Vreme čitanja: oko 3 min.

"Strah je zarazan, ali je i hrabrost": Ukrajinci vežbaju da bi ponovo zauzeli Bahmut, među njima i jedna žena

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako ukrajinska vojska još uvek nije saopštila svoje gubitke, jasno je da su oni bili značajni. Da je situacija takva pokazuje i podatak da je na obuci za kontraofanzivu trećina novih regruta

  • 6
Ukrajina, ukrajinska vojska, vojnik, tenkovi, artiljerija, naoružanje Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Vojnici prvog bataljona ukrajinske jurišne brigade poslednjih pet meseci borili su se u Bahmutu, gradu oko kog se i dalje vode rasprave da li je pod ruskom ili ukrajinskom kontrolom.

Tokom višemesečnih borbi poginuo je veliki broj i ruskih i ukrajinskih vojnika, a veći deo grada sravnjen je sa zemljom. I dok se Vagner grupa povlači iz Bahmuta i položaje predaje ruskoj vojsci, ukrajinski redovi nastavljaju da vežbaju i pripremaju se za dugoočekivanu kontraofanzivu.

Oni svakodnevno sa oficirima vežbaju u delovima Donjecka koji su pod njihovom kontrolom. I dok neki vežbaju rukovanje oružjem i oklopnim vozilima, drugi treniraju borbe u gradskim i ruralnim područjima.

"Mi treniramo na mestima koja liče na ona u kojima ćemo uskoro morati da se borimo. Tamo treniramo za svaku fazu operacije", rekao je komandant bataljona Petro Horbatenko.

Iako su se Vagnerovci pre desetak dana povukli iz Bahmuta oni su određeni broj vojnika ostavili u ovom gradu i oni su trenutno pod kontrolom ruskog Ministarstva odbrane. Moskva je u međuvremenu u ovaj grad poslala 11. padobransku brigadu, kao i jednu jurišnu jedinicu.

"Bitku ne dobijate kada osvojite ili okupirate zemlju, već kada uništite neprijatelja, njihovu opremu i skladišta. Na svakog našeg ubijenog, ubili smo deset njihovih, uglavnom pripadnika grupe Vagner. Za njih su oni bili samo topovsko meso. Zbog svega, teško je reći ko je pobedio", kazao je komandant.

Iako ukrajinska vojska još uvek nije saoštila svoje gubitke, jasno je da su oni bili značajni. Da je situacija takva pokazuje i podatak da je na obuci za kontraofanzivu trećina novih regruta. Među njima je bila i jedna žena Hava, koja se odmah izdvojila od ostalih.

Ona je poreklom iz sela u Sumskoj oblasti koju su Rusi zauzeli u prvim danima rata. Iako je izgubila bliske ljude, nije želela da govori o njima.

Hava se pridružila vojsci u septembru prošle godine i to kao dobrovoljac. Na pitanje zašto je to uradila, Hava kaže da je mislila da će joj biti zabavno, piše Guardian.

"Jurišne jedinice će biti prve koje će osloboditi naše građane i ja želim da budem deo toga. Jedva čekam kontraofanzivu, veoma sma uzbuđena. Strah je zarazan, ali je i hrabrost", kazala je ona.

Bataljon je napravio i svoje improvizovano oružje, kao što su mala robotska vozila koja mogu da nose eksploziv do neprijateljske linije. Ukrajinci kažu da imaju prednost po pitanju malih rotacionih bespilotnih letelica koje se koriste za osmatranje ili bacanje granata kratkog dometa, ali nemaju sredstva da obaraju dronove većeg dometa koje Rusi koriste tokom svakodnevnih borbi.

Neki od novih regruta prvog bataljona došli su direktno sa obuke u Velikoj Britaniji, međutim, oficiri kažu da to nije dovoljno da ih pripremi za borbu sa kojom će se suočiti.

"Imamo određeno iskustvo koje se ne može naučiti u kampovima za obuku britanske vojske. Moramo da treniramo tamo gde su slični pejzaži", rekao je stariji narednik čete Fjodor.

On je dodao da su Rusi imaju profesionalnu vojsku i da oni definitivno znaju kako da grade odbrambene linije.

"Njihova oprema nije moderna, ali je imaju u velikim količinama. Jedini način da dobijemo ovaj rat je da budemo profesionalniji i napredniji u tehničkom smislu", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    2. jun 2023 | 05:54

    UKRAJINSKI FASISTI SE HRABRE JER ZNAJU DA SU IH RUSI SAMLELI....NEMAJU VISE OBUCENOG KADRA I TO IM JE OGROMNA BOLJKA KOJA CE IH DEBELO.KOSTATI....VOJNIK SE OBUCAVA MESECIMA A ZA RAT I GODINAMA DA BI MOGAO DA ODGOVORI NA DATE SITUACIJE.....OFANZIVA CE IM BITI KRAJ......

  • Miki

    2. jun 2023 | 14:42

    Ma kakav Bakhmut vidite da ulaze u rusiju Belgorod i okolina su u pravom ratu a ko fol ruski partizani

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA