Borbe besne u glavnom gradu Sudana, oboren avion, žestoki vazdušni i artiljerijski udari po Kartumu

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

RSF je saopštio da je "uhapsio pilota nakon što je sleteo", optužujući vojsku i za "gnusne masakre" u regionu Kartum, javlja "African News".

Žestoke borbe izbile su u utorak oko Omdurmana, zapadnog dela šireg glavnog grada Sudana,  Kartuma, dok je vojska pokušavala da preseče rute snabdevanja koje koriste njeni paravojni rivali Snage za brzu podršku (RSF) da dovedu pojačanja u grad, javlja Rojters.

Vojska je izvela vazdušne i udare teške artiljerije, a kopnenih borbi je bilo u nekoliko delova Omdurmana, rekli su svedoci. RSF je saopštila da je oborila borbeni avion, a stanovnici su objavili snimke na kojima se čini da se vide piloti koji se katapultiraju iz aviona. Iz vojske nije bilo komentara.

RSF je saopštio da je "uhapsio pilota nakon što je sleteo", optužujući vojsku i za "gnusne masakre" u regionu Kartum, javlja "African News".

Drugi svedoci su rekli da su primetili "vazdušne napade (u blizini) zgrade državne televizije", na koju je RSF izvršio napad ove nedelje i upotrebio protivvazdušne rakete u utorak.

I na istoku prestonice stanovnici su prijavili sukobe sa mitraljezima.

Vojska je takođe "lansirala rakete i tešku artiljeriju" na baze RSF-a u centru i severno od prestonice, rekao je svedok. Kuće su oštećene, a civili su hitno prebačeni u jednu od retkih bolnica koje još uvek rade, dodao je drugi.

U Kartumu i zapadnom regionu Darfura, borbe su uglavnom pogodile gusto naseljena naselja. Ulice su prepune leševa, a kuće su gađane projektilima, rekli su svedoci.

Zarobljeni u borbama, civili su morali da racionišu vodu, hranu, struju i lekove skoro tri meseca.

Sudanska vojska, koju predvodi general Abdel Fatah al-Burhane, u ratu je od 15. aprila sa paravojnim jedinicama RSF-a koje predvodi njen bivši zamenik, general Mohamed Hamdan Dagalo.

RSF je brzo preuzeo kontrolu nad delovima glavnog grada i doveo je dodatne borce iz Darfura i Kordofana kako se sukob produbljivao, prebacujući ih preko mostova od Omdurmana do Bahrija i Kartuma, druga dva grada koja čine širu prestonicu preko ušća reke Nil.

Stanovnici su rekli da su sukobi u Omdurmanu u utorak bili najteži u poslenjih nekoliko nedelja i da je vojska pokušavala da zauzme policijsku bazu, ali je RSF odbijala napade.

"Satima je bilo teškog bombardovanja, vazdušnih udara, artiljerije i pucnjave. To je prvi put da imamo neprekidne napade na ovom nivou iz svih pravaca", rekao je Manahel Abas, 33-godišnji stanovnik Omdurmana.

Sukob je izbio usred sporova oko međunarodno podržanog plana za tranziciju ka civilnoj vlasti, četiri godine nakon svrgavanja dugovladajućeg autokrate Omara al-Bašira tokom narodnog ustanka.

Saudijska Arabija i Sjedinjene Države posredovale su u nekoliko sporazuma o prekidu vatre na pregovorima u Džedi koji su suspendovani prošlog meseca nakon što su obe strane prekršile primirje.

U potezu koji bi mogao da eskalira sukob u zapadnom Sudanu, plemenske vođe iz Južnog Darfura u ponedeljak su izjavile da su odane RSF-u.

RSF je nastao u arapskim milicijama koje su pomogle u gušenju pobune u Darfuru nakon 2003. godine, pre nego što su se razvile u nacionalnu i zvanično priznatu snagu.

U najnovijim sukobima u Sudanu je poginulo gotovo 3.000 ljudi, prema NVO "Acled", i 2,8 miliona raseljenih lica i izbeglica, prema UN. Stanovnik Omdurmana, u severnom predgrađu prestonice, prijavio je u utorak „nasilne sukobe upotrebom različitih vrsta oružja“.

(Telegraf.rs)

Video: Kratka istorija Sudana i Južnog Sudana: Šta se tamo dešava i ima li kraja krvoprolićima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA