Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li vas vaš frižider špijunira? Čudan predlog senatora iz Teksasa glatko odbijen u Senatu SAD

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Sa bilo kojim tehnološkim napretkom, može doći do kompromisa. A za pametne uređaje, jedan od potencijalnih kompromisa je naša privatnost", rekao je senator Ted Kruz.

  • 1
Frižider Foto: Shutterstock

Republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz preložio je u utorak u Senat da obaveže kompanije da otkriju da li kućni aparati špijuniraju ljude.

Kruz je održao govor u Senatu tražeći jednoglasnu saglasnost za usvajanje Zakona o informisanju potrošača o Zakonu o pametnim uređajima, koji je predstavio sa demokratskom senatorkom iz Vašingtona Marijom Kantvel, a koji bi zahtevao od proizvođača da obaveste potrošače da li uređaji kao što su frižideri, mašine za pranje veša, sušilice, mašine za pranje sudova i drugi kućni aparati imaju mikrofone ili kamere na sebi.

"Sa bilo kojim tehnološkim napretkom, može doći do kompromisa. A za pametne uređaje, jedan od potencijalnih kompromisa je naša privatnost. U Teksasu smo postali veoma svesni te cene. Poslednjih nekoliko godina, pametni termostati su omogućili elektro-kompanijama da kontrolišu temperaturu u vašem domu izdaleka u ime štednje energije. Štaviše, mnogi Amerikanci ne shvataju ili ne očekuju da sve veći broj pametnih kućnih uređaja ima kamere i mikrofone koji mogu potajno da snimaju porodice i prenose podatke", rekao je Kruz, koji je član Komiteta za trgovinu američkog Senata.

"Saosećam s argumentom da ima previše zahteva prema vladi SAD i da su mnogi nepotrebni, teški i skupi. Ali zahtevanje od proizvođača da vam kaže da li vas špijunira ne spada u tu kategoriju. I moram da kažem da u proceni minimalnog tereta, tereta obelodanjivanja, u odnosu na štetu, padam na stranu individualne slobode. Padam na stranu privatnosti", dodao je Kruz.

Republikanski senator iz Kentakija Rend Pol odbio je Kruzov zahtev.

(Telegraf.rs)

Video: Tajni video otkriva kako se odvijao lanac špijunaže u Bugarskoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    14. jul 2023 | 20:38

    Ne, Ali zato mene moj stalno provocira, tako da nocu moram 2-3 puta da ga otvorim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA