Bajden nazvao Sija diktatorom dan nakon razgovora u Pekingu: Reagovala Kina

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 15

Bajden je to rekao na prikupljanju sredstava u Kaliforniji, dan nakon što se američki državni sekretar Entoni Blinken sastao sa Sijem u Pekingu, a s ciljem ublažavanja napetosti i rivalstva između zemalja

Predsednik SAD Džo Bajden je juče kineskog predsednika Si Đinpinga nazvao diktatorom, ocenjujući da je Siju bilo vrlo neugodno kada je nedavno oboren kineski špijunski balon koji je leteo iznad SAD-a.

Bajden je to rekao na prikupljanju sredstava u Kaliforniji, dan nakon što se američki državni sekretar Entoni Blinken sastao sa Sijem u Pekingu, a s ciljem ublažavanja napetosti i rivalstva između zemalja, prenosi Hina.

"Razlog zašto se Si Đinping jako uzrujao kad sam srušio taj balon s "dva vagona špijunske opreme" je taj što on nije znao da je tamo. To je velika sramota za diktatore. Kada nisu znali šta se dogodilo. To nije trebalo da ide gde je bilo. Skrenulo je s kursa", izjavio je Bajden.

Naime, balon je početkom februara nedelju dana leteo preko SAD-a i Kanade, a oboren je po Bajdenovom nalogu iznad Atlantskog okeana.

Taj incident, zbog kojeg je Blinken i odložio prvobitnu planiranu posetu Pekingu, kao i razmene poseta američkih i tajvanskih službenika, ojačali su napetosti između SAD-a i Kine.

Kina osudila Bajdenovu izjavu

Američki predsednik Džozef Bajden ozbiljno je narušio političko dostojanstvo Kine i izneo javnu političku provokaciju kada je kineskog predsednika Si Đinpinga nazvao "diktatorom", saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kina povodom te Bajdenove izjave izražava snažno nezadovoljstvo i protivljenje, rekla je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na redovnoj konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Iako je Blinken u Pekingu rekao da bi poglavlje sa navodnim kineskim špijunskim balonom trebalo da bude arhivirano, Bajden je u utorak izneo lični komentar, rekavši da je Si bio veoma posramljen kada je balon uništen iznad američkog tla. Kako navodi Rojters, nejasno je zašto je Bajden tako govorio o Siju.

(Telegraf.rs)

Video: Odavanja počasti povodom 90 godina od smrti kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kad svetski fasista

    21. jun 2023 | 07:22

    Nekome kaze da je diktator.

  • Гаргамел

    21. jun 2023 | 07:28

    Ех кад би САД и Британија смеле да нападну неког себи достојног противника па да овај свет постане боље место за живот!?

  • Zvele

    21. jun 2023 | 07:58

    Daj te bre ko više sluša šta priča senilni starac.Pa on nezna da li je dośo ili pošo.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA