongjanga daje njihovom lideru Kim Džong Unu moćno "oružje" u pregovorima.

UN, koji je zadužen za nadgledanje demilitarizovane zone, saopštio je da sa vlastima u Severnoj Koreji rade na rešavanju ovog incidenta.

Nije poznato šta bi Pjongjang mogao da tražio Od Vašingtona u zamenu sa Trevisa Kinga.

Nakon Korejskog rata dešavalo se da američki vojnici pređu na teritoriju Severne Koreje, međutim dugo nije bilo ovakvih prebega.

Zbog čega je King ovo uradio još uvek nije poznato.

Slučajevi hapšenja američkih državljana u Severnoj Koreji nisu retkost u Severnoj Koreji, čak i na duži vremenski period.

Severna Koreja Južna granica Foto: Tanjug/AP

Šta se dešavalo u prošlosti?

Poslednji Amerikanac za koga se zna da su ga vlasti u Pjongjangu uhapsile bio je Brus Bajron Lorens, koji je iz Kine prešao u Severnu Koreju.

Njega su vlasti optužile da radi za obaveštajnu službu, ali je pušten na slobodu nakon mesec dana zahvaljujući švedskoj ambasadi u Severnoj Koreji.

Pre njega to je učinio i Oto Vormbir koji je u ovu izolovanu zemlju 2016. godine otišao kao turista.

Njegov planirani petodnevni boravak u Severnoj Koreji pretvorio se u 17-mesečni pritvor. On je optužen d aje iz hotela u kom je boravio pokušao da ukrade politički transparent. On je osuđen na 15 godina teškog rada, ali je 2017. godine vraćen u SAD. Američke vlasti su tada saopštile da je mučen u pritvoru i da je bio u lošem zdravstvenom stanju.

Možda najpoznatiji slučaj prelaska američkog vojnika u Severnu Koreju bio je slučaj Čarlsa Dženkinsa, narednika američke vojske koji je prešao granicu 1965. godine dok je bio stacioniran u američkoj vojnoj bazi blizu demilitarizovane zome.

Dženkins je kasnije tvrdio da je požalio što je prebegao i za odluku okrivio alkohol.

Dok je bio u Severnoj Koreji, pojavljivao se u propagandnim filmovima, učio je severnokorejske špijune engleski jezik i provodio do osam sati dnevno proučavajući spise severnokorejskih lidera.

Dozvoljeno mu je da napusti Severnu Koreju 2004. godine, dve godine nakon što je njegovoj supruzi, japanskoj državljanki koja je kidnapovana iz svog doma u Japanu 1978. godine, dozvoljeno da napusti Severnu Koreju prema sporazumu između Pjongjanga i Tokija.

(Telegraf.rs)

Video: Ličnosti sveta: Kim Džong Un

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. jul 2023 | 14:29

    POBEGAO KOD KIMA OD AMERICKOG REZIMA!!!

  • Hao jao

    19. jul 2023 | 17:41

    Ko da neznaju svi za sve gde su pozicionirani i kolko ih je pa svi znaju sta jedemo i kad se kupamo i Ameri i kinezi Rusi japanci britanci korejanci....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA