≫ 

Vreme čitanja: oko 12 min.

Izrael pokrenuo najveću vojnu operaciju u Dženinu od 2002. godine: Raste broj mrtvih i ranjenih

Vreme čitanja: oko 12 min.

Izrael tvrdi da je u pitanju protivteroristička operacija, a Palestinci da su na meti civili.

  • 1
Sukobi u Dženinu na Zapadnoj obali Foto: Tanjug/AP

Izraelske snage pokrenule su, kako je vojni izvor rekao, najveću vojnu operaciju u okupiranom gradu Dženin na Zapadnoj obali u više od 20 godina, ubivši najmanje 10 ljudi i ranivši oko 100 drugih, prema palestinskim zvaničnicima, javlja CNN.

Izraelske odbrambene snage (IDF) navele su u saopštenju da su pokrenule tekuće "opsežne borbe protiv terorizma u oblasti grada Dženina i Dženin kampa", pogađajući "terorističku infrastrukturu".

IDF je izvela oko 10 vazdušnih napada koristeći bespilotne letelice, a stotine vojnika gađalo je, kako je rekla, centar za "komandovanje i kontrolu" militanata, kao i lokacije za proizvodnju oružja i eksploziva.

Snimci koje je CNN dobio iz Dženina pokazuju kako izraelski buldožeri kopaju ulice da bi razoružali potencijalni eksploziv, kao i izraelske tenkove van granica grada.

Stanovnici su rekli za CNN da je u toj oblasti bilo eksplozija i jake pucnjave, dok se na snimku sa lica mesta vidi kako su ranjeni Palestinci evakuisani kolima hitne pomoći u bolnicu.

Stotine palestinskih porodica pobegle su iz tog područja usred razaranja; zamenik gradonačelnika Dženina Mohamed Jarar rekao je da su kuće i infrastruktura uništeni, zbog čega ssu isključena struja i voda u izbegličkom kampu.

Duha Turkman, 16-godišnji stanovnik Dženina, rekao je da su dobili dva sata da se evakuišu.

"Istrčali smo sa ljudima iz kampa, toliko dece je hodalo sa roditeljima uplašeno i uplakano, da nisu razumeli šta im se dešava i zašto", rekla je za CNN. "Mnogi su nestali; porodice su tražile članove sa kojima nisu mogli da stupe u kontakt zbog nestanka struje."


Petorica ubijenih u napadu bili su tinejdžeri, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja, a kasnije je dodalo da je telo desete ubijene Palestinke otkriveno u utorak.

Izraelske snage u blizini Ramale na Zapadnoj obali ubile su jedanaestog Palestinca u odvojenom incidentu, saopštile su zdravstvene vlasti.

Glavni portparol IDF-a kontraadmiral Danijel Hagari ranije je rekao novinarima da je "osam terorista" ubijeno u Dženinu i da "nema poginulih neboraca koliko znamo".

Hagari je priznao da su među povređenima i civili, ali je insistirao da je operacija namenjena samo "teroristima". "To nije invazija na Dženin, nije protiv palestinskih vlasti. Nije protiv nevinih, nedužnih Palestinaca. To je protiv terorista u ovom kampu", rekao je on.

Racija je izazvala momentalnu osudu. Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas nazvao je izraelsku vojnu operaciju velikih razmera "novim ratnim zločinom".

"Sigurnost i stabilnost neće biti postignuti u regionu osim ako naš palestinski narod to ne oseti. Ono što izraelska okupaciona vlada radi u gradu Dženinu i njegovom kampu je novi ratni zločin protiv našeg bespomoćnog naroda", rekao je on, prema portparolu predsednika Nabilu Abu Rudejnehu.

Egipat je takođe osudio izraelski upad, nazvavši ga činom "agresije".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je vojska delovala "protiv terorističkih uporišta u Dženinu".

"Poslednjih meseci Dženin je postao sigurno utočište za teroriste. Teroristi su izvršili divlje napade, ubijajući izraelske civile, muškarce, žene i decu, onoliko dece koliko su mogli da nađu", rekao je Netanjahu u ponedeljak uveče na događaju u američkoj ambasadi u Jerusalimu.

"Dok govorim, naše trupe se bore sa teroristima nepopustljivom odlučnošću i snagom, čineći sve, sve da izbegnu civilne žrtve."

"Užasan dan"

Stanovnica Dženina Lina Amuri (35) rekla je da se njena porodica sakrila od pucnjave sve dok nisu čuli kako džamije najavljuju evakuaciju.

"Svi smo se krili u jednom stanu koji nije imao prozore, tako da ne rizikujemo da neko bude pogođen metkom. Tri žene i šestoro dece uzrasta od jedne do 9 godina, od 5 sati ujutru, bez struje i interneta. Bio je to užasan dan", rekla je ona.

"Deca su ceo dan plakala i nismo znali kako da ih smirimo, jedino što smo mogli je da se zajedno pomolimo dok napolju čujemo eksplozije i buldožere."

Amuri je takođe uporedila scenu sa prirodnom katastrofom.

"Kada smo prvi put izašli da vidimo šta se dešava, bilo je to potpuno drugo mesto, sve ulice su bile izorane, cevi za vodu i kanalizaciju su polomljene, stubovi za struju su bili oboreni, automobili su bili nagomilani jedan na drugi. Činilo se kao da je oluja sa zemljotresom upravo prošla."

Turkman, tinejdžerka, rekla je za CNN da su pre evakuacije izraelske snage zauzele kuću njene porodice dok je operacija bila u toku, ostavljajući stan "naopačke".

"Upali su u našu kuću u ranim jutarnjim satima, sve su nas zatvorili u jednu prostoriju, pet žena i dvoje dece u jednu sobu, a u drugu sobu su zaključali pet muškaraca – mog oca, braću i ujake", rekla je ona.

"Kuću su zauzeli kao snajperisti za napad na kamp, a mi nismo mogli da koristimo toalet, da dođemo do kuhinje ili da radimo bilo šta osim da sedimo u sobi i slušamo eksplozije napolju.

CNN ne može nezavisno da proveri iskaze ova dva očevidca.

Humanitarni pristup

Specijalni koordinator UN za bliskoistočni mirovni proces Tor Vensland rekao je da je u direktnom kontaktu sa svim relevantnim stranama kako bi se hitno smirila situacija u Dženinu i obezbedio humanitarni pristup.

"Operacija dolazi nakon meseci rastuće tenzije koja nas još jednom podseća na izuzetno nestabilnu i nepredvidivu situaciju širom okupirane Zapadne obale. Svi moraju osigurati da je civilno stanovništvo zaštićeno", rekao je Vensland.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da su njihove ekipe sprečene da rade u kampu, rekao je direktor palestinskog Crvenog polumeseca u Dženinu Mahmud al-Saadi.

"Ekipe Hitne pomoći uspele su da evakuišu veći broj povređenih kojima su mogli da pristupe. Ekipe hitne pomoći dovedene su iz drugih provincija da pruže pomoć", rekao je al-Saadi.

Međunarodna organizacija za medicinsku pomoć Lekari bez granica (MSF) takođe je optužila izraelske snage da ometaju pristup medicinskoj nezi u Dženinu.

"Osoblje MSF-a leči pacijente od 2 sata ujutru po lokalnom vremenu u bolnici "Halil Sulejman", gde je nekoliko kanistera sa gasom palo u dvorište tokom napada. Do sada je osoblje primilo 55 ranjenih pacijenata, uključujući ljude sa prostrelnim ranama na glavi i neke koji su pogođeni suzavcem", saopštio je MSF.

Vojna operacija nije samo izazvala žrtve, već je i poremetila zdravstvene strukture, ometajući medicinski odgovor, navodi se u saopštenju MSF.

"Radimo već 15 sati i pacijenti stalno pristižu", rekla je Jovana Arsenijević, koordinatorka operacija MSF u Dženinu. "Ovo je neviđeno duga vojna operacija, a ipak ima žrtava do kojih se ne može doći."

"Upadi na logor Dženin počeli su da prate poznati obrazac. Na primer, vozila hitne pomoći su udarana blindiranim automobilima, a pacijentima i zdravstvenom osoblju rutinski je zabranjen ulazak i izlazak u kamp", rekla je Arsenijević.

IDF je odbacila tvrdnje da su se ekipe hitne pomoći suočavale sa preprekama, a Hagari je rekla da je automobilima zabranjeno kretanje unutar kampa, ali da kola hitne pomoći "imaju slobodan prolaz".

Direktor Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć i rad (UNRVA) na Zapadnoj obali Adam Bulukos rekao je da izraelska operacija i odgovor "naoružanih aktera" u Dženinu imaju "tragične posledice" po palestinske izbeglice.

"Humanitarni pristup je sada najhitniji", rekao je Bulukos na Tviteru.

Bela kuća takođe "pomno" prati situaciju u Izraelu, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost za CNN.

Portparol je u širem smislu dodao: "Podržavamo bezbednost i pravo Izraela da brani svoj narod od Hamasa, palestinskog islamskog džihada i drugih terorističkih grupa."

IDF pokušava da provali u "sigurno utočište"

Portparol IDF-a, potpukovnik Ričard Heht, rekao je novinarima u ponedeljak da je jedan od ciljeva operacije da se razbije mentalitet "sigurnog utočišta" u logoru Dženin za militante, prema Hehtu, koji ga je opisao kao "gnezdo stršljena".

"Ne pokušavamo da zadržimo zemlju. Delujemo protiv određenih ciljeva", rekao je Heht.

Prva runda vazdušnih napada pokrenuta je u 1.14 po lokalnom vremenu, a pratile su ih kopnene snage IDF, rekao je Heht.

Iz Dženina je došlo oko 50 napada na Izraelce, rekao je on.

Heht je takođe rekao da su palestinske vlasti i Jordan bili unapred obavešteni o upadu, ali nije izneo dalje detalje.

Iako je portparol IDF odbio da komentariše broj uključenih snaga, rekao je da se radi o jednoj brigadi, što je približno ekvivalentno najmanje 500 vojnika.

Portparol je kasnije rekao da je jedan izraelski vojnik "lakše povređen" gelerom granate korišćene tokom upada i da je prebačen u bolnicu.

IDF je saopštila da je napala zajednički operativni komandni centar za kamp Dženin i operativce Dženin brigade, palestinske militantne grupe povezane sa Islamskim džihadom.

"Operativni komandni centar služio je i kao napredni centar za osmatranje i izviđanje, mesto gde bi se okupljali naoružani teroristi pre i posle terorističkih aktivnosti", saopštila je ID, dodajući da je kamp "mesto za oružje i eksploziv" i "središte za koordinaciju i komunikaciju među teroristima."

"Pored toga, komandni centar je pružio utočište za tražene osobe koje su učestvovale u izvođenju terorističkih napada poslednjih meseci u toj oblasti", navodi se u saopštenju.

IDF je kasnije saopštila da su njene snage gađale postrojenje za proizvodnju oružja i eksplozivnih naprava i zaplenile "improvizovani bacač raketa" i dodatno oružje tokom operacija koje su sprovedene u koordinaciji s Izraelskom upravom za hartije od vrednosti (ISA).

Kasnije u ponedeljak, avion IDF-a je gađao u blizini džamije "kako bi otklonio pretnju", dok su vojnici učestvovali u vatrenom okršaju sa militantima prema IDF-u, ne objašnjavajući karakter "pretnje". IDF je kasnije saopštila da su ispod džamije pronađeni tuneli i oružje.

Vojni buldožeri rasturili su ulice u kampu, za šta je IDF rekao da bi razoružala potencijalne eksplozivne naprave zakopane ispod puteva.

Hamas poziva na akciju protiv Izraela

Kao odgovor na napade u ponedeljak, Hamas je pozvao militante na Zapadnoj obali i Jerusalimu da napadnu Izrael "svim raspoloživim sredstvima", navodi se u saopštenju njegovog vojnog krila.

Palestinski Islamski džihad saopštio je da će "izvršiti svoju dužnost" u zaustavljanju "masakra" u Dženinu.

U ponedeljak popodne, izraelska policija je izvestila da je palestinski tinejdžer izbo jednog Izraelca u Bnei Braku, nedaleko od Tel Aviva. Izraelska policija je saopštila da je tinejdžer tvrdio da je "izbo osobu kao odgovor na događaje u Dženinu". Izraelac je povređen i prebačen je u bolnicu.

Brigada Dženin je tvrdila da je teško oštetila najmanje jedno izraelsko vojno vozilo improvizovanim eksplozivnim napravama, a njeni militanti nastavljaju da se sukobljavaju sa izraelskim snagama "kako bi sprečili njihovo napredovanje unutar kampa".

Palestinski Islamski džihad saopštio je da će se suočiti sa svojim neprijateljem "sa svim mogućim opcijama odmazde", kao odgovor na izraelske operacije u Dženinu.

"Agresija na Dženin neće postići svoje ciljeve, Dženin se neće predati. Suočićemo se sa neprijateljem sa svim mogućim opcijama za odmazdu kao odgovor na neprijateljsku agresiju na Dženin", objavila je militantna grupa na svom zvaničnom Telegram kanalu.

Kako je pala noć, više od 500 palestinskih porodica počelo je da napušta izbeglički kamp, saopštio je palestinski Crveni polumesec, iz straha šta će doneti naredni sati.

Hagari je rekla novinarima da će se operacija završiti u "narednih dan ili dva".

"To neće biti poslednji put da delujemo", upozorio je on. "Mi delujemo kada imamo obaveštajne podatke. Delujemo protiv terorizma pre nego što se dogodi, ili delujemo posle terorističkih aktivnosti da bismo došli do terorista."

IDF: Operacija će trajati koliko bude trebalo

Izvori IDF-a i politički ešalon jasno su stavili do znanja da značajno povećavaju nivo sile koja se koristi za okončanje talasa terora koji datira još od marta 2022. godine, ali se komanda domaćeg fronta IDF takođe pripremila za potencijalne osvetničke napade Hezbolaha u Libanu ili Hamasa i Islamskog džihada u Gazi, javlja "The Jerusalem Post".

Glavni portparol IDF, brigadni general Danijel Hagari, rekao je rano u ponedeljak da je od sada operacija fokusirana na Dženin, ali da bi se mogla proširiti na druge delove severne Zapadne obale, takođe poznate kao Samarija.

Nije bilo naznaka da će ID proširiti operaciju na centralne i južne delove Zapadne obale.

Hagari je odbio da odredi vremenski okvir za operaciju, ali je utisak bio da će ona trajati najmanje nekoliko dana i da bi lako mogla da traje nedeljama ili duže, ali ne bi bila otvorenog tipa i ne bi dovela do toga da IDF pokušava da trajno zadrži teritorije na bilo koji način.

Takođe je bilo moguće da IDF napusti Dženin u roku od nekoliko dana, ali da potom pokrene još jednu veliku operaciju na drugom mestu.

IDF je pazio da ne napadne bilo kakve bezbednosne snage Palestinske uprave, a Hagari je posebno naglasio da je operacija usmerena protiv lokalnih terorističkih grupa.

Kako je rekao, strategija operacije se bazira na iskorenjivanju dubokog i sistematski razvijenog terorističkog aparata u Dženinu, koji je rastao tokom nekoliko meseci i izmakao kontroli. On je rekao da je više od 50 terorističkih napada došlo iz Dženina i da je više od 19 terorista pokušalo da pobegne tamo nakon što su izvršili napade.

Dosadašnji rezultati

Zaplenjeno je više 300 palestinskih improvizovanih eksplozivnih naprava, a uništeno je nekoliko desetina ključnih terorističkih komandi i kontrola i drugih ciljeva.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je u ponedeljak uveče da je najmanje osam Palestinaca ubijeno, a 50 povređeno, od kojih 10 teško, od početka operacije. Danas je saopšteno da je poginulo 10 Palestinaca, a da je oko 100 ranjeno.

Izraelske snage su pritvorile preko 100 Palestinaca radi daljeg ispitivanja, neki su kasnije pušteni, a neutvrđeni broj zadržan u pritvoru.

Uništavanje terorističke infrastrukture

Vojnici su uništili nekoliko laboratorija za proizvodnju i skladištenje eksploziva, navodi se u saopštenju IDF. Jedna od većih laboratorija imala je stotine improvizovanih eksploziva spremnih za upotrebu, a druga je imala desetine.

Juče oko 13.15, IDF i velika grupa naoružanih Palestinaca upali su u širu pucnjavu u blizini džamije. Avioni IDF su takođe angažovali Palestince da ih "uklone kao pretnju".

Do 18.00, IDF je primetila da je nakon razmene vatre sa Palestincima, od kojih su neki koristili džamiju kao novu poziciju za pucanje na izraelske snage, na kraju uspela da dobije pristup nižim delovima džamije. U podzemnim nivoima džamije, obaveštajni podaci IDF-a i Šin bet (Izraelska bezbednosna agencija) pomogli su da se lociraju i neutrališu dve jame pune eksploziva i oružja.

Portparol IDF-a na arapskom jeziku, Avičai Adrai, demantovala je arapske izveštaje koji kruže društvenim mrežama prema kojima je IDF napao "Teatar slobode" u Dženinu tokom operacije. Ona je te izveštaje nazvala "lažima" i "neosnovanim" i priložila video snimak na kome se pozorište može videti iz vazduha, netaknuto vazdušnim udarima IDF.

IDF procenjuje da se 25 odsto stanovnika Dženina identifikuje sa Islamskim džihadom, a 20 odsto sa Hamasom. Od 49.000 Palestinaca koji žive u Dženinu, oko 18.000 živi u izbegličkom kampu Dženin koji je u središtu sukoba od marta 2022. godine, ali još više 2023. godine.

Neke IDF snage idu od kuće do kuće u potrazi za teroristima i njihovim oružjem u nekim delovima Dženina, ali do sada upad nije bio tako širok kao Operacija odbrambeni štit 2002. IDF takođe još nije koristio tenkove u Dženinu , iako bi to moglo u budućnosti ako borbe izmaknu kontroli.

(Telegraf.rs)

Video: Izrael izvršio 120 napada na pojas Gaze: Snimci 24-časovnog bombardovanja!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA