Čekao 29 godina na izvršenje smrtne kazne, a onda su ga pustili na slobodu

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Pošto je Džons još bio iza rešetaka, njegovi advokati su postigli dogovor sa tužiocima o njegovom oslobađanju.

Zatvorenik iz Arizone, koji je 1994. godine osuđen na smrt zbog ubistva četvorogodišnjeg deteta, pušten je iz zatvora u četvrtak, javlja AP.

Beri Li Džons je proveo 29 godina iza rešetaka zbog osuda za ubistvo, zlostavljanje dece i seksualni napad u smrti ćerke svoje devojke. Sudija okruga Pima naložio je puštanje Džonsa nakon što je odobrio dogovor između njegovog tima odbrane i tužioca, koji je rekao da ponovno medicinsko ispitivanje slučaja nije podržalo nalaz da je Džons naneo povredu devojčici. Džons se izjasnio krivim za manju optužbu za ubistvo.

Početkom maja 1994. Džons je odvezao dete i njenu majku u bolnicu u Tusonu, gde je dete proglašeno mrtvim po dolasku. Utvrđeno je da je njena smrt uzrokovana ranama tankog creva usled "tupe abdominalne traume".

Vlasti su ranije tvrdile da je Džons tukao i seksualno napao devojčicu.

Kancelarija državnog tužioca Arizone, koja se složila da Džonsova osuda za ubistvo prvog stepena treba da bude poništena, saopštila je da dokazi i dalje podržavaju osudu za ubistvo drugog stepena jer je Džons, koji se u to vreme brinuo o detetu, dozvolio da ona umre od tih povreda.

Savezni sudija je presudom iz jula 2018. zatražio Džonsovo oslobađanje, zaključivši da Džonsov raniji advokat nije uspeo na adekvatan način da istraži da li je devojčica zadobila povrede dok je bila sama sa Džonsom.

Veštaci su izjavili da je dete možda ranije povređeno. Presudu sudije potvrdio je žalbeni sud, iako je Džons ostao u zatvoru.

Ali, Vrhovni sud SAD je preinačio odluku pre godinu dana, a sudija Klarens Tomas je rekao da je saveznim sudovima generalno zabranjeno da uzimaju nove dokaze o neefikasnoj pomoći advokata koji bi mogli da pomognu zatvorenicima.

Pošto je Džons još bio iza rešetaka, njegovi advokati su postigli dogovor sa tužiocima o njegovom oslobađanju.

Prema sporazumu, nakon što su njegove osude i smrtna kazna izbačene, Džons se izjasnio krivim po optužbi za ubistvo drugog stepena u vezi sa propustom da zatraži medicinsku pomoć za devojčicu. Osuđen je na 25 godina zatvora i biće mu uračunato izdržano vreme.

"Džons je proveo skoro tri decenije čekajući na smrtnu kaznu u Arizoni uprkos ubedljivim dokazima da je nevin po optužbama da je smrtno napao devojčicu", rekao je Keri Sendman, Džonsov advokat, te dodao da njegov klijent nije seksualno napao dete.

Sada kada je Džonsova smrtna presuda ukinuta, Arizona ima 110 ljudi na egzekuciju.

(Telegraf.rs)

Video: "Smrtna kazna, doživotna, oprost": Beograđani o najadekvatnijoj kazni za počinioce najtežih zločina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA