Dečak uneo nož u školu, skener sa AI vredan 3,7 miliona dolara nije ga otkrio: Firma na udaru kritika

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Kompanija navodi da njen skener, umesto da jednostavno detektuje metal, "kombinuje moćnu tehnologiju senzora sa dokazanom veštačkom inteligencijom" za otkrivanje oružja

Američka kompanija "Ivolv teknolodži" (Evolv Technology), koja školama prodaje skenere za oružje sa veštačkom inteligencijom, suočava se sa novim pitanjima o svojoj tehnologiji nakon što je u SAD učenik napadnut nožem koji sistem vredan 3,7 miliona dolara nije uspeo da otkrije.

U školi u gradu Jutika u američkoj državi Njujork, 18-godišnjeg učenika napao je njegov drug na Noć veštica prošle godine i naneo mu višestruke povrede nožem. Advokat žrtve je rekao za Bi-Bi-Si (BBC) da je 18-godišnjak zadobio više uboda u glavu, vrat, rame, leđa i šaku. Nož korišćen u tom napadu unet je u srednju školu "Proktor" uprkos skupom sistemu za detekciju oružja koji je instalirala kompanija "Evolv tehnolodži".

Ta kompanija je bezbednosna firma koja želi da zameni tradicionalne detektore metala sa AI skenerima oružja. Kompanija navodi da njen skener, umesto da jednostavno detektuje metal, "kombinuje moćnu tehnologiju senzora sa dokazanom veštačkom inteligencijom" za otkrivanje oružja.

Kada sistem otkrije skriveno oružje, kao što su noževi, bombe ili pištolji, on aktivira upozorenje. Kompanija je saopštila da je njen sistem veoma precizan, kao i da može da pomogne u stvaranju "zona bez oružja".

Međutim, prošlogodišnja istraga BBC-a otkrila je da je testiranje pokazalo da sistem ne može pouzdano da otkrije velike noževe - nakon što je "Evolv tehnolodži" skener propustio da detektuje 42 odsto velikih noževa u 24 pregleda.

Taj sistem se koristi na velikim stadionima širom SAD i u Mančester areni u Velikoj Britaniji. Kompanija je širila svoj sistem na škole, a sada tvrdi da ima skenere u nekoliko stotine škola širom SAD.

Na veb stranici kompanije bio je postavljen slogan "Zone bez oružja", a posle napada nožem u školi u gradu Jutika prošle godine, uklonjena je ta formulaciju i stavljen je promenjen tekst: "Sigurne zone", da bi nakon toga još jednom bio promenjen i sada glasi "Sigurnije zone".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    24. maj 2023 | 07:30

    A koji senzor detektuje noževe sa keramičkim sečivom?

  • Mirjana

    24. maj 2023 | 06:58

    Nisu svi nozevi od metala. Postoje I keramicki, tako da je glupa vestacka inteligencija ili onaj koji ju he odobrio, to just izumio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA