Uništena hidroelektrana kod Hersona, gađana i brana, kruže zabrinjavajući snimci: Naređena evakuacija

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 10

Uništen deo HE Kahovka, međusobne optužbe Moskve i Kijeva za napad

Prava drama odvija se na na jugu Ukrajine, gde je gađana ključna hidroelektrana, a u velikoj meri je oštećena i brana na Dnjepru.

U prvi mah su Rusi negirali da je brana oštećena, ali su kasnije potvrdili tu informaciju.

Ruski zvaničnik u gradu Nova Kahovka rekao je da su stanovnici oko 300 kuća evakuisani nakon što je probijena brana.

Gradonačelnik Nove Kahovke Vladimir Leontjev, kojeg je postavila Moskva, rekao je da je deo grada isključen iz napajanja iz bezbednosnih razloga.

Prethodno je Leontjev, rekao da je uništen gornji deo Kahovske hidroelektrane u granatiranju, a da sama brana rezervoara nije uništena.

"Bilo je nekoliko pogodaka u dva sata ujutru u gornjem delu hidroelektrane ... i on je srušen. Brana nije uništena i to je velika sreća“, rekao je za Leontjev.

Dodao je da je nivo vode nakon toga nizvodno porastao za 2,5 metara.

Kako prenosi Rojters, ruska i ukrajinska strana se međusobno optužuju za napad na HE, koji je doveo do izlivanja vode u ratnoj zoni.

Neprovereni video snimci na društvenim mrežama prikazuju niz jakih eksplozija oko Kahovske brane, a na nekima se vidi kako se voda izliva.


Brana visoka 30 i duga 3,2 kilometra sagrađena je na Dnjepru 1956. godine u sklopu hidroelektrane i sadrži rezervoar od 18 kubnih kilometara koji snabdeva vodom Krim i nuklearku Zaporožje, pod ruskom kontrolom.

Ukrajinska vojska saopštila je na svojoj Fejsbuk stranici da su ruske snage digle branu u vazduh.

"Razjašnjavaju se razmere uništenja, brzina i količina vode, kao i poplavljeno područje", navodi ukrajinska vojska.

Prema navodima jednog predstavnika lokalne vlasti pod kontrolom Moskve, a na koga se poziva Rojters, granatiranje je predstavljalo teroristički napad, kako ruska strana karakteriše ukrajinske udare.

Oleksandr Prokudin, ukrajinski guverner regije Herson, objavio je video na Telegramu u kojem kaže da će kao rezultat štete na brani Nova Kakhovka "voda doseći kritičan nivo za 5 sati" i da je evakuacija započela.

Kako je naveo Prokudin, lokalni stanovnici već su počeli da se evakuišu iz opasnih područja.

Zelenski: Ovo je dokaz da su Rusi teroristi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je na Tviteru objavio snimak brane, a ruske snage u Ukrajini nazvao je "teroristima".

"Rusi teroristi. Uništenje brane na hidroelektrani Kakovka samo potvrđuje celom svetu da moraju biti izbačeni iz svakog kutka ukrajinske teritorije. Ne treba im ostaviti ni jedan jedini metar, jer će svaki metar iskoristiti za teror", objavio je Zelenski.

On je rekao da će samo pobeda Ukrajine povratiti sigurnost.

"A ta pobeda će doći. Teroristi neće moći da zaustave Ukrajinu ni vodom ni projektilima ni bilo čime drugim. Sve službe rade svoj posao", naveo je Zelenski.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    6. jun 2023 | 07:37

    Ovim ukrajincima ni rođena majka ne bi poverovala da su rusi sami sebi granatirali hidroelektranu koju oni drže i srušili branu od jezera iz kojeg de vodom napaja Krim koji takođe rusi odavno drže.

  • Nebojša

    6. jun 2023 | 08:38

    Rusi sepreterano igraju i razvlace. To treba grunuto svom snagom svim sredstvima i zavrsiti pricu s njima i rec Ukrajina ili ukrajinac i ukrajinka da budu iskljicino deo itorijskih udzbenika

  • Loša

    6. jun 2023 | 08:40

    Povlačenje Rusa iz Hersona i uništavanje brane Fu pvezani. Rusi su se namerno bili povukli iz Hersona jer su imali u planu da unište branu kada im to zatreba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA