"Koža je počela da mi otpada, meso truli": Nova zombi droga napada celo telo, a širi se velikom brzinom

 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 2

Padaju kao muve i gube razum. Oni misle da imaju GPS u svojim telima, imaju glasove u glavama, misle da su kamere svuda

Velika rana Melani Koks se pogoršala. Počelo je kao vruća, natečena tačka između njenog palca i kažiprsta, gde je ubrizgavala heroin skoro dve decenije. Ali ubrzo se naduvala u grotesknu, braonkasto-zeleni plih.

Nije heroin taj zbog kojeg je meso istrulilo. Bio je to sedativ za životinje poznat kao "trank", koji zdravstvene radnike ostavlja u nedoumici, a zavisnicima izjeda meso uz brojne šokantne nuspojave.

„Mogao si da staviš moju ruku na svoje usne i osetiš toplotu koja izbija“, rekla je 51-godišnja majka troje dece dok je trljala otvorenu ranu.

Širom zemlje se prijavljuje sve više sličnih odvratnih priča kako ksilazin – poznatiji po uličnom nazivu "trank", ulazi u vreće heroina, kokaina i meta, a njenim korisnicima briše svest i izaziva truljenje meso.

Jeftino sredstvo koje inače služi kao uspavljivač životinja, ksilazin je takođe ušao u pilule koje se često zloupotrebljavaju kao što su ksanak ili drugi sedativi i lekovi protiv bolova, što znači da korisnici koji misle da uzimaju samo jedan lek, nehotice uzimaju i "zombi drogu".

ruka ruke rana rane sepsa opekotine Foto-ilustracija: Shutterstock

Lezije koje jedu meso nisu najgori deo - smrtni slučajevi povezani sa trankom su porasli poslednjih godina.

U 2021, stopa smrtnih slučajeva od predoziranja drogom koja uključuje ksilazin bila je 35 puta veća nego što je bila samo tri godine ranije, prema junskom izveštaju američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Samo oko 102 osobe umrle su nakon predoziranja izazvanog trankom 2018. godine, saopštio je CDC. Taj broj je porastao na 627 u 2019, a do 2021. dostigao je 3.468, navodi se u izveštaju.


Trank se najčešće kombinovao sa fentanilom kako bi se stvorila epski smrtonosna kombinacija za koju je američka uprava za borbu protiv droga rekla da stavlja korisnike „u veći rizik od trovanja sa smrtnim ishodom“.

zombi droga Foto: Teun Voeten / ddp USA / Profimedia

Može da izazove „ozbiljnu sedaciju, nizak krvni pritisak i takođe sam po sebi izaziva zavisnost“, kaže dr Ijan Vitman, šef službe za hitne slučajeve u bolnici Langone NIU u Bruklinu.

Udara korisnike kao cev u glavu, ostavljajući ih u stanju polusvesti. Njihova čudna izobličenja, u kombinaciji sa trankovom tendencijom da truli kožu, navela su mnoge da je nazovu "zombi drogom". To znači da ako se neko predozira, prijatelji i porodica ne mogu da ih ožive, rekao je Li Mekali koji takođe radi sa udruženjem medicinskih sestara u Asberiju.

Trank takođe može da izazove psihozu - oštro odstupanje od droga kao što su heroin ili fentanil koji mogu da pogoršaju postojeće mentalne bolesti, ali ih neće izazvati sami, rekao je Mekali.

„Padaju kao muve i gube razum. Oni misle da imaju GPS u svojim telima, imaju glasove u glavama, misle da su kamere svuda. Više od jedne osobe nam je reklo da će skočiti ispred automobila ili voza, jer su mislili da ih prate i da će ih ubiti FBI ili CIA" rekao je Mekali nedavno za The Post.

Kejtlin Fjumenero, 35-godišnja sertifikovana medicinska sestra, previše dobro zna kako smirenost izokreće stvarnost za one koji joj se prepuštaju. Majka dvoje dece je bila zavisna od kreka kokaina skoro dve godine i zbog toga često puši smireno.

„Veoma je teško, skoro nemoguće, dobiti krek bez tranka, rekla je ona.

Pre dva meseca, pala je u nesvest, probudila se u bolničkom krevetu u Njujorku.

Bolnica Bruklin Njujork koronavirus Printskrin: CBS NY

„Šetala sam okolo kao zombi. Ušla sam u pogrešan autobus. Nemam pojma kako sam dospela tamo, ali završila sam u Njujorku, bez ikakvih cipela uz povike: "Gde mi je muž?". Ne sećam se da sam izula cipele. Samo sam trčala, trčala, trčala".

Na kraju, policajac ju je odveo u bolnicu, gde joj je dijagnostikovana psihoza izazvana lekovima.

"Ne čini da se osećate dobro", rekla je. „Definitivno ne želim mir, ali ja sam zavisnik o kreku pa moram da ga koristim.“

Dr Vitman priznaje da službenici javnog zdravlja nisu baš sigurni kako da se nose sa epidemijom u nastajanju.

Ali dok se lekari bore, trank nastavlja da se infiltrira na tržište droge i broj smrtnih slučajeva raste. Filadelfija je epicentar krize, a grad je izvestio da je više od 90% uzoraka droge testiranih 2021. godine imalo ksilazin.

Nedavni snimci gradskog kvarta Kensington i njegovih redova onesvešćenih, pognutih zombija - šokirali su javnost.

zombi droga Foto: Teun Voeten / ddp USA / Profimedia

Korisnici često postaju mete pljačkaša kada ih droga dovede u stanje nalik zombiju. To se dogodilo Benjaminu Kardilji, 39-godišnjem čoveku koji je rekao da mu je opljačkano sve što poseduje, uključujući i urnu njegove majke.

„Ovo mi je uzelo sve, uništio sam svoj život“, rekao je Kardilja, koji je pre nekoliko nedelja ponovo pao nakon što je godinu dana proveo čist, a već je dobio čireve među prstima.„Izgubio sam sve, čoveče“.

Rastući broj smrtnih slučajeva podstakao je Belu kuću da označi mešavinu fentanila/ksilazina kao "pretnju u nastajanju", što znači da će savezna vlada morati da smisli sveobuhvatnu strategiju da se nosi sa tim, navodi se u izveštaju.

Šta je Trank? Trank je moćno veterinarsko sredstvo za uspavljivanje i smirivanje životinja poznato u medicinskim krugovima kao ksilazin. Iako nikada nije odobren za ljudsku upotrebu, droga je nekako našla svoj put u nacionalnom snabdevanju ilegalnim drogama kao sredstvo za rezanje, izazivajući pustoš kod ljudi koji pate od zavisnosti.

Trank, kako glasi ulični naziv droge, meša se sa fentanilom, a trenutno je veoma popularan i njime se mnogi uvode u svet zavisnosti.

droga narkomani beskucnici Foto: Shutterstock

Trank je prvi put označen tako na ulicama Portorika, a onda se tzv. "zombi droga" pojavila i u većini američkih saveznih država. Počela je da preovladava na njujorškom tržištu, a situacija je postala posebno alarmantna u Los Anđelesu i San Francisku.

Ova droga snižava otkucaje srca, a dovodi i do pojave čireva i lezija na koži korisnika. Ukoliko se ubrizgava, može dovesti do truljenja kože i mišićnog tkiva zbog čega je nazivaju zombi drogom. Medicinski stručnjaci su i ranije upozoravali da često pacijentima moraju da amputiraju udove.

Ljude pretvara u 'zombije', a snimljeni su kako po ulicama stoje ukočeni, nemoćno leže opijeni drogom, a po koži imaju rane.

Vlasti u Los Anđelesu i San Francisku bore se sa sve većim brojem slučaja predoziranja te pokušavaju zaustaviti širenje droge koja doslovno 'jede ljudsko meso'.

(Telegraf.rs)

Video: Napad Kovid- zombija: Nije nova pošast ove 2020. godine nego zabavni park

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    4. jul 2023 | 19:00

    Izmislio bi drogu od koje bi pocrkali od prve doze. Da ne muče ni sebe ni druge.

  • Spartan

    4. jul 2023 | 19:00

    ..konacno..neka se sami istrebe..pojacajte im dozu..i spustite cenu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA