Lukašenko je ponudio utočište Prigožinu: Zašto bi šef Vagnera ipak mogao biti rizik za beloruskog predsednika

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Lukašenko je ponudio kratkoročno rešenje za Prigožina, ali mora biti oprezan

Nakon nedavne pobune lidera plaćeničke grupe Vagner protiv ruskog vojnog vrha, u pregovore se uključio predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i ponudio utočište Jevgeniju Prigožinu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin očito je bio besan zbog toga što se njegov stari drug okrenuo protiv njega i malo je verovatno da će zaboraviti ili oprostiti Prigožinov navodno pokušaj puča.

U normalnim okolnostima, neko bi možda očekivao da su Prigožinove šanse ograničene, ali Putin neće želeti da rizikuje da ga pretvori u mučenika.

Dakle, dok se prašina ne slegne od prošlonedeljnih događaja, Lukašenko je pružio neprocenjivo kratkoročno rešenje.

Međutim, Prigožin je potencijalno veoma opasna zverka, tako da će Lukašenko postupati oprezno, piše Sky News.

Iako je ponuda egzila u Belorusiji možda ojačala Lukašenkovo i Putinovo prijateljstvo, Prigožinovo prisustvo u Belorusiji predstavlja značajan dugoročni rizik ako mu se pridruži veliki broj prekaljenih boraca Vagnera.

Teorije zavere o ulozi Prigožina u Belorusiji

To pitanje dovodi do niza teorija zavere u vezi sa Prigožinovom pravom ulogom u Belorusiji.

U tom kontekstu, bez obzira na očiglednu Prigožinovu izdaju, Putinu su i dalje potrebni plaćenici jer su se pokazali bitnim za uspeh Rusa na bojnom polju.

Ipak, on će želeti da "iskoreni“ te borce lojalne Prigožinu a da preostale stavi pod bližu kontrolu ruskog ministarstva odbrane kako bi pretnju od novog puča sveo na minimum.

Ponuditi borcima priliku da se pridruže Prigožinu u Belorusiji je relativno jednostavan način da se identifikuju oni koji su lojalni vođi plaćenika, i istovremeno olakša proces čišćenja Prigožinovih kadrova.

satelitski snimak vojna baza Belorusija Vagner Foto: Tanjug/AP

Satelitski snimci velikih šatorskih kampova u staroj vojnoj bazi sugerišu da bi se nekoliko hiljada Vagnerovih boraca moglo preseliti u Belorusiju.

Iako je Prigožin verovatno zahvalan na prilici koju mu je pružio Lukašenko, on takođe mora biti svestan da Putin ima šire ambicije da potčini Belorusiju i da postoji potencijal da bi Prigožin mogao da se pokaže kao korisna prednost za Putina kada je to potrebno - možda se tako vratio u milost Kremlja.

Belorusija vojna baza Vagner Foto: Tanjug/AP

Međutim, imajući u vidu da većina Belorusa ne želi da ima ništa sa ratom u Ukrajini i da će verovatno biti sve sumnjičaviji prema Lukašenkovom razvoju partnerstva sa Putinom, Prigožinove aktivnosti u Belorusiji će verovatno biti relativno skromne, barem kratkoročno.

Moguće je da će ga Putin, pošto je uklonio direktnu pretnju koju predstavlja Prigožin, naterati da sa teritorije Belorusije započne operacije protiv Kijeva, piše Sky News.

Kijev je teritorijalno znatno bliži Belorusiji nego Rusiji, što bi pružilo značajnu logističku prednost napadačkim snagama.

Lukašenko želi da izbegne eskalaciju

Međutim, iako se Lukašenko smatra marionetom Putinovog režima, on takođe vodi demokratsku zemlju i želeće da izbegne ponavljanje nereda koji su pretili da ga svrgnu posle poslednjih izbora.

Ako bi Lukašenko trebalo da obezbedi poligon sa kojeg bi plaćenici napali njegovog suseda, to bi se moglo smatrati ničim izazvanom eskalacijom i uvlačenjem Belorusije u rat, a što bi Lukašenko želeo da izbegne.

Ali, imajući u vidu da su mnogi Vagnerovci prekaljeni veterani urbane borbe za Bahmut, to bi moglo predstavljati snažnu pretnju Kijevu. Prema nekim izveštajima, Ukrajina već sada jača svoju odbranu od potencijalne pretnje sa severa.

Nezapamćeni događaji proteklog vikenda ostavili su više pitanja nego odgovora, a šta će se dalje dešavati jednostavno nije poznato.

Ali, na šahovskoj tabli pomerene su figure, stvorile nove pretnje i šanse, koje će postati očiglednije u narednim danima i nedeljama, zaključuje se u tekstu.

(Telegraf.rs)

Video: Putin zahvalio Vojnicima: Zaustavili ste građanski rat

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA