Vreme čitanja: oko 2 min.

UN kritikuje Švajcarsku zbog kratkih zatvorskih kazni, ali to nije sve

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema švajcarskom pravosudnom sistemu, kazna za mučenje kao zločin protiv čovečnosti je "samo" pet godina, a tri godine za mučenje počinjeno kao ratni zločin.

  • 3
Švajcarska, sudstvo, sud, zastava, ćelić Foto: Shutterstock

Kazne u Švajcarskoj za dela torture počinjene tokom zločina protiv čovečnosti ili ratnih zločina su prekratke, saopštio je Komitet Ujedinjenih nacija protiv torture. Tretman prema tražiocima azila i diskriminatorno ponašanje policajaca bili su drugi problemi koje su nezavisni stručnjaci izneli u sredu tokom revizije Švajcarske, javlaj swissinfo.ch.

Prema švajcarskom pravosudnom sistemu, kazna za mučenje kao zločin protiv čovečnosti je "samo" pet godina, a tri godine za mučenje počinjeno kao ratni zločin, izjavio je u sredu koizvestilac Komiteta UN protiv mučenja Tod Buhvald.

"Ove kazne izgledaju prilično niske za zločine ovolikih razmera", rekao je američki stručnjak. "Kakav signal šaljemo?"

Švajcarska delegacija, koju je predvodio Bernardo Štadelman, zamenik direktora Savezne kancelarije za pravosuđe, nije odmah odgovorila na ovo pitanje.

Ali Buhvald je pozdravio kao "veoma dobru vest" parlamentarnu inicijativu koja priznaje krivično delo mučenja u švajcarskom krivičnom zakonu. Nekoliko komiteta i država članica UN je godinama pozivalo na ovu zakonsku promenu. Švajcarska vlada je ranije odbacivala zahtev, tvrdeći da su postojeći zakoni dovoljni.

Štadelman je ponovio želju Saveznog veća Švajcarske za "nultom tolerancijom" za akte torture.

Komitet UN protiv torture sprovodi reviziju Švajcarske, Novog Zelanda, Rumunije i Španije od 10. do 28. jula. Ove četiri zemlje su među 173 potpisnice Konvencije protiv torture i drugih okrutnih, nehumanih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja. Od njih se zahteva da se podvrgnu redovnim pregledima od strane komiteta deset nezavisnih međunarodnih eksperata o tome kako sprovode sporazum.

Buhvald je u sredu takođe pozdravio pokretanje nove švajcarske institucije za ljudska prava, koja je godinama stvarana. Ali on je primetio da se godišnja sredstva od milion švajcarskih franaka (1,1 milion dolara) čine nedovoljna. Kantoni tu instituciju podržavaju i infrastrukturom, a ona može privući dodatna sredstva pružanjem usluga, odgovorio je zvaničnik švajcarske vlade.

Postupanje prema tražiocima azila

Buhvald se takođe fokusirao na tretman tražilaca azila i otkrivanje slučajeva zlostavljanja u švajcarskim saveznim centrima za azil.

Izjasnio se za sistemski istražni mehanizam za žalbe na seksualno nasilje.

On je takođe izrazio zabrinutost zbog nedostatka razdvajanja između maloletnika i odraslih i između žena i muškaraca u centrima za azil. Buhvaldova kineska koleginica Huaven Liu takođe je bila zabrinuta zbog kontinuiranog pritvora dece od 15 do 18 godina u azilantskim centrima.

Ostala pokrenuta pitanja uključivala su diskriminatorno ili rasističko ponašanje policajaca i upotrebu specijalnih letova za deportaciju od strane Švajcarske.

Uprkos ovim kritičnim tačkama, dvojica koizvestilaca istakli su međunarodnu posvećenost Švajcarske. "U svojoj spoljnoj politici, ona je lider protiv torture", rekao je Buhvald. Liu je rekla da je Švajcarska "među zemljama koje najbolje sarađuju" sa komitetom UN.

Uoči revizije u sredu, više od 100 nevladinih organizacija objavilo je izveštaj o situaciji u Švajcarskoj i njenom poštovanju sporazuma. Oni su žalili izveštaje o zlostavljanju u saveznim centrima za azil, nazivajući ih "delima mučenja" i deportaciju odbijenih tražilaca azila u nesigurne zemlje. Nevladine organizacije su takođe osudile nedostatak zdravstvenih usluga u pritvoru, posebno u centrima za azil.

Revizija Švajcarske se nastavlja u četvrtak.

(Telegraf.rs)

Video: Bujica blata je eksplodirala u trenutku udarca u most

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Züri

    13. jul 2023 | 16:52

    Ako kritikuju Švajcarsku ali Srbiju neće jer je stanje mnogo bolje.

  • Bbsr

    13. jul 2023 | 19:36

    Treba Svajcarsku utopiti pod USA patronat,kao EU....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA