Lukašenko: Niko iz pobune Vagnera nije izašao kao heroj, ni Prigožin, ni Putin, ni ja

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Beloruski predsednik ipak kaže da je jedna pouka iz ovog događaja jasna

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je nedavno pozvao strane medije u Palatu Nezavisnosti na brifing uključujući dopisnika BBC u Minsku i sa njima je razgovarao oko četiri sata o aktuelnim pitanjima.

Umesto da rasvetli najnovija dešavanja u vezi sa pobunom šefa Vagnera u Rusiji a u čijem je rešavanju bio glavni posrednik, Lukašenko je, kako ocenjuje BBC, još više "zamutio vodu".

Prema sporazumu Vagnerovaca i Kremlja, Jevgenij Prigožin je trebalo da se preseli u Belorusiju zajedno sa nekim svojim borcima.

To se nije dogodilo. Bar još uvek ne.

"Do ovog jutra, borci Vagnera, oni najozbiljniji, još uvek su u kampovima u koje su se povukli iz Bahmuta. Što se tiče Prigožina, on je u Sankt Peterburgu. Ili je možda otišao jutros za Moskvu. Ili možda negde drugde. Ali, nije u Belorusiji", rekao je Lukašenko.

Novinar BBC tada je upitao beloruskog lidera da li to znači da je dogovor otpao, a on je to negirao. Utisak novinara bio je da sve deluje kao da se "iza scene vode razgovori o kojima nismo obavešteni".

Kada je reč o samoj pobuni 24 juna kada je Prigožin uputio konvoj Vagnerovaca ka Moskvi pa odustao od te namere, Moskva i Minsk kao da nisu jednoglasni.

Ruska državna televizija objavila je da je predsednik Vladimir Putin izašao iz ovih dramatičnih događaja kao heroj.

"Mislim da niko iz te situacije nije izašao kao heroj. Ni Prigožin, ni Putin, a ni Lukašenko. Nema heroja. A pouka iz svega toga? Ako stvorimo naoružanu grupu poput njih, moramo da ih držimo na oku i obratimo ozbiljnu pažnju na njih", rekao je Lukašenko.

Razgovor se potom dotakao nuklearnog oružja, naročito nuklearnih bojevih glava koje je Rusija prebacila u Belorusiju.

"Ne dao Bog da ikad moram da donesem odluku o upotrebi", rekao je Lukašenko nedavno dodavši da ipak "neće oklevati da ih upotrebi".

Novinar BBC kaže da je sada podsetio Lukašenka na tu izjavu, a on mu je odgovorio: "DŽo Bajden bi mogao da kaže istu stvar i premijer Riši SUnak. I moj prijatelj Si Đinping i moj veliki brat predsednik Putin".

Ali na konstataciju novinara da to oružje nije belorusko, već rusko i da nije na njemu da donosi odluku o tome, Lukašenko je odgovorio da se u Ukrajini cela armija bori sa stranim oružjem.

"Zar nije tako? Sa NATO oružjem. Zato što su ostali bez svog. Dakle, zašto ne mogu da se borim sa tuđim oružjem?" zapitao je Lukašenko.

Ali, govorimo o nukearlnom oružju, ne o pištoljima, nastavio je novinar BBC.

"Nuklearnom, pa da. I to je oružje. Taktičko nuklearno oružje", naglasio je Lukašenko.

(Telegraf.rs)

Video: Kruži video Putinovih nogu, svi zabrinuti za njegovo zdravlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA