Makron pred velikim izazovom: Nemiri razotkrili brojne probleme, kako pomiriti Francusku?

 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 4

Makron nastojao da uspostavi delikatnu ravnotežu između pokazivanja saosećanja i odlučnosti

Francuska polako hvata dah nakon višednevnih velikih uličnih nemira, ali pred predsednikom Emanuelom Makronom se nazire veći izazov: Kako rešiti osnovne probleme koje su nemiri razotkrili.

Makron je hodao po tankoj liniji između pokazivanja empatije i slanja poruke odlučnosti nakon što je prošle nedelje jedan policajac pucao i ubio tinejdžera Naela M. što je dovelo do višednevnih nereda. U nastojanju da obuzda nasilje, izveo je desetine hiljada policajaca na ulice gradova.

Prošle noći bilo je manje hapšenja nego prethodnih i utisak je da nemiri jenjavaju, barem privremeno, piše Politico.

Od protesta protiv policijske brutalnosti do odbacivanja institucija

Ali, serije incidenata raspirivali su vatru zbog policijske brutalnosti i odnosa prema rasnim manjinama u veći plamen nasilnog odbacivanja francuskih institucija.

Tokom noći u subotu, napadači su se automobilom zabili u kuću lokalnog gradonačelnika u predgrađu južno od Pariza, ranivši suprugu zvaničnika dok je pokušavala da pobegne sa malom decom.

Na drugim mestima u Francuskoj, nasilje izazvano smrću tinejdžera okrenulo se protiv simbola Francuske Republike, na meti su bile škole, policijske stanice, biblioteke i druge javne zgrade.

"Pokret bez presedana pogodio je teritorije koje ranije nisu bile pogođene nasiljem. Oštećene su javne zgrade, što nije bio slučaj tokom poslednjeg talasa protesta 2005. godine“, rekao je zvaničnik francuske vlade, koji je želeo da ostane anoniman.

Tokom proteklih nekoliko dana, Makron je nastojao da uspostavi delikatnu ravnotežu između pokazivanja saosećanja i odlučnosti. On je opisao pucnjavu na 17-godišnjeg Nahela M. dok je bežao od policije prošle nedelje kao "neoprostiv i neobjašnjiv čin”.

Ali Makron je nerede takođe ocenio kao „neprihvatljivu manipulaciju smrću tinejdžera“.

Nahel M tinejdžer ubijen u francuskoj Foto: Porodična fotografija

Makon se uskoro sastaje sa gradonačelnicima iz više od 200 gradova i opština pogođenih nasiljem. Cilj sastanka je da se prikupe izveštaji iz prve ruke od lokalnih zvaničnika, da se radi na rešenjima i da se prenese poruka da vlada podržava lokalne zvaničnike.

"Predsednik je voljan da sasluša", rekao je francuski zvaničnik.

Nakon što je prekinuo posetu evropskom samitu prošle nedelje, Makron je pokušao da pokaže da je na čelu zemlje, redovno sazivajući sastanke kriznog kabineta i izdavajući naređenja svom premijeru i ministrima. U subotu je otkazao dugo planiranu državnu posetu Nemačkoj.

"Francuska kao ekspres lonac - svaka kriza otkriva tenzije"

Raspored sastanaka u Jelisejskoj palati pokazuje da je vlada ponovo u kriznom stanju.

Francuski predsednik tek što je izašao iz duboke političke krize zbog penzionih reformi ovog proleća, a njegova vlada se sada suočava sa još više previranja. Makronov prvi mandat bio je podjednako težak, jer se suočio sa protestima Žutih prsluka, pandemijom COVID-19 i stalno prisutnom pretnjom terorizma u Francuskoj.

Makron je akumulirao "teške, bolne krizne situacije" koje su "zbunile" spoljni svet, rekao je Bruno Kotre, politički istraživač sa Instituta Sajens Po.

"Francuska je kao ekspres-lonac, svaka kriza otkriva tenzije, sukobe u društvu, tenzije oko poštovanja naših institucija... Naša zemlja se stalno poziva na republikanske vrednosti, ali izgleda da čitavi segmenti stanovništva ne osećaju da im je ovo važno“, rekao je on.

Izliv šoka i gneva zbog smrti Naela M., koji je bio severnoafričkog porekla, takođe je primorao mnoge u Francuskoj da preispitaju pitanja diskriminacije, integracije i kriminala u predgrađima francuskih gradova sa velikim brojem imigranata.

Raste pritisak javnosti da se analiziraju prakse policije i optužbe o rasizmu u bezbednosnim snagama Francuske, osim preispitivanja pravila angažovanja.

Policija može da puca ako vozač odbije da stane

Policajci su 2017. godine, na primer, dobili ovlašćenje da pucaju u nekoliko hipotetičkih scenarija, uključujući slučaj kada vozač odbije da stane i smatra se da je rizik po život.

Trenutak pre bnego što je policajac ubio tinejdžera u Francuska Foto: Tanjug/AP

Osim navodne diskriminacije od strane policije, rešavanje rastućeg jaza između ugrožene omladine u predgrađu i francuskih institucija verovatno će zahtevati više novca za politike usmerene ka rešavanju osnovnih uzroka i smanjenju društvenih nejednakosti u oblastima kao što su obrazovanje i socijalno stanovanje.

Ali rešavanje problema u predgrađima je teško u vreme kada vlada pokušava da smanji potrošnju. Makron se odupreo pozivima da se povuče pred mirnim protestima zbog penzione reforme, ali sada bi eventualno posezanje za finansijama, ubrzo nakon poslednjih protesta moglo da se protumači kao nagrađivanje izgrednika.

Težak zadatak za Makrona - treba pomiriti zemlju

Potreba za pomirenjem zemlje i uspostavljanje reda i zakona u trenutku kada mu je manevarski prostor ograničene nakon gubitka parlamentarne većine prošle godine nije mali zadatak za Makrona.

Moraće da budno motri opozicione stranke dok kriminal, identitet i imigracija - krupna pitanja o kojima je krajnja desnica vodila kampanju - postaju sve važnije teme.

Ako se liderka krajnje desnice Marin Le Pen uzdržala od podsticanja reakcije protiv izgrednika, držeći se svoje strategije prihvatanja "mejnstrim" politike, njen čovek od poverenja Žordan Bardela je pogrdno govorio o "kriminalcima" koji, kako tvrdi, duguju sve Republici.

Nedavni nemiri su razotkrili slabosti koje bi mogle da ohrabre populistički diskurs, priznao je isti vladin zvaničnik.

"Politički odgovor mora biti razuman, mora biti realan i odnositi se na svakodnevni život Francuza“, dodao je on.

To je lakše reći nego učiniti, zaključuje se u analizi.

(Telegraf.rs)

Video: Sukobi demonstranata i policije u Marseju se nastavljaju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ortodox RS

    5. jul 2023 | 07:10

    On namece resenje za Kosovo a kod njih gore nego na Kosovu.Sada bi Vucic i Dodik trebali ponuditi resenje za Arapsko-Francuski problem uz postedovanje Rusije.

  • Milan

    5. jul 2023 | 06:06

    Zasto bi je mirili?nek se raspadne u sto sitnije delove!

  • Boske100

    5. jul 2023 | 07:07

    Ovo je onaj što ima rješenje za naše Kosovo, a ne zna da sredi situaciju na ulicama svojih gradova 🤔? Gori vatra među nama, gori mržnja 🔥, mašala samo jako 💪.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA